Boeken over ontdekkingsreizigers, een paar tips voor school en thuis
Met het thema en toen van de kinderboekenweek 2020 voor de deur zijn vele scholen druk bezig met het plannen van hun thema’s. Sommige scholen pakken het schoolbreed aan en andere scholen pakken het aan per bouw of per klas. Ook mijn school ging aan de slag en bij de middenbouw kozen wij voor de ontdekkingsreizigers! Een veelzijdig thema voor de kinderen uit groep 3, 4 en 5 die samen in 1 klas zitten. Ik ging op zoek naar mooie boeken over ontdekkingsreizigers.
Het logboek van de ontdekkingsreiziger
Een van die boeken over ontdekkings reizigers is het hele dikke logboek van de ontdekkings reiziger door uitgeverij Omniboek.
Nu moet ik zeggen, ik ben net nieuw in de wereld van de ontdekkingsreizigers en veel namen zeggen mij nog niks. Maar Amundsen en Tasman bijvoorbeeld wel! Wat zo bijzonder is aan dit boek is dat het niet alleen een verhaal is over de ontdekkingsreiziger, maar vooral een vertelling door hun zelf! Ze verlieten huis en haard en na vele ontberingen beschreven zij hun ontdekkingen niet alleen in woord, maar ook in beeld! In dit boek staan maar liefst 70 ontdekkingsreizigers. Zij gingen je voor in een reis om onze planeet, over rivieren, woestijnen en oerwouden.
Wat is een ontdekkingsreiziger?
Wat maakt nu een ontdekkingsreiziger? De meesten waren gedreven om bij te dragen aan kennis. Kennis over landen, gebruiken en dieren bijvoorbeeld. Maar als je al ergens woont en het alles al kent, en een ander komt bij jouw alles ontdekken, is het dan nog wel een ontdekkingsreiziger? Zijn we stiekem niet allemaal ontdekkingsreizigers? Ontdekken we niet allemaal landen als we op reis zijn. Landen met hun gebruiken en hun geschiedenis en soms unieke plaatselijke populatie van dieren?
Schetsboeken en dag- boeken over ontdekkingsreizigers
Soms doen ontdekkingsreizigers ook dingen die ze eigenlijk niet van plan waren. Neem nu Amundsen die eigenlijk van plan was om de Noordpool als eerst te bereiken, toen hij hoorde dat dit al was ontdekt voer hij naar de Zuidpool om daar inderdaad als eerste aan te komen. Maar echt blij was hij niet zo is te lezen in zijn dagboekschetsen in dit boek over ontdekkingsreizigers.
In de schetsboeken en dagboeken zien we prachtig getekende vogels, bergen, mensen en nog veel meer dieren, natuurgebieden en inwoners van bepaalde gebieden. De teksten zelf zijn nauwelijks te lezen, maar maakt het zeker compleet!
We lezen over de geschiedenis van ontdekkingen in dit prachtige boek over ontdekkingsreizigers. Het is net of je een museum instapt met al die prachtige foto’s uit de dagboeken en schetsboeken van de 70 ontdekkingsreizigers in dit boek.
Prachtig boek over ontdekkingsreizigers
Een prachtig boek over de kunst van het avontuur en het ontdekken en een absolute aanrader voor in je boekenkast! Of op de thematafel bij het thema ontdekkingsreizigers!
Specificaties het logboek van de ontdekkingsreiziger
Auteur: Huw Lewis-Jones | Kari Herbert | Redacteur: Redmond O’Hanlon | Co-redacteur Ghillean Prance | Uitgever: Omniboek | 9789401908504 | oktober 2016 | 320 pagina’s | meer informatie vind je hier
Lees ook:
Buitengewone ontdekkingsreizigers van Columbus tot Armstrong
Een ander mooi boek over ontdekkingsreizigers is deze van uitgeverij Lannoo. Waar het vorige boek vooral een museum is aan weetjes en mooie afbeeldingen, is dit boek meer een verhalenboek over de geschiedenis van meer dan 40 ontdekkingsreizigers.
De ondertitel van Columbus tot Armstrong klopt eigenlijk niet. Harchoef was de eerste ontdekkingsreiziger die bekend is van 2270 v. Chr. We hebben Alexander de grote, 325 v. Chr. En natuurlijk Marco Polo in 1271. Maar eigenlijk waren het al de mensapen die uit hun bomen klommen en de wereld gingen ontdekken natuurlijk.
In dit boek over ontdekkingsreizigers vind je geen tekeningen en geschriften uit de dagboeken en schetsboeken van de ontdekkers, maar de illustraties van Mattias De Leeuw. Die dit trouwens heel knap heeft gedaan met zijn inkttekeningen.
Een boek vol met de kleine feitjes, een stukje geschiedenis over de ontdekkingsreiziger. Met de leuke illustraties is dit boek zeer geschikt voor de middenbouw en bovenbouw. Om neer te zetten op tafel, maar ook om uit voor te lezen. Extra leuk vind ik de extra pagina’s in het boek met leuke weetjes aan boord van de schepen. Per werelddeel staan er ontdekkingsreizigers centraal. Er is ook ruimte voor de onbekende natuur en de ruimte en de diepte met ontdekkingsreizigers als Jacques Cousteau en Neil Armstrong.
Specificaties Buitengewone ontdekkingsreizigers
Auteur: Paul De Moor | Illustrator Mattias De Leeuw | Uitgever: Lannoo | 9789401450195 | juni 2018 | 144 pagina’s | meer informatie vind je hier of bij je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek