De laatste libelle – een historische roman over onrecht en hoop
Wat is het toch fijn als je begint in een nieuw boek en er direct door gegrepen wordt. Wetend dat er waarschijnlijk een paar heerlijke leesuurtjes gaan volgen! Zo was het ook met dit boek, De Laatste Libelle van Kim Michele Richardson. Een historische roman die zich afspeelt rond 1930 in het arme Midwesten van de Verenigde Staten. Een aangrijpend verhaal over de levensloop van een jonge vrouw die boekbezorgster is in een onherbergzaam gebied. Een verhaal over armoede, onrecht, racisme en verdriet. Het is gebaseerd op de waargebeurde geschiedenis van een bevolkingsgroep in Kentucky van mensen met een blauwgetinte huid. Een intrigerend en ook leerzaam verhaal!
Het verhaal van De Laatste Libelle
Dit boek vertelt het verhaal van de jonge 19-jarige vrouw Cussy Mary. Ze woont met haar vader in een kleine hut in de bergen van Troublesome Creek in Kentucky. Sinds het overlijden van haar moeder verzorgt Cussy het huishouden, terwijl haar vader een gevaarlijke baan heeft in de mijnen. Het verhaal speelt zich af in de jaren rond 1930 van de Grote Depressie. Om geld bij te verdienen wordt Cussy boekbezorgster bij het Packhorse Library Project. Dit is een vanuit de overheid van de VS georganiseerd project om laaggeletterdheid tegen te gaan in moeilijk begaanbare gebieden. Het is bijzonder dat Cussy deze baan krijgt, omdat zij behoort tot een minderheidsgroep de ‘Blue People of Kentucky‘.
De Laatste Libelle is gebaseerd op waargebeurde feiten, want deze bevolkingsgroep heeft daadwerkelijk bestaan. De titel komt voort uit de blauwe kleur van de libelles waar Cussy mee werd vergeleken door de oude dorpsdokter, die zo geïntrigeerd is door haar huidskleur. Cussy is één van de laatst overgebleven blauwe mensen. Maar Cussy schaamt zich vooral, mede doordat hun bevolkingsgroep wordt beschuldigd van inteelt en veelvuldig wordt gediscrimineerd. De schaamte over haar huidskleur en het verdriet over de continue afwijzing die ze moet ondergaan, spelen een belangrijke rol in het verhaal. In het nawoord van de auteur wordt meer verteld over haar aandoening en de medische wetenschap die daar onderzoek naar heeft gedaan.
Hervormingsprogramma Roosevelt
Cussy bezorgt de boeken van de bibliotheek op haar muilezel bij allerlei mensen die op afgelegen plekken in de bergen wonen. De baan als boekbezorgster geeft het bestaan van Cussy de nodige zingeving en glans. Maar haar vader is het er eigenlijk niet mee eens. Hij vindt het gevaarlijk en gelooft niet dat boeken het juiste redmiddel zijn tegen armoede. Want voldoende eten is de belangrijkste strijd waar de bewoners van deze gebieden mee te maken hebben.
‘Maar de mensen zeggen tegen mij dat boeken hun lijden verlichten, dat die boeken het beste zijn wat hen ooit is overkomen,’ wierp ik tegen. ‘Van de hanenpoten in die boeken kunnen ze niet leven,’ zei pa.
Het bestaan van de boekbezorgsters is ook een waargebeurd element in het verhaal van De laatste Libelle. Ze werden door de regering Roosevelt ingezet om de laaggeletterdheid in afgelegen gebieden te verminderen en om de Grote Depressie door te komen. Met ezels en paarden werden de veelal gevaarlijke tochten door afgelegen gebieden ondernomen. Het wordt heel mooi beschreven hoe blij de mensen, jong en oud, zijn met de boeken. Het verrijkt en vergoot hun wereld waardoor er een kans is dat ze kunnen ontkomen aan hun harde leven en een betere toekomst kunnen opbouwen.
