De menselijke trekjes van dieren. Hoe ze lachen, spelen en zich misdragen
Vaak zie je op social media van die foto’s voorbij komen van mensen en hun huisdieren die veel op elkaar lijken. Ik vind het altijd prachtig gevonden en neem maar met een korreltje zout dat er natuurlijk best het een en ander aan gefotoshopt is. Maar wist je dat dieren ook kunnen lachen, spelen en misdragen en nog veel meer. Lijken wij nu op dieren of lijken de dieren op ons, je ontdekt het in de menselijke trekjes van dieren, een prachtig informatief boek.
De menselijke trekjes van dieren
Dit boek, de menselijke trekjes van dieren is opgebouwd in handige hoofdstukken. Plezier maken, denken en voelen, het leven van alledag, samenleven en een gezin stichten. Achterin het boek staat een handige woordenlijst waarbij enkele lastige begrippen staan uitgelegd en staan er heel wat geweldige boeken over dieren genoemd die ook de moeite zijn om te lezen. Zoals gek, gaaf geweldig. Ik zal onder dit boek een paar Bol linkjes toevoegen naar boeken die mij prachtig lijken! Nu eerst verder met de bespreking van dit prachtige boek vol feitjes en weetjes over dieren.
Hoe ze lachen spelen en zich misdragen
Als je huisdieren hebt dan weet je waarschijnlijk al dat dieren kunnen spelen. Vissen die elkaar achterna zitten in de bak en samen zwemmen, een hamster die gek doet in haar kooi ( dat hebben wij thuis), puppy’s en kittens die elkaar vrolijk achterna zitten. Ja met spelen kunnen wij ons wat indenken. Maar in de menselijke trekjes van dieren zien we nog veel meer voorbeelden. Pinquins die glijden van een ijsschots, zeemeeuwen die gooien met een takje naar elkaar, bellen blazen onder water met dolfijnen, dansende vogels, bijen die via een dans elkaar duidelijk maken waar voedsel te vinden is en futen die samen een balletdans in het water doen. Geweldig om te zien vind ik.
Voor elkaar zorgen
Mooie hoofdstukken waar ik stil van word om te lezen is hoe dieren zorgzaam voor elkaar zijn en emoties kunnen voelen en uiten. Zoals chimpansees die heel duidelijk kunnen maken of ze bang, boos, verdrietig of blij zijn. Olifanten die elkaar troosten en treuren als er een olifant is overleden. Hoe eenden en ganzen als ze geboren worden het eerste dier wat ze zien als hun moeder zien en zo dachten dat een man hun moeder was.
Vaders die voor hun dieren zorgen of de eitjes/baby’s in hun bek vervoeren.
Praten, vechten en slimme dieren in de menselijke trekjes van dieren
We zien tal van dieren in de menstelijke trekjes van dieren, die kunnen vechten, praten of behoorlijk slim zijn. Een dier dat keer op keer weet te ontsnappen uit zijn kooi, een octopus die potten met kinderslot open weet te krijgen, honden die trucjes leren, apen die gebarentaal leren. Mieren die elkaar helpen een brug te bouwen en dolfijnen die hun snuit beschermen met een spons als ze voedsel tussen de rotsen zoeken.
Eerlijk waar je raakt niet uitgekeken in dit boek. En ik vind het verrassend om te zien hoe sommige dieren dingen oplossen en voor elkaar zorgen. Sommige mensen zouden daar stiekem nog wat van kunnen leren. En ik vraag mij dan ook af. Lijken wij niet eerder op dieren? Of zijn het echt de dieren die menselijke trekjes hebben. Mhmz ik weet het zo net nog niet.
Op welk dier lijk jij?
Als je de menselijke trekjes van dieren met de kinderen in de klas of thuis behandeld kun je een leuke discussie starten. Op welk dier lijk jij en leg uit waarom?
Ik vergelijk mijzelf bijvoorbeeld altijd met een dolfijn. Sociaal, zorgzaam, speels en dol op water. Maar ook opkomend voor anderen, graag bij andere mensen in de buurt en ik hou wel van een grapje op zijn tijd.
En jij? Ben je een echte kletsende papegaai? Hou jij anderen graag voor de gek zoals vogels die net doen alsof ze een gebroken vleugel hebben om hun nest te beschermen? Hou jij je territorium bij zoals een tijger? Heb jij misschien een rare vriendschap die eigenlijk niet zou kunnen? Bijvoorbeeld omdat je beste vriendin 40 jaar ouder is? Zie jij er gevaarlijk uit van buiten, maar ben je eigenlijk gewoon heel lief en zorgzaam?
Illustraties in de menselijke trekjes van dieren
Een leuk boek om thuis uit voor te lezen of zelf te lezen en in te zetten bij verschillende thema’s als dieren, emoties, ziek zijn, wilde dieren, gevangen dieren en vriendschap. De illustraties door Stef Murphy zijn prachtig getekend met goed lijkende emoties op de gezichten van de dieren. Ik als leerkracht vind dit een waardevolle aanvulling in mijn boekenkast!
Specificaties De menselijke trekjes van dieren
Anna Claybourne | Illustrator Stef Murphy | Uitgever: Lemniscaat | 9789047712725 | november 2020 | 48 pagina’s | meer informatie vind je hier