Aroe, vijf dierenverhalen over bang zijn

Bang zijn… Iedereen is wel eens bang. Angsten komen in verschillende soorten en maten. Sommigen zijn aangeboren, anderen aangeleerd maar veel vaker is het nog een combinatie van beide. Angst is niet een fout iets, het wordt vaak als negatief gezien. Angst is een waarschuwingsmechanisme waarbij je jezelf in bescherming neemt. Maar zoals gezegd zijn er veel soorten angsten. Soms is het rationeel te verwerken, maar vaker misschien ook niet. Dan neemt angst je rationele denken en handelen over. Voor kinderen kan het knap lastig zijn en ook remmend om angsten te ervaren. Zeker voor jonge kinderen die nog vol in fantasiefase zitten kan een angst een leven helemaal beheersen. Hoe fijn is het dan om verhalen te lezen van lieve dierenvrienden die over angst gaan. Verhalen die misschien wel heel herkenbaar blijken… Aroe bevat vijf dierenverhalen over bang zijn. Met illustraties.

voorkant cover kader Aroe dierenverhalen over bang zijn clavis joke benoot en wen sylvestre

Waar gaat Aroe over?

Ben jij weleens bang voor nieuwe dingen? Klaar ook, zeker als ze moet leren vliegen! En durf je te tonen dat je bang bent? De stoere Billie vindt dat eng. Maken gedachten of woorden je soms angstig? Dan lijk je op Luppe, Boris en Arthur, en eigenlijk op iedereen. Want bang zijn is heel gewoon. Zachte, warme en inspirerende voorleesverhalen over bang zijn, piekeren, vriendschap en troost. Voor kinderen vanaf 7 jaar.

Auteur Joke Benoot is in het dagelijks leven kinderpsychologe. Ze heeft dan ook extra materiaal ontwikkelt om thuis of in de klas mee te werken binnen dit thema van bang zijn. Illustrator Wen (Wendy) Sylvestre heeft vele passies en als een ekster verzamelt ze graag de schatten die ze vindt tijdens wandelingen in de natuur en op het strand. Ze gaat graag op in de fantasiewereld van een boek. De combinatie van beide dames werkt wonderwel goed in Aroe. Een toch serieus onderwerp die respectvol wordt gebracht binnen de warmte van wat fantasie en verwondering te bieden heeft.

Aan de slag met Aroe

Thuis

Bang zijn is oké! Maar toch kan het soms behoorlijk lastig zijn en je in de weg staan. Als je graag verder aan de slag gaat met de verhalen, dan kan dat dankzij uitgeverij Clavis. Want net als Klaar kun jij vanuit een warm en veilig nest, samen met een of meerdere helpers, zoeken hoe jij (weer) kunt leren vliegen. En misschien zelfs wel weer alleen durft te gaan vliegen.

Download bijvoorbeeld extra pagina’s bij elk verhaal uit Aroe. Je vindt er kleine- en grotemensentips. Maar ook heel wat achtergrondinformatie bij ieder verhaalDaarnaast geeft elk dier een eigen uitdaging waarmee je aan de slag kunt. Zo kun je net als de dieren zoeken, wroeten, uitproberen en spelen tot je angst je niet meer in de weg staat.

In de klas

Er is ook een lesbrief bij Aroe gemaakt. Deze bestaat uit vragen, opdrachten en werkvormen waar je als leerkracht mee aan de slag kunt in je klas. Aan de hand van de verhalen uit dit boek kun je met je leerlingen werken rond de thema’s bang zijn, piekeren en vriendschap. Samen zoeken jullie naar antwoorden op vragen als: 

  • Hoe kun je angst herkennen?
  • Hoe kun je tonen dat je bang bent?
  • Hoe kun je ermee omgaan
  • Hoe kun je elkaar daarbij helpen? 

Daarbij kan je je laten inspireren door de dieren van het boek en door je eigen ervaringen. Als leerkracht kun je zelf kiezen uit opdrachten en werkvormen. En hoe je deze creatief kan inzetten passend binnen je eigen doelstellingen en klasgroep.

