De brievenwinkel van Seoul, een echt bestaande plek
Laatst kwam mij ook al een boek toe wat over brieven schrijven ging, namelijk ‘De Brievenboom’ van schrijfster Rachel Fordham. Vroeger was ik dol op het schrijven van brieven aan vriendinnetjes. Maar ook nu schrijf ik nog graag een kaartje. Daarnaast heeft mijn liefde voor brieven en kaarten zich ontwikkeld tot het verzamelen van nostalgische post. Liefst uit de jaren ’20 – ’50. De manier waarop er toen met elkaar gecommuniceerd werd is zo bijzonder en liefdevol. En ook de afbeeldingen op de kaarten of het versierde briefpapier is prachtig. Zoveel beter dan de gifjes en emoties op de app of Snap. Gelukkig komen er meer en meer mensen erop terug om weer te schrijven. Daarom hoop ik dat er in Nederland ook snel winkeltjes komen zoals uit het boek ‘De Brievenwinkel van Seoul’.
De brievenwinkel van Seoul samenvatting
Hyoyeongs droom om regisseur te worden is uiteengespat: haar oudere zus heeft de familie plotsklaps verlaten en het is nu aan Hyoyeong om in haar eentje de financiële verantwoordelijkheid voor het gezin te dragen. Haar zus stuurt haar lange handgeschreven brieven die ongeopend en onbeantwoord op een hoge stapel blijven liggen. Wanneer een vriend Hyoyeon vraagt om te komen werken in een schattig brievenwinkeltje, De brievenwinkel van Seoul, twijfelt ze geen seconde. En zo laat ze haar oude leven achter zich.
Langzaam went ze aan het leven in de stad en het werk in de winkel. Dagelijks is ze omringd door het prachtige assortiment pennen, papier en enveloppen, die kalmte en rust uitstralen. Ze is vooral gecharmeerd door de penvriendendienst die de brievenwinkel van Seoul aanbiedt. Klanten mogen een brief uitkiezen, geschreven door een anonieme penvriend, maar alleen als ze er een terugschrijven. Hyoyeon observeert de verschillende klanten van de winkel terwijl ze ontdekken hoe fijn het is om even een moment rust te nemen om hun gedachten op papier te zetten en hun diepste angsten en wensen toe te vertrouwen aan iemand die ze helemaal niet kennen.
Hyoyeon bouwt steeds meer een band op met de bezoekers van de brievenwinkel van Seoul, die ieder hun eigen verhaal te vertellen hebben. Er is één man in het bijzonder die haar hart weet te raken. En het duurt niet lang voordat ze zelf de helende kracht van een handgeschreven brief ontdekt.
Auteur Baek Seungyeon
Baek Seungyeon heeft literatuur en creatief schrijven gestudeerd. Ze werd, in 2017, ontdekt tijdens het Munhaksan Writing Program, en wordt beschouwd als een snel opkomend talent. Het boek ‘De brievenwinkel van Seoul’ is haar debuutroman. Deze winkel, en het penvriendenprogramma, bestaan echt. De auteur mocht de anoniem geschreven brieven inzien en delen ervan gebruiken, als basis voor haar verhaal.
Prachtige omslag
Alleen al van de omslag van het boek ‘De brievenwinkel van Seoul’ word je rustig. De prachtige lila-achtige omslag straalt een serene rust uit. Wanneer je later het boek uit hebt snap je de voorkant nog meer. Heel goed gestyled dus.
Het boek is, zoals de achterflap al verteld, een combinatie van fictie en non-fictie. Als lezer weet je alleen niet wat echt of wat door de auteur verzonnen is dus leest het boek als een grote roman. Want tijdens het lezen komen er heel wat mooi en rake wijsheden en/of zinnen voorbij. Net als bij de Japanse healing-fictie boeken, straalt ook deze Zuid-Koreaanse versie een hoop rust uit. Iets wat je als lezer, althans dat geld voor mij, meer en meer gaat waarderen. Geen hoge spanningsboog, geen triggers aan het einde van een hoofdstuk. Niets van dat alles, ze nemen het leven en de gebeurtenissen zoals ze komen en gaan. Wat dat aangaat kunnen wij in het westen daar nog veel van leren.
