De dief van altijd – Clive Barker, een Barkeriaans sprookje

Clive Barker is een van mijn favoriete schrijvers. Toen ik laatst op Social media vroeg wie deze naam kent, bleef het angstvallig stil.. Ook ik besefte me dat ik al heel lang niks meer van hem had gehoord. Een tijdje terug moest ik al even kort aan een gaaf boek van hem denken door een review die ik schreef. De schrijfwereld in zijn boeken is niet voor iedereen. Hij weet als geen ander over andere dimensies en demonen te schrijven. Zijn boeken zijn zelfs een eigen genre geworden. Maar toch kennen velen van jullie wel werk van Clive Barker, veel is verfilmd. De dief van altijd (1992) is zijn eerste kinderboek. Hij was als eerste volwassen horror schrijver degene die zich waagde aan een sprookje voor kinderen. Een soortgelijk iets heeft Neil Gaiman met Coraline gedaan (2002).

de dief van altijd

De dief van altijd

Harvey Swick verveelt zich. Zijn leven is saai en wordt door het grote februari monster opgeslokt. Als hij op een dag verveelt uit zijn raam staart en zijn moeder aangeeft dat vervelen nergens voor nodig is; “Ga toch lekker opruimen”! Dan snap je zijn blijdschap wel als er opeens een zonderling wezen midden in zijn kamer verschijnt. Dit gekke wezen die zich voorstelt als Risus heeft een prachtig voorstel. “Kom met mij mee naar het luilekkerhuis van meneer Lupo, en je zult je nooit meer vervelen. Je krijgt alles waar je hart van droomt en zingt”. Harvey is erg benieuwd en laat zich verleiden en gaat eens een kijkje nemen. Niet wetende dat zodra je door de muur van mist gaat en oog in oog met de verleidingen van het huis komt te staan, vertrekken bijna onmogelijk is. De dief van altijd zit verstopt.. Maar wie is dat?

Barkeriaans sprookje

Zoals gezegd weet Clive Barker als geen ander over demonen en monsters te schrijven. Hij omschrijft de meest absurde en gekke wezens met het grootste gemak. Hij kan zo duidelijke en beeldend schrijven dat je ze ook echt voor je ziet. Alsof hij er zelf ook dagelijks oog in oog mee staat. Zijn boeken bevatten illustraties van eigen hand. En dit maakt zijn belevingswereld helemaal compleet. In de dief van altijd heeft hij zich aangepast naar kinderleeftijd maar er zijn wel degelijk enge wezens aanwezig.

Risus heeft bijvoorbeeld twee rijen volmaakte witte tanden waar elke haai jaloers op zou zijn geweest. Mevrouw Griffioen heeft een gezicht wat doet denken aan een verzameling opgerolde spinnenwebben. Haar sprieterige wijduitstaande haar kon ook wel door een spin zijn geweven. Bij Rillus lijkt het alsof elke spier in beweging is. Hij is zo broodmager dat hij nauwelijks een schaduw heeft. Zelfs zijn haar, een massa glimmende krullen, lijkt te dansen op een even onhoorbaar als waanzinnig ritme. En dan zijn er nog meneer Lupo, Carna en Minkaa als Barkeriaanse wezens in de dief van altijd.

de dief van altijd

Contrast

Als contrast zijn er natuurlijk ook mensen van vlees en bloed in het verhaal. Mensen met interessante verhalen en karakters. Harvey is de held, die fouten maakt, dapper is en heel puur straalt zoals een paar keer naar voor komt in het verhaal. Hij is slim en nadenkend, iets wat ik ook bij Coraline erg kan waarderen. Kinderen die nadenken en handelen uit een soort van dapperheid. Trouwheid en liefde stralen ook uit de karakters, tegenover de in en in zwarte wezens die elkaar allemaal ontmoeten in de dief van altijd. De regels in het spel tussen beide wezens zijn niet vooraf duidelijk en voorspelbaar. Een mooi contrast.

Het is een heerlijk boek met een prachtige en fascinerende wereld. Het is eng, spannend, mooi en stoer. Ik vind zijn manier van schrijven prachtig. De opbouw van zinnen en beeldende uitleg maken het voor mij tot een waar beelddenkfestijn (dit zou een bestaand woord moeten zijn). Het werd in 1992 al bestempeld als moderne fabel maar anno 2020 is het nog net zo actueel. De keuze tussen goed en kwaad, verlangens en verstand zijn immers tijdloos. Het is ook een boek waarin 4 seizoenen op 1 dag vallen.

de dief van altijd

Clive Barker

Zoals gezegd is het eng stil rondom deze schrijver. Dit boek is dan ook in de Nederlandse taal alleen nog tweedehands te krijgen. In de originele Engelse taal is het nog wel te krijgen. Clive Barker gooide hoge ogen met zijn afstudeerproject: De boeken van bloed. Dit is een verhalenbundel met de meest uiteenlopende bizarre en lugubere verhalen. En ja jullie kennen hier werk uit. Vele verhalen zijn verfilmd. Ik noem De Candyman, Hellraiser, en de Midnight Meattrain als de bekendste verfilmingen. Een andere jeugdfilm en favoriet van mij is Nightbreed. Dit is een film over monsters die zich verstoppen voor mensen. Maar waar de mensen juist monsters blijken te zijn.

Hij heeft naast de Dief van altijd, later nog een kinderboekenreeks uitgebracht: Abarat. Dit bestaat uit 3 delen en heeft prachtige kleurrijke illustraties van hem. Verder zijn er nog meer boeken en is het echt een apart genre. Hij weet als geen ander fantasie en gruwelijkheden samen te laten komen. Het is bloederig en naar, en laat een indruk achter die niet meer weggaat.

Wat ook indruk maakt is de reden van zijn afwezigheid de afgelopen jaren. Hij is na een routine klus bij de tandarts in een coma geraakt en is daar nog herstellende van. Tegelijk zijn zijn ouders, een soort van zoon en partner overleden. Ook gaan er wilde verhalen in het rond over een eventuele HIV besmetting. Of dat waar is of niet wordt nergens door hem bevestigd. Maar het klinkt alsof zijn leven zo uit zijn eigen boek komt en ik snap dat de horror dan niet meer beschreven kan worden.

De dief van altijd in de Nederlandse taal is nu alleen nog tweedehands

Stripboek / comic / graphic novel

De dief van altijd, of The Thief of Always, is dus lastig te krijgen nog in het Nederlands. Maar ook in het Engels wordt het steeds moeilijker. Het doet pijn in mijn Barkerlievende hart dat de boeken van deze auteur langzaam aan verdwijnen. Wel is dit verhaal zo sterk dat het gelukkig nog steeds wegen vindt om verteld te worden. Zo is er ook een adaptie in graphic novel vorm. Geschreven door Kris Oprisko en geïllustreerd door Gabriel Hernandez. Uiteraard is ook deze versie (met interview van Clive Barker er in) lastig te vinden. Het ean nummer is: 9781600107139.

Specificaties De dief van altijd

Auteur en illustrator: Clive Barker | Uitgever: LS Amsterdam | 1992 | 9789024537778 | 237 pagina’s | Meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

de dief van altijd
footer5

Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.