Aroe clavis vijf dierenverhalen over bang zijn joke benoot wen sylvestre bange woorden

Bang zijn is niet fijn

Van dichtbij maak ik als moeder mee hoe angsten een kind in een greep kunnen houden. Mijn oudste dochter ervaart al van jongs af aan diverse vormen van angsten. Waar dit vandaan komt, weet niemand eigenlijk. Als jong meisje liep en sprak ze laat. En in het ziekenhuis werd motorische angst vastgesteld. Bij haar uitte zich dat voornamelijk in onzekerheid over bewegen en bepaalde handelingen. In combinatie met haar al voorzichtige en afwachtende karakter zorgt dat tegenwoordig ook voor bepaalde angstsituaties in haar hoofd. Waarover en hoe zich dit uit is wisselend en gelukkig overwint ze elke keer weer iets. Maar ‘aroe’ is ook iets wat bij haar speelt.

Dat elke keer een angst overwinnen is wel een rode draad in haar leven. En dat vraagt natuurlijk energie en aandacht wat weer afgesnoept wordt van andere dingen zoals school. Want leren lezen en rekenen gaat bijvoorbeeld lastig als je bang bent om de trap elke keer op en af te lopen. Daarbij leven we in een maatschappij waarbij uitgesproken kinderen die durven vaak als normaal gezien worden. En waar kinderen die (prikkel)gevoelig, introvert, verlegen en angstig zijn vaak degene zijn die zich moeten aanpassen.

aroe vijf dierenverhalen over bang zijn joke benoot wen sylvestre prentenboek  angst

Herkenbaar en welkom

Het is niet erg om bang te zijn. Zoals eerder gezegd, het is een normale emotie die ons beschermt. Maar als angsten je handelen en denken beheersen is het wel erg. Het belemmert je normale handelen immers. Mijn oudste dochter kan ook echt fysiek ziek worden van angst. Daarbij voelt ze inmiddels dat ze anders is. Hoe fijn is het dan als er boeken zijn met lieve dierenverhalen die wel erg herkenbaar zijn? Aroe past echt perfect bij ons. De verhalen zijn mooi met vele laagjes. Ze zijn welkom en toegankelijk en zetten aan tot actief lezen en denken. Zonder dat het te klinisch leest, wat vaak het gevaar is bij boeken geschreven door psychologen. Geen oordeel verder naar anderen, maar het sterke van Aroe is dat het echt prachtige verhalen zijn die jonge kinderen zullen aanspreken. Maar zeker ook oudere kinderen en volwassen zullen er iets uit halen.

Aroe leest als een fabel. De dieren hebben menselijke trekjes, het leest dus herkenbaar voor kinderen zonder dat het direct heel dichtbij komt. In het eerste verhaal leren we wat de titel betekent. Aroe is bedacht door Luppe de mier. Het betekent: ‘Het gevoel dat je de enige bent die weleens bang is’. Dat gevoel omschreef ik eerder hierboven al vanuit mijn dochter. Elke keer zoekt ze weer bevestiging of anderen ‘het ook hebben wat zij heeft’. Of die dus ook haar angsten delen. Heel mooi hoe hier nu een woord voor bedacht is.

Fabels

Het leuke aan fabels is dat de dieren van nature al hun sterke en minder sterke punten hebben. Deze worden ook gebruikt in de verhalen. Het maakt bepaalde dingen gewoon net wat concreter en behapbaarder voor kinderen. Het spreekt direct tot hun verbeelding waardoor ze heel snel al een band krijgen met de karakters en tot de laagjes van een verhaal komen. Daarbij zijn de illustraties ook wel echt heel lief in Aroe. Mijn dochters laten regelmatig een schattig “ahhh” horen.

Want Aroe is niet alleen leuk voor mijn oudste dochter van 9. Ook mijn jongste dochter van 4, een daredevil met een klein hartje, kent op haar manier weer bepaalde angsten. Anders dan haar grote zus. En ook zij vindt herkenning in Aroe. Want de angsten in dit boek zijn zo divers per verhaal, het spreekt een heel groot publiek aan. Iedereen kent wel eigen angsten, of kent iemand met bepaalde angsten. Dat ruime palet is echt heel goed gedaan en daardoor is dit boek ook heel fijn om in de klas of op de opvang te gebruiken!

vijf dierenverhalen over bang zijn joke benoot wen sylvstre uitgever clavis angst kind

Voor welke leeftijd is Aroe?

Op de achterkant staat de leeftijd van 7 jaar en dat is een prima indicatie. Mijn jongste dochter van 4 is gewend om met haar grote zus van 9 mee te lezen. Daardoor is haar tekstbegrip en beleving van boeken voor een wat ouder publiek ook wat groter. De illustraties in Aroe zorgen ervoor dat het geschikt is voor vele leeftijden. Het is lief zonder dat het kinderachtig is. Bepaalde angsten die gebruikt worden voor de verhalen passen meer bij wat oudere kinderen. Maar anderen kennen geen leeftijd.

