Bahar Bizar – een integer verhaal over liefde en diversiteit

Boeken met het thema diversiteit zijn belangrijk in de leesontwikkeling van kinderen. Want het geeft de mogelijkheid om op een speelse en integere manier uitleg te geven over dit onderwerp. Over diverse relaties, gezinsvormen en culturen. Een boek dat prachtig in dit thema past is Bahar Bizar. Bazar is een meisje dat twee moeders heeft en geen vader. Dat vindt zij zelf allang niet meer bizar. Maar de kinderen in haar nieuwe klas vinden het toch een beetje gek. Hoe kan Bahar dit goed uitleggen? En hoe houdt zij zich staande in deze toch wel spannende tijd? Een verhaal van Michael de Cock over doen waar je blij van wordt en vertrouwen hebben dat het goed komt. Geschikt voor kinderen rond 8 jaar. Maar eigenlijk voor iedereen leuk en belangrijk om te lezen.

hoofd

Papa is een kikkervis

Bahar is van school veranderd. En het is best een beetje spannend in haar nieuwe klas. Zeker als ze door de juf wordt voorgesteld en iedereen haar nieuwsgierig aankijkt. Zullen ze haar wel aardig gaan vinden, zo vraagt ze zich af? En dan blijken ze haar naam Bahar ook nog eens een beetje bizar te vinden.

Soms struikel ik over mijn woorden. Dan krijg ik het benauwd en word ik vuurrood. Alsof ik op mijn hoofd sta, of ondersteboven aan het klimrek hang.

Bahar bizar

Als er op een dag over beroepen wordt gepraat, vertellen alle kinderen in geuren en kleuren wat hun vaders en moeders doen. Pizzabakker, operazanger, dokter. En assistent van de medewerker van de assistent van de minister. En dan is Bahar aan de beurt. Ze vertelt dat ze twee fantastische mama’s heeft. Maar geen vader. Is haar moeder later verliefd geworden op een vrouw? Of heeft haar vader zich laten veranderen in een vrouw? Zo vraagt klasgenoot Antoine zich af. En dus vertelt Bahar dat haar vader een kikkervis is. En de spermadonor komt uit Chili. Voor Bahar is dit helemaal niet bizar. En ze is super blij met haar moeders

Mama is een rockster

Maar als ze dan verder praten over de beroepen van de ouders floept Bahar er toch een klein leugentje uit.

Soms zeg ik iets nog voor ik het bedacht heb. En ik doe niets liever dan dingen verzinnen.
Mijn moeder is een rockster, zei ik glunderend. 

De moeder van Bahar heeft wel een paar drumlessen gehad, maar een rockster? Dat niet echt. En als dan het plan ontstaat dat haar moeder een optreden op school geeft, wordt Bahar toch een beetje zenuwachtig. Hoe moet ze dit oplossen? Haar moeder oefent veel te weinig en is helemaal niet zo goed. En ze moet ook maar eens een nieuwe bril kopen zodat ze in iedere geval de noten beter kan lezen.

Bahar Bizar – integer en leerzaam

Zo wordt het verhaal verteld van Bahar en haar moeder die toch een rockster werd. Met haar korte armen en soms lange tenen. Een lief en integer verhaal van Michael de Cock. Een Vlaamse schrijver, acteur en theatermaker. Een verhaal met een mooie dosis diversiteit. Bijvoorbeeld in huidskleur, geaardheid, culturele achtergrond en dromen. De mooie illustraties zijn van Arevik d’Or en passen qua sfeer perfect bij het verhaal.

Wat is Bahar Bizar mooi geschreven. Een verhaal over je soms onzeker voelen, nieuwe vrienden maken en de leukste ouders hebben. Over dat het niet erg is als je nog niet goed weet wat je later wil worden. Als je maar niet vergeet wat je passies zijn als je later groot bent. Vooral niet als je als meisje heel graag drummer wilt worden en fan bent van een stokoude opa die Charlie heet en met andere opa’s in een rockgroep speelt.

We weten nog niet wat we later zullen worden, we weten hooguit wat we nu al zijn.

Bahar Bizar

Bekijk ook eens onze verzamelblog met meer prachtige boeken in het thema LGBTIQA+. Laten we hopen dat er steeds meer mooie en diverse boeken bijkomen, net als deze van Bahar Bizar.

Specificaties Bahar Bizar

Auteur: Michael de Cock | Illustrator: Arevik d’Or | Uitgeverij Querido | 9789045126654 | oktober 2021 | 96 pagina’s | meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Footer5
Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.