De grond onder je voeten, een tijdreis door Nederland

Momenteel kijken we vaker omhoog dan omlaag naar onze aardbol. Dit omdat de opwarming van de aarde meer onze aandacht vraagt met het weer. Toch kennen schatten als fossielen, schelpjes en steentjes een grote aantrekking op kinderen. Ga maar eens de zakken na van jouw/een kind. Ik verwacht daar vervolgens menig gevonden schat te vinden. Hanna Holwerda heeft met haar boek De grond onder je voeten een inspirerende gids voor de jeugd gemaakt die haar lezers meeneemt naar wat je allemaal kan vinden en wat al gevonden is. Spoiler alert… iedereen die dit boek in handen krijgt kijkt daarna anders naar de grond waar je op loopt!

De grond onder je voeten voorkant hanna holwerda cover omslag boek

De grond onder je voeten samenvatting

De grond onder je voeten zit vol met vragen, opdrachten en tips om zelf op onderzoek uit te gaan. Duik in aansprekende thema’s als: schatzoeken, dinosaurussen, fossielen en bijzondere vondsten. Dit boek is grandioos thuis maar ook zeer bruikbaar voor in het onderwijs. Graaf in de grond onder je voeten en ga laag voor laag terug in de tijd. Want: die grond onder je voeten heeft veel te vertellen…

Dit boek De grond onder je voeten neemt kinderen mee op een tijdreis naar het verleden. Niet het verleden van ver weg, maar van dicht bij huis. De archeologische geschiedenis en de natuurhistorie van Nederland. Hanna Holwerda schrijft kinderboeken over o.a. science en de natuur. Zij maakt ingewikkelde onderwerpen inzichtelijk en combineert dat met prikkelende opdrachten/proefjes.

  • Voor 9+
  • Inclusief prachtige illustraties en foto’s
  • Met opdrachten en proefjes

Geschiedenisweetjesboek jeugd

Ik hou van weetjesboeken en kijk dan ook uit om in dit boek van Hanna Holwerda te duiken. Meteen zie ik dat dit boek een fijn formaat heeft. Het staat makkelijk in je boekenkast. Maar het neemt ook makkelijk mee. Bijvoorbeeld naar school of gewoon onderweg en naar buiten omdat dit boek uitnodigt om het buiten te lezen en ontdekken. Er is een mooie heldere inhoudsopgave waar meteen lekkere beknopte weetjes bij staan. Een weetje wil ik even uitlichten hieronder:

Zij? Hij? In de meeste boeken wordt de mannelijke vorm gebruikt als in de tekst niet duidelijk is of het om een vrouw of man gaat. In dit boek gebruiken we de vrouwelijke vorm.

Helemaal leuk en actueel dat hier aandacht aan wordt besteed én dat er uitleg wordt gegeven. Niet meer dingen gewoon doen omdat we het al jaren gewend zijn. Maar even een kort stukje bewustwording en uitleg. Voor mij is dat een teken dat auteur Hanna Holwerda een actueel boek heeft geschreven met oog voor details en inclusiviteit. Mocht er eventueel wat stof rusten op het onderwerp van geschiedenis dan is dat met dit simpele tekstje weggeblazen.

Middels een persoonlijk voorwoord duiken we in De grond onder je voeten. Het kent een logische opbouw van onderwerpen. Eerste kijken we naar de grond en daarna gaan we door de tijd reizen om vervolgens dieper dan diep te eindigen in de kern van de aarde.

inhoud hanna holwerda geschiedenis weetjesboek

Leren is proberen

‘Leren is proberen’, of ‘Proberen is leren’. Een simpele uitspraak die hier veel in huis wordt gebruikt. En die ik ook veel gebruikte toen ik werkzaam was op een bso en kinderdagverblijf. En ja voor ons werkt die twee kanten op. Je leert door te proberen, en als je probeert dan leer je. Die, in mijn ogen, gouden combinatie gebruikt Holwerda ook in De grond onder je voeten. Het boek zit tjokvol weetjes, afgewisseld met opdrachten.

