De omwenteling of de eeuw van de vrouw – Suzanna Jansen

Toen in 2008 Suzanna Jansen van deze De omwenteling, debuteerde met haar boek Het Pauperparadijs* werd dat het derde boek wat we met mijn, in dat jaar gestarte, boekenclub ‘Deleestrein’ gingen lezen. De leden van de boekenclub wonen allemaal in Amsterdam en sommige daarvan zelfs in Amsterdam Noord. Daar waar de hoofdpersonages woonden en het beruchte Asterdorp werd gebouwd. Wat ons direct opviel was de persoonlijke schrijfstijl. Zonder overdrijving en met gepaste emotie weet ze duidelijk en aangrijpend haar familiegeschiedenis respectvol te vertellen. Ze geeft een helder beeld van het heropvoedingskamp Veenhuizen en de daaruit voortvloeiende wonen-onder-toezicht.  Maar ook de onderlinge verhoudingen, zowel in de familie- als in sociaal economisch verband weet ze feilloos bloot te leggen. Het boek wordt nog vaak aangehaald tijdens onze huidige leesclubavonden.

‘’De mensen worden vrij en met gelijke rechten geboren en blijven dit.’’

voorkant kader De omwenteling, of de eeuw van de vrouw

Auteur Suzanna Jansen

Auteur van De omwenteling, Suzanna Jansen is ook geboren in Amsterdam, in 1964. Na het volgen van een balletopleiding in de jaren tachtig maakte ze de overstap naar de opleiding Communicatie in Utrecht. Ze kreeg een baan als projectleider bij een media- en marketingbedrijf en ze was onderdeel van het team dat Independent Media oprichten. In 1995 werkte ze voor Independent Media twee jaar lang in Rusland, als assistent-uitgever.Hierna kiest ze voor de journalistiek. Ze werkt als documentatie researcher voor de VPRO en het Belgische VRT en later wordt ze correspondent  voor onder andere het NRC Handelsblad en Trouw.

Tijdens een van haar reportages ontdekt ze de geschiedenis van de bedelaarskoloniën van Veenhuizen. Ze stort zich volledig op dit onderwerp en ontdekt lijntjes die leiden naar haar familie Dit alles vat ze samen en maakt daar het boek Het Pauperparadijs* van. Dit boek wordt tegen alle verwachtingen in een bestseller. Vele interviews volgen en er wordt zelfs een toneelstuk nar het boek gemaakt. Suzanna Janssen schrijft daarna meerdere boeken zoals Wael*, het verhaal van een jongen uit Syrië, (wat ze samen met de hoofdpersoon schreef), en Ondanks de zwaartekracht*.

TIP! Heel bijzonder is ook de luistertocht door Veenhuizen die Suzanna Jansen zelf heeft ingesproken.
Luistertocht door Het pauperparadijs is exclusief verkrijgbaar bij het Gevangenismuseum. Het is verstandig vooraf te reserveren.

auteur suzanna jansen

Grote veranderingen van de afgelopen eeuