Boeken over seksuele voorlichting voor kinderen, een handige lijst
Laatst vroeg ik mijn man of het al tijd was voor seksuele voorlichting aan onze dochter. Ik dacht van wel, hij dacht laten we nog even wachten, ze is pas 7 jaar. Na wat zoekwerk op Google bleek dat het echter al de hoogste tijd was voor boeken over seksuele voorlichting. Het blijft een erg belangrijk onderwerp om te bespreken en gelukkig zijn er veel mooie boeken die behulpzaam zijn. Boeken over seksuele voorlichting voor kinderen, een handige lijst!
Seksuele voorlichting vanaf welke leeftijd?
Wist je dat je vanaf 6 jaar al kunt beginnen met seksuele voorlichting? De meeste kinderen van 7 jaar weten namelijk dat de geslachtsdelen ook een seksuele functie hebben. De meeste 7 en 8 jarigen weten dat je geslachtsgemeenschap moet hebben om zwanger te kunnen raken. Maar je kunt ook om andere redenen seks met elkaar hebben. Vrijen, seks, geslachtsgemeenschap, eicel, spermacel, knuffelen, zwangerschap. Hoe zit dat nu eigenlijk allemaal?
Maar wanneer begin je nu over de bloemetjes en de bijtjes en hoe pak je dit aan? Er zijn heel veel boeken over seksuele voorlichting, maar kan het ook anders? De stelregel is in elk geval dat kinderen op hun 8ste moeten weten hoe het allemaal zit. Nee je hoeft dus niet te wachten tot je kind zelf komt met vragen stellen hierover, elk kind heeft recht op deze informatie. En laten we eerlijk zijn, het gesprek gaat heel wat fijner als het zonder gegiechel gaat omdat je kind al de nodige hormonen door zijn lijf heeft gieren.
Gelukkig zijn daar dus hele goede boeken over! Wij hebben 3 verschillende in huis en daar praat ik je graag over bij!
Boeken over seksuele voorlichting voor kinderen
Ik vind boeken altijd fijn om iets uit te leggen. Er zijn plaatjes en tekst en iemand heeft al heel goed nagedacht over de juiste woorden. Natuurlijk kan je kind daarna nog vragen hebben, maar de bewoording heb je dan samen gezien en het is alleen nog maar een kwestie van verder uitleggen en wellicht nog wat extra informatie zoeken op internet. Doe dit vooral samen zodat je kind ook leert dat er soorten websites zijn die niet voor kinderen onder de 18 jaar zijn bestemd.
Seksuele voorlichting mijn eerste infoboek
Wij begonnen met het voorlezen uit een boek over seksuele voorlichting van uitgeverij Deltas. In dit boek volgen we een verhaal van Robbe en Emma een tweeling van zeven jaar. Hun tante is zwanger en er groeit een baby in haar buik. We leren over het verschil van tweelingzwangerschappen en over een eicel en een spermacel.
Op een fijne manier met mooie illustraties zien we hoe een baby groeit in de buik en hoe een normale bevalling eraan toe gaat. Al vroeg mijn dochter dan wel direct hoe zij dan geboren was want een keizersnede gaat heel anders.
Ook wordt er uitgelegd hoe de geslachtsgemeenschap bij honden, kippen en bloemen gaat.
Wij vonden het een fijn boek om te gebruiken voor de eerste seksuele voorlichting.
Specificaties boek over seksuele voorlichting
Auteur: Christiane Verdoux en Jacqueline Kahn-Nathan | Uitgever: Centrale Uitgeverij Deltas | Co-auteur: Jean Cohen | 9789044757019 | juni 2020 |48 pagina’s | Meer informatie vind je hier bij Bol
Wat groeit er in mama’s buik?
Wat groeit er in mama’s buik is een boek over seksuele voorlichting van uitgeverij De Vier Windstreken. In dit verhaal volgen we de tweeling Eva en Daan. Hun moeder heeft een baby in haar buik. Met een echoapparaat wordt er in de buik van mama gekeken. Daar kun je zien hoe lang de baby is. Ze vragen waarom mannen geen baby’s in hun buik kunnen hebben.
Mama legt uit over een baarmoeder hoe dat eruit ziet en hoe de baby daarin kan groeien.
Het past allemaal in elkaar
Op een eenvoudige maar duidelijke manier wordt er uitgelegd hoe seksen gaat. Iets met legoblokjes, sleutel in een slot en vinger in een neus haha Ik vond het een mooie uitleg over hoe iets in iets past dus.
Papa legt verder uit dat er heel veel zaadjes zijn en maar 1 eicel. Het snelste zaadje gaat in het eicel en daarna kan er geen zaadje meer bij in. Ook in dit boek over seksuele voorlichting leren we het verschil tussen een eeneiige en een twee-eiige tweeling.
Daan en Eva vragen hun ouders nog veel vragen over de zwangerschap, en of zij ook al kindjes kunnen maken. Het verschil tussen vrijen en geslachtsgemeenschap en voorbehoedsmiddelen leren ze ook. Net zoals babynamen en de geboorte van een baby.
Het hele boek over seksuele voorlichting wordt in een logisch verhaal verteld met lieve illustraties. Een fijn boek met kindvriendelijke teksten die je ook al goed kunt voorlezen aan kinderen vanaf 5 a 6 jaar! Perfect voor als er gezinsuitbreiding komt dus.
Specificaties boek over seksuele voorlichting
Auteur: Anna Herzog | Uitgever: de Vier Windstreken | 9789051166415 | februari 2018 | 32 pagina’s | meer informatie vind je hier bij Bol
Hier komen de baby’s vandaan
We beginnen dit boek over seksuele voorlichting met een duidelijk statement. Iedereen ziet er anders uit! Lang, kort, kleur haar, kleur ogen, kleur huid, wel bril, geen bril. Het is altijd goed en je mag elkaar er niet mee plagen! Jij bent wie je bent! Als juf en moeder van een 7 jarige die behoorlijk onzeker is over zichzelf vind ik dit heel fijn om te lezen!
Heel voorzichtig word er in gegaan op de verschillen tussen meisjes en jongens en hoe die verschillen groter worden naarmate ze ouder worden.
Dan wordt er voorzichtig geopperd dat je elkaars blote lijf kunt ontdekken. Zolang je het allebei leukt vind en je stopt als er een geen zin meer heeft. Doe elkaar vooral geen pijn. ( dat deel heb ik dan toch maar even overgeslagen met voorlezen, want ik vond dat toch wat gek geformuleerd en krijg dan toch ook wat vreemde doktertje spelen beelden in mijn hoofd)
Wel is het belangrijk dat je benoemd dat niemand aan jouw lijf mag komen als je het zelf niet wilt.
Diversiteit LGBTIQA+
We leren over verliefdheid waar ook weer goed ruimte is voor diversiteit en alle soorten liefde, lees deze blog maar eens over LGBTIQA+. De nadruk wordt hierbij goed gelegd op verliefdheid bij grote mensen waarbij ze gaan vrijen, oftwel knuffelen, maar dan zonder kleren helemaal bloot.
Steeds weer worden er vragen geformuleerd die je aan je kind kunt stellen, dat is fijn omdat je ze als ouder niet zelf hoeft te verzinnen.
Natuurlijk leren we ook over eitjes en sperma, over voorbehoedsmiddelen en zwangerschap in dit boek over seksuele voorlichting voor kinderen. Er is zelfs ruimte voor een experiment met eieren, water en een glazen pot.
Er wordt ook aandacht besteed aan dat er soms zwangerschappen niet goed aflopen en dat de ouders dan heel verdrietig zijn.
En dan is het tijd voor de bevalling, moedermelk en natuurlijk de kraamvisite met beschuit met muisjes.
Bonus
Maar dit boek heeft nog meer informatie. Want soms gaat het anders! Soms wil een stel wel heel graag een kindje, maar lukt het niet. Gelukkig kunnen ze de ouders dan vaak helpen om toch zwanger te worden. Maar anders kunnen ouders ook adopteren, dan worden ze adoptieouders. Ook wordt stil gestaan hoe dat gaat bij papa’s die een kindje willen samen of mama’s die samen een kindje krijgen.
Zelf heb ik daar nog pleegouderschap aan toegevoegd omdat ik dat onderdeel dan zelf nog miste in dit verhaal. Want ook daarvan zijn er een heleboel in Nederland!
- Lees ook eens de review van ‘Mijn papa heeft een piemel‘
Specificaties Boek over seksuele voorlichting voor kinderen
Auteur: David Vlietstra | Uitgever: Clavis Uitgeverij | 9789044838374 | juni 2020 | meer informatie vind je hier bij Bol
Welke boeken over seksuele voorlichting hebben we nog meer?
Maar we hebben meer boeken op StoerLeesVoer in het thema ‘boeken over seksuele voorlichting’. Hieronder vullen we de meest recente reviews van onze site aan in deze themablog! Want er blijven hele fijne boeken uitkomen waar zowel kinderen als volwassenen mee geholpen zijn. Ook horen hier boeken bij over gezinssamenstellingen, we leven nou eenmaal in een diverse wereld met diverse gezinnen. En soms komen diverse onderwerpen aan bod in een boek.
- Maar HOE dan? Een boek over je lichaam, liefde, diversiteit en baby’s maken
- Hoe maak je een baby? Een inclusieve gids over het begin van elke familie
- Ja & nee gevoelens – Pauline Oud, een boek dat bij de opvoeding hoort!
- Mijn familie, jouw familie. Een boek over diverse gezinssamenstellingen
- Billie en zijn genen, een boek over jou & DNA
- Boeken thema seksueel grensoverschrijdend gedrag, leestips voor jong en oud
- Boeken thema zelfbeeld, een verzamelblog plus activiteiten
- Één plus één is meer – een boek over voortplanting
Check ook eens boekenvoordeel.nl of boekenbalie.nl voor tweedehands boeken
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Het eiland aan de rand van de nacht, een spannend verhaal - 26/11/2024
- Vijf kleine pinguïns een leuk aftelboek met flapjes - 26/11/2024
- Doe je met me mee Kerstmis, een beestenboel boekje - 25/11/2024