De opdrachten in De grond onder je voeten variëren van eenvoudig tot iets meer voorbereiding. Zo moedigt Holwerda bijvoorbeeld haar lezers aan om erop uit te trekken en het landschap te bekijken en in je op te nemen. Een meer aanschouwende opdracht dus. In een andere opdracht is meer actie nodig zoals bijvoorbeeld materialen verzamelen en dan aarde in een potje scheppen. Maar er staan ook echt toffe ander soort dingen in. Wat dacht je bijvoorbeeld van je eigen gel maken van lijnzaad? Of een Romeinse ketting maken. Echt heel leuk die toevoeging van opdrachten en de diversiteit daarvan.

weetjesboek hanna holwerda geschiedenis

De grond onder je voeten in de klas

De grond onder je voeten vinden wij echt een heel tof boek. Mijn jongste dochter van 5 luistert ook gefascineerd mee. Maar haar grotere zus van 10 is echt helemaal in haar nopjes met dit boek. Het sluit haarfijn aan bij haar interesses, beleef- en leerwereld. Het sluit vervolgens ook goed aan bij haar school en lessen. Dit boek gaan dan ook zeker mee naar haar klas.

Het leest lekker door de korte blokken waaruit de pagina’s zijn opgebouwd. De tekst van De grond onder je voeten is fijn informatief maar toch toegankelijk geschreven. Uiteraard staat het vol rijke en minder frequent gebruikte woorden. Daar ontkom je niet aan bij dit onderwerp. Maar Holwerda heeft een aangename manier van schrijven en veel “lastige woorden” verklaren zichzelf later in de tekst. Ook wordt de tekst ondersteund door voldoende foto’s en illustraties.

de grond onder je voeten hanna holwerda weetjesboek hoofdstuk boek

Details boek

Mijn oudste dochter is heel gevoelig voor beeldkenmerken zoals bijvoorbeeld de opmaak van bepaalde dingen. Voorbeeld: opdrachten staan als titel in een zwart balkje. Dat is herkenbaar voor haar en ze vindt opdrachten leuk dus gaat ze naar dit beeldkenmerk speuren in het boek. Maar datzelfde zwarte balkje wordt ook gebruikt voor ‘bijzondere vondst’. In het begin wat verwarrend omdat ze echt alleen focus heeft op dat zwarte balkje. Maar al snel valt haar op dat de kleur van de titel van beide weer anders is. Bij ‘opdracht’ is gebruik gemaakt van witte letters, bij ‘bijzondere vondst’ wordt gebruik gemaakt van wat meer gele tekst.

De grond onder je voeten staat echt bomvol leuke elementen. Je kan middels de inhoudspagina gericht naar een onderwerp gaan. Of lekker bladerend je laten verrijken. Ik vind de opbouw van de pagina’s heel duidelijk en lees als volwassene graag ook mee. Hanna Holwerda heeft echt een boeiend en vermakelijk weetjesboek gemaakt die wat mij betreft echt uitnodigt tot lezen én doen.

En de afsluitende opdracht van een eigen vulkaan maken, je had mijn kind niet blijer kunnen maken. En ook ik als volwassene vind deze opdracht heel tof! (lees makkelijk uitvoerbaar en niet veel troep, maar wel tof effect). Wat ons betreft is De grond onder je voeten echt een heel tof boek wat de geschiedenis en de wereld om je heen tot leven laat komen. Aanrader voor thuis én in de klas.

Specificaties Het leven onder je voeten

Auteur: Hanna Holwerda | Illustraties: Goed Blauw, Elvera Goedhart en Carlijn Seves | Uitgeverij Columbus onderdeel Jongbloed Media | September 2024 | 9789085435594 | 128 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Columbus of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.