De verhalen zijn niet te lang en bevatten op elke pagina illustraties. De beeldspraak is begrijpelijk en beeldend voor het publiek. De zinsopbouw leest lekker voor. De diversiteit van de karakters, verhalen en gebeurtenissen zorgen ervoor dat het veel verschillende kinderen zal aanspreken. Maar ook volwassenen kunnen zeker wat opsteken van deze verhalen. Voor zichzelf of om anderen weer te begrijpen en eventueel te helpen.

Aroe vijf dierenverhalen over bang zijn joke benoot wen sylvestre clavis boek klaar uil

Welke angsten worden meegenomen in de verhalen?

  1. Bange woorden: de dieren denken na over hun angst en mogen dit maar in 1 woord opschrijven. Dit zodat het begraven kan worden en dan zijn ze het ‘kwijt’. Een mooi verhaal wat de lezers actief aanzet om zelf te denken over hun eigen angst. Luppe de mier bedenkt hierbij ook het woord Aroe. Creatief als ook een beetje vals spelen want ze mogen maar 1 woord gebruiken. Arthur konijn mocht namelijk niet ‘doorzichtig worden’ gebruiken van Luppe. Ik vind dit grappig en tegelijk ook een leuke creatieve manier om de fantasie aan te zetten. Daarbij worden de lezers echt betrokken bij dit boek. Alsof we samen een geheim woord kennen.
  2. Leren vliegen: Klaar uil durft niet te vliegen. Angsten als alleen zijn, vallen, angst voor het onbekende, verlatingsangst spelen allemaal een bepaalde rol. Maar ook het proberen, overwinnen en steun krijgen van mensen om je heen zitten mooi in dit verhaal.
  3. Stoer: Billie de vos is natuurlijk een stoer dier. Want dat zijn vossen. Maar in het bos is er te weinig water dus hij moet aan een reis beginnen die hem nieuwe angsten leert kennen. Angsten die hij misschien helemaal niet mag voelen als stoere vos. Ook echte paniek, een paniekaanval, komen op een prachtige wijze aan bod in dit verhaal.
  4. De boom bleef staan: Boris de bever heeft last van moeters. Een prachtig en begrijpelijk woord voor gedachten of stemmen die zeggen dat je iets moet want anders…. De oplossing is zo concreet en makkelijk op te pakken ook. Echt heel fijn!
  5. Ben ik echt?: een meer filosofisch verhaal is waar Aroe mee afsluit. Want wanneer ben je echt en besta je? Prachtig dat dit verhaal er ook bij zit. Een mooi stukje bewustwording over jezelf, de wereld en je plek op een passende manier voor de leeftijd.

Overwinnen

Zoals jullie kunnen lezen is de diversiteit van de angsten, emoties en gevoelens echt ruim in Aroe. Het past bij een ruim publiek al is de focus wel echt vanaf 7 jaar qua aandachtsboog en verhaalopbouw. De verhalen zijn nergens zwaar of heel dwingend in iets wat ‘moet’. Het zijn echt prachtige verhalen waar een lezer, of luisteraar, diverse punten zal tegenkomen die herkenning kunnen oproepen. Herkenning voor zichzelf, of van iemand in de omgeving. Het zet aan tot beleven, denken en laat het begrip groeien voor de diversiteit en intensiteit die angst kent.

Aroe is een prachtig boek wat ik aan iedereen zou willen aanraden. Want angst bespreekbaar maken en erkennen dat dit er is, is al een begin waarbij je de berg op gaat lopen om voor de overwinning te gaan. En echt niet elke angst is erg, alleen wel als het je belemmert in het dagelijkse leven. Dat overwinnen hoef je niet alleen te doen en ook dat leert Aroe ons. Met begrip, liefde en hulp van anderen om je heen kunnen angsten een flink stuk krimpen tot zelfs helemaal de grond in gestampt worden. Zowel ik als mijn beide dochters zijn om verschillende redenen fan van dit boek. En we hopen op meer avonturen van deze lieve dieren.

Deze film heeft mijn dochter geholpen door op bepaalde momenten van angstgedachten de term: “Silenzio Bruno” te gebruiken

Boekentips passend bij Aroe

Specificaties Aroe

Auteur: Joke Benoot | Illustraties: Wen Sylvestre | Uitgever: Clavis | Mei 2022 | 48 pagina’s | 9789044843026 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.