Iedereen, waar dan ook, heeft zo zijn problemen
Het is bijzonder om te lezen dat alle hoofdpersoon, die ogenschijnlijk niets met elkaar van doen lijken te hebben, toch samen komen in de brievenwinkel van Seoul – Geulwoll. Ze verschillen van leeftijd of afkomst maar toch gaan ze allemaal gebukt onder problemen zoals verdriet, prestatiedrang, rouw, verlies en liefde. De opzet van de penvriendendienst is geniaal. Je schrijft anoniem een brief en ontvangt anoniem een brief terug. Het is namelijk gebleken dat mensen hun problemen makkelijker aan papier en een vreemde toevertrouwen dan aan een naaste.
De brieven zijn stuk voor stuk lief en oprecht
Alle brieven waren even lief en wisten mij tijdens het lezen te raken. Een favoriet heb ik niet echt. Ze paste allemaal feilloos in het verhaal van ‘De brievenwinkel van Seoul’. Al is de brief van Weoncheol wel het meest emotioneel. Die schrijft hij aan zijn overleden vrouw, en dat maakt aan de lezer meteen duidelijk hoe vergankelijk het leven is. Niet alleen de brieven zijn, met de bijna poëtische schrijfstijl van Baek Seungyeon, een feest om te lezen, ook de personages worden allemaal goed uitgewerkt. Stuk voor stuk zie je ze groeien. Dat komt vooral omdat ze openstaan voor elkaars adviezen.
Mooi inkijkje in de Zuid-Koreaanse cultuur
Het boek ‘De brievenwinkel van Seoul’ is een hartverwarmend boek wat een mooi inkijkje geeft in het reilen en zeilen van de mensen in Zuid- Korea. Het is wel, net als bij Japanse auteurs, een hele andere manier van lezen. Maar wanneer je je daar als lezer aan overgeeft zorgen de verhalen hier en daar als een helende leeservaring. Niet dat al je problemen als sneeuw voor de zon verdwijnen. Integendeel. In Seoul lopen ze tegen dezelfde dingen aan als wij hier. Het is alleen de manier waarop je ermee om gaat wat het verschil maakt. Wij in het westen gaan er dwars tegenin, in het oosten is het meer go-with-the-flow.
De brievenwinkel van Seoul over verbinding en persoonlijke groei
Al met al vond ik ‘De brievenwinkel van Seoul’ een lief en vertederend verhaal over verbinding en persoonlijke groei. Tevens maakt het duidelijk dat er wel degelijk een helende werking uitgaat van een handgeschreven brief. Alhoewel het oosten mij verder totaal niet trekt, leer ik de laatste tijd wel veel uit hun boeken, waar de relatie tot elkaar heel erg goed wordt beschreven. Tevens mag je ook altijd kiezen voor jezelf, als je maar respect blijft houden voor de mening van een andere. Als we dat toch eens zouden proberen hier in het westen. Het boek ‘De brievenwinkel van Seoul’ is ook een leuk en bijzonder cadeau.
Boekentips Healing Fiction
- De buurtwinkel van tweede kansen
- De magie van het Japanse restaurant
- Liefde op donkere dagen
- Wie ik ben zonder jou
- Nu in november
- Leer me alles wat je weet
- Een contract vol liefde
- Die zomers
Specificaties De brievenwinkel van Seoul
Originele titel: Pyeonji gage geulwoll | Auteur: Baek Seungyeon | Uitgeverij: Meulenhoff | Vertaling: Teun Meeuwsen | Eerste uitgave 2024 | Nederlandse uitgave: 2025 | Aantal bladzijden: 319 | ISBN 9789089682864 | ISBN e-book 9789402324327 | ISBN audiobook 978905286880 | Voor meer informatie ga je naar je plaatselijke boekwinkel of bezoek je de site van uitgeverij Meulenhoff, klik hier voor Bol, ga hier naar Bruna.nl of kijk bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen debuut dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Scherpschutter 2: Jacht, een ijzersterk vervolg op Opkomst - 16/06/2025
- Oh was ik maar, een prentenboek over jezelf zijn - 15/06/2025
- Blauwe tranen, een droombestemming wordt nachtmerrie - 09/06/2025
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!