Historische roman over racisme en laaggeletterdheid
De auteur heeft een beeldende en aangrijpende schrijfstijl waarin de hoofdpersoon heel krachtig en tegelijk kwetsbaar wordt neergezet. Er komen vele tegenslagen op Cussy haar pad. Zo wil haar vader heel graag dat ze zo snel mogelijk trouwt zodat ze een veilige toekomst heeft. Middels een brandende lantaarn voor het huis wordt daarom duidelijk gemaakt dat ze beschikbaar is en Cussy zal met de eerste de beste geïnteresseerde moeten trouwen. Ook als ze daar zelf grote bezwaren tegen heeft en diegene niet het beste met haar voor heeft. Maar haar vader is ernstig ziek en daarom bezorgd over Cussy haar toekomst.
Traumatische ervaringen zorgen ervoor dat Cussy voortdurend op haar hoede is en niemand vertrouwt. Haar koppige muilezel Junia is haar enige bescherming op haar gevaarlijke tochten. Maar als er dan iemand op haar pad komt, die haar liefde voor boeken deelt en met wie ze goed kan praten, kan Cussy bijna niet geloven dat haar huidskleur voor hem geen rol speelt. Maar hoe kijkt de omgeving daar tegenaan? Lukt het hen om de vooroordelen en tegenslagen te overwinnen?
Liefde voor verhalen en boeken
In De laatste Libelle heeft de auteur twee bijzondere historische verhalen gecombineerd in een aangrijpende roman. Het gaat over hoe belangrijk boeken kunnen zijn, maar ook hoe hard en mooi tegelijk de natuur kan zijn. Dit alles wordt erg mooi beschreven in sierlijk taalgebruik. Cussy weet de bewoners te bereiken met haar liefdadigheid en zorgzaamheid. Ze hoopt dat de boeken een uitweg kunnen bieden uit armoede en honger. Er zijn meerdere aangrijpende scenes in het boek die veel indruk maken.
Soms lees je twee ogenschijnlijk heel verschillende boeken kort achter elkaar, maar hebben ze toch iets gemeen. Toevallig kwam de liefde voor boeken en verhalen ook terug in de verzamelde columns van Sylvia Witteman. In beide boeken worden bijvoorbeeld de avonturen van Robinson Crusoe genoemd als een fantasievolle ontsnapping aan dagelijkse beslommeringen en zorgen. Mooi hoe groot en tijdloos de impact van sommige boeken kan zijn!
De Laatste Libelle – achtergronden en tips
De Laatste Libelle is een historische roman over een boeiend onderwerp in een tijdsgeest van racisme en onverdraagzaamheid. De auteur van De laatste Libelle is de Amerikaanse Kim Michele Richardson. Zij is een New York Times bestsellerauteur en zet zich o.a. in voor gratis boeken in minibiebs. Iets waar we bij StoerLeesVoer ook blij van worden en graag aandacht aan besteden! Overigens noemt de auteur de Nederlandse cover één van haar favorieten. En het geeft inderdaad een mooi, dromerig en ook mysterieus beeld van het verhaal weer.
Meer boekentips passend bij De laatste Libelle:
- 151 boeken
- King en de Drakenvlinders
- Let goed op
- Blijf zachtjes bij me
- Kleine werelden
- Ga als een rivier
- Echo
Kijk ook eens bij de blog over de boeken templates. Je vindt er bijvoorbeeld leuke tips om bij te houden wat je leest en challenges om uit te voeren. Alles om je leesplezier te vergroten, en dat is ook precies de boodschap die de hoofdpersoon in De Laatste Libelle zo sterk overbrengt!
Specificaties De laatste Libelle
Auteur: Kim Michele Richardson | Vertaling: Tobya Jong | Ontwerp omslag: Villa Grafica | Uitgeverij: Kokboekencentrum | 9789029736466 | mei 2024 | 320 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, bezoek de website van de uitgever, of kijk bij bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek