De bloedpremière, een spannende thriller van Chris De Bruyn
Na vele recensies, en na nog meer boeken gelezen te hebben, weet ik een beetje de smaak die een uitgeverij kiest om uit te geven. Dat is zowel een handig hulpmiddel als een valkuil. Manteau staat voor mij niet direct voor spannende thrillers, maar wel voor unieke verrassingen. Toen ik De bloedpremière van Chris De Bruyn in de aanbiedingenfolder zag staan ging mijn spidey boeken sense af. Niet per se door de cover of synopsis, maar iets zinderde rondom dit boek. Een thriller, detective in het Wilde Westen aan de hand van een toneelstuk. Ik besluit om dit boek te gaan recenseren, en of dat een goed idee was…?
De bloedpremière samenvatting
1873, Texas, het Wilde Westen. De Henry Rutherford Theatre Group doet het stadje Jefferson’s Creek aan om Romeo en Julia te spelen en de nieuwe toneelzaal in te wijden. Het wordt hun laatste opvoering voordat het rondreizende gezelschap ermee ophoudt. De avond verloopt evenwel helemaal anders dan de acteurs hadden verwacht. Iemand heeft namelijk besloten dat sommigen de bühne niet levend zullen verlaten. Het publiek heeft niets door. Of toch? Weet iemand in de zaal meer? Is de dader een lid van de groep? Of gaat het om een geest uit hun verleden? De acteurs hebben maar één keuze: verder spelen en proberen de dader(s) te ontmaskeren voor de laatste akte ten einde loopt.
Auteur Chris De Bruyn pseudoniem
Thrillers schrijven midden op de Atlantische Oceaan? Antwerpenaar Chris De Bruyn (35) doet dit gewoon “eventjes”. Als eerste stuurman op een zeeschip combineert hij zijn andere leven als auteur. De Bloedpremière is bijvoorbeeld geschreven in Mauritanië en voor een groot deel voor de Belgische en Nederlandse kust.
Chris De Bruyn (1989) haalde een master handelsingenieur in de beleidsinformatica en een master nautische wetenschappen aan de Hogere Zeevaartschool. Hij werkt als eerste stuurman op een offshoreschip van Jan De Nul. In 2021 debuteerde hij met Een onschuldige moord* (2021), een whodunit waarin de moordenaar met naam en toenaam op bladzijde één bekent. Dit terwijl de lezer zich tot de laatste pagina blijft afvragen wie het gedaan heeft en waarom. De bloedpremière (2024) schreef hij, net zoals zijn eerste boek, tijdens zijn vrije tijd op het schip
Chris De Bruyn is overigens zijn auteursnaam en is een pseudoniem. Op het schip vaart hij onder de naam Chris Maervoet.
Ingenieus meesterwerkje
Don’t judge a book by its cover geldt voor mij zeker voor De bloedpremière. De cover en vormgeving is zeker niet slecht. Maar na het boek gelezen te hebben matcht het verhaal niet helemaal mijn verwachtingen. Ik had een wat simpeler en luchtiger thriller verwacht. Niks is minder waar. Dit boek is een ingenieus meesterwerkje wat op diverse stevige fundamenten gebouwd is. Zo is er het gegeven dat het toneelstuk wat gespeeld wordt een leidraad is in dit boek. Het is de rode draad in het nu, maar ook in de opbouw van de hoofdstukken. Dit zijn namelijk aktes en bevatten termen uit de toneelwereld. Het toneelstuk wat gespeeld wordt is Romeo & Julia. Dit stuk ken je wellicht door het intense liefdesverhaal vol verraad en dramatiek. En op bepaalde fronten zijn er overeenkomsten in het verhaal van De Bruyn en het klassieke toneelstuk.
Dan zijn er nog de karakters in De bloedpremière. Een diverse club spelers, allen met een eigen verhaal en karakter. De Bruyn verdiept niet heel veel, maar juist precies genoeg. Ik voel een connectie met het hoofdkarakter, een jonge meid Laura die meereist met het theatergezelschap. Ik leer haar kennen maar er blijft ook een groot stuk mysterie over. Heerlijk om even niet heel diep te hoeven duiken, dit komt ten goede van de ruime hoeveelheid karakters en de spanning in het verhaal. In het begin kan het even overweldigend zijn, maar vertrouw de auteur! Je krijgt antwoorden. Dit is een ritje wat je meevoert naar het Wilde Westen, het kan ruig zijn maar helderheid volgt.
Wilde Westen detective
Ik ben nog niet klaar met de stevige fundamenten van De Bruyn. Want zo voegt hij ook historische feiten toe, sommigen met creatieve vrijheid. Waar anderen zouden moeten kloppen. En achterin lees ik ook nog een verklaring naar een gebruikt klassiek stuk op de viool. Deze uitleg had ik als lezer wel nodig. Ik voel me zeker een alerte lezer. Maar mijn kennis tot klassieke muziek blijkt in deze toch niet zo ver reikend als dat van de auteur.
De bloedpremière heeft als genre een thriller, detective en whodunnit in klassieke stijl. Een voor een gaan mensen dood en als lezer heb je, ik in ieder geval niet, een idee over het wie of waarom. De Bruyn strooit hier en daar met hints, soms met zand in je ogen die je even verblinden en dan legt hij weer een kruimelspoor uit. En waar dat spoor je brengt is elke keer een verrassing.
De bloedpremière leest als een trein. De liefde voor het verhaal, de karakters en het gelaagde fundament is direct voelbaar. Het is goed geschreven. En ondanks de verwarring en vaagheid in het begin vertrouw ik de Bruyn vrij direct dat hij me een wild ritje gaat geven, maar wel met een doel. En met antwoorden. Dat is vervolgens ook helemaal gebeurd.
Recensie De bloedpremière
Ik heb echt onwijs genoten van De bloedpremière. De Bruyn laat zich zien als een intelligente auteur qua plotten. Maar ook een menselijke auteur die diverse karakters boeiend tot leven kan laten komen zonder ellenlang over emoties en gevoelens te hoeven uitweiden. Er is ruimte voor mannelijke en vrouwelijke karakters met elk hun eigen verhaal en hun kijk op het leven. En dan schrijft hij ook nog eens heerlijk filmisch beeldend. Ik was echt een toeschouwer bij het toneelstuk. Ik zat uitgeput op mijn paard over de uitgestrekte landschappen en ik rook het zaagsel op de vloer.
De bloedpremière eindigt naar mijn beleving wel met een opening tot nog meer verhaal. En dat zou ik eigenlijk best tof vinden. Om weer terug te gaan naar de karakters en hun ontwikkeling die nu kan gaan komen. Het verhaal bevat zelfs nog een kaart en een toneelposter. Heel tof deze extra elementen. Wat mij betreft had die laatste wat groter vormgegeven mogen worden. En dat brengt me terug bij het begin van deze recensie. De vormgeving is niet slecht, en het verhaal is het belangrijkste uit een boek. Maar toch ben ik “bang” dat mensen dit boek minder snel zullen gaan oppakken.
Vooral wel doen! De Bruyn heeft mij aangenaam verrast. Ik wil zeker zijn eerste boek ook gaan lezen en ik kijk uit naar toekomstig werk. Dit verhaal van De bloedpremière heeft een perfecte combinatie van gelaagdheid, intelligentie, filmisch beeldend, verrassing en boeiende authentieke karakters. Precies de ontsnapping die ik wil hebben terwijl ik lees, verrijkend zonder dat het zwaar op de maag ligt.
- Inmiddels gelezen: Een onschuldige moord, een detective debuut van Chris De Bruyn
Boekentips passend bij De bloedpremière
Manteau heeft me vaker verrast met hun boeken en De bloedpremière is wederom weer het bewijs dat deze uitgever leuke verrassingen uitbrengt. Ze hanteren wat mij betreft niet per se de beste, mooiste en pakkende vormgeving. Maar dat is zeker niet het belangrijkste als het verhaal goed is. Hieronder wat boekentips die passen bij dit verhaal.
- Uitgever Manteau, debuutroman: Limonade met pulp
- Uitgever Manteau, bijzondere roman met prenten over natuur met filosofische inslag (waarbij de vormgeving wel spot on is!): Het lied van de bultrug
- Uitgeverij Manteau, geromantiseerde historische feiten over heksen: De heksen van Milford
- Whodunnit klassiek: Een studie in rood – het eerste avontuur van Sherlock Holmes
- Andere omgeving: Provence, detective: Dood op kasteel Brémont
- Roman meets detective: Het kamermeisje
- Klassieke detective, whodunnit: Moord in de bibliotheek, een Agatha Christie detective
- New school, old school detective boekenserie: Memoria, een ingenieus vervolg op Obscuritas
- Whodunnit ouderwets: De moord op Mr. Jacques Wijsman
- Whodunnit nieuwe stijl: Kwaad bloed, een whodunnit thriller van Tine Bergen
- Ingenieuze thriller: Mijn laatste leugen
- Thriller waar schijn bedriegt: De perfecte echtgenote
- Zin in meer ouderwets Amerika, zinderende vlaktes met gruwelijke fluisteringen van verhalen? Het is een graphic novel aan de hand van Amerikaanse muziek: In the Pines, een graphic novel met 5 murder ballads
Specificaties De bloedpremière
Auteur: Chris De Bruyn | Uitgever: Manteau | Februari 2024 | 344 pagina’s | 9789022339824 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, check de website van uitgever Manteau of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek