De Bond voor Bangeriken – een ontroerend en bijzonder boek
Ben jij wel eens bang? Misschien mag je dan ook wel bij De Bond voor Bangeriken! Want of je nou bang bent voor spinnen, spreekbeurten houden of onbeleefd zijn, je bent niet alleen. Iris Lam schreef een geweldig verhaal over bang zijn, over het nut van angst en de last die je ervan kunt hebben. Dit alles in een grappig, spannend en ontroerend boek voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. En volwassenen. Want ik heb er ook echt van genoten.
De Bond voor Bangeriken
In Anna’s borstkas woont een mannetje. Hij is klein en rood, heeft lange armen, korte benen en een grote mond. Hij stampt en schreeuwt en schopt en roept dingen waar Anna bang van wordt.
‘Het is niet goed dat je zo bang bent’ zegt iedereen altijd, dus op een dag besluit Anna om nooit meer naar het mannetje te luisteren. Vanaf nu is ze dapper. De nieuwe, dappere Anna is ook een beetje onvoorzichtig. Ze spijbelt van school en gaat met een vreemd meisje mee naar een verborgen speelparadijs…. Is dat wel zo verstandig?
De Bond voor Bangeriken is een spannend verhaal over heldhaftige bangeriken en bibberende helden. Over de heetste zomer ooit. Over een rijke schurk en twee verstrooide uitvinders. Daarnaast over een klimaatactivist en een stad vol wolkenkrabbers. En over een klein meisje dat de wereld kan redden. Ook over angst. Maar vooral over dapper zijn.
Een prachtige brief van Iris Lam
Ik maak de doos van uitgeverij Volt open en zie De Bond voor Bangeriken liggen. Daarnaast gaat mijn oog direct naar de brief die bij het boek zit. Dit is vaak een persbericht, wat door de uitgeverij is gemaakt. Daarin staat informatie over het boek en de auteur. Maar deze keer is het anders, dat zie ik meteen. Het boek is rechtstreeks naar de recensent geschreven vanuit Iris Lam. Ze vertelt meer over het schrijfproces van dit debuut. Ze schreef het namelijk tijdens een burn-out. Zoals ze zelf zegt “Per ongeluk had ik een buitengewoon productieve burn-out.”
De brief van Iris Lam viel mij vooral op door de geweldige, bijna kinderlijke, illustraties. En door het handschrift wat in de illustraties is verwerkt. Dit is namelijk verbonden schrift, iets wat veel kinderen zullen herkennen en daarmee zullen ze zich ook snel verbonden voelen met de auteur. De volledige brief staat hieronder:
De Bond voor Bangeriken is grappig en troostend
Bij ons thuis zijn angsten geen onbekend onderwerp. Zowel ik zelf als mijn dochter zijn bekend met paniek en angst. De beschrijving van Iris Lam in De Bond van Bangeriken van de angst van Anna is dan ook treffend wat mij betreft. Zij ervaart de angst als een mannetje in haar borstkas die tegen haar schreeuwt op spannende momenten. Het is ingewikkeld om dit stemmetje te negeren.
De wijze waarop de verschillende personages zijn neergezet, met name Anna, Lepel, Bange Rik en Ellemelle is ontzettend grappig. Ik maak in mijn hoofd helemaal een beeld van ze en voel mij verbonden met de verschillende hoofdpersonen. Ook de twee Madames vind ik supergrappig. Het moment dat Anna de Bond voor Bangeriken heeft opgericht komt voor mij het meest hilarische deel, de Madames die angstig zijn voor onbeleefd zijn. Fantastisch beschreven!
Naast humor heeft De Bond voor Bangeriken ook een diepere laag. Zoals Iris Lam beschrijft in haar brief is er steeds meer angst onder kinderen in de basisschoolleeftijd. Ook is er in deze leeftijdscategorie sprake van klimaatangst. Dit wordt heel treffend beschreven door de auteur en op een toegankelijke wijze bespreekbaar gemaakt. Het is troostend dat er zowel erkenning wordt gegeven in het boek voor de angst, maar ook relativering. Dit helpt. Ook uit onderzoek blijkt dit, bijvoorbeeld in het boek Doorbreek angst en dwang bij je kind* wordt deze combinatie als de meest helpende omschreven.
Hilarische illustraties
De zeer kenmerkende illustraties in De Bond voor Bangeriken spreken mij enorm aan. De kleurrijke omslag, ook met verbonden schrift en de grijstinten in het boek zijn zo grappig. Dit is heel natuurlijk gecombineerd met de teksten van ‘het boze mannetje’. Knap en goed gevonden vind ik de teksten die vanuit de illustraties precies passen in de verhaaltekst. Dit is met veel zorg gedaan.
Er zitten in De Bond voor Bangeriken veel kleine details die mij deden gniffelen. Kleine tekstjes op plekken waar je ze niet verwacht, een mopje in de illustratie verwerkt of een grapje in het speelparadijs van Ellemelle. Er is goed gewerkt met licht en donker en de verschillende lettertypes, wel allen verbonden schrift maar passend bij de sfeer.
Iris Lam
Iris Lam is auteur en illustrator. Haar tekeningen stonden eerder in onder andere Tirade en Awater. Ze staat bekend om haar humoristische en provocatieve tekeningen, animaties en verhalen. Het is haar doel om gevoelige thema’s als angst, seksualiteit en de dood bespreekbaar te maken voor kinderen én volwassenen. Haar werk werd bekroond met de Paul Schuitema Award 2019, de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs 2019 en de Regeling Talentontwikkeling 2022. De Bond voor Bangeriken is haar eerste kinderboek.
Specificaties De Bond voor Bangeriken
Auteur (inclusief illustraties) : Iris Lam | Uitgever: Volt | 336 pagina’s | mei 2023 | 10+ | 9789021473710 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024
Voor mijn dochter, die les geeft in groep 6 , ik denk een ideaal boek voor haar
Ik doe graag mee! Zelf heb ik een vreselijke spinnenfobie, maar ik probeer die niet over te dragen naar mijn kinderen. Een hele klus om zo’ schreeuwend mannetje dan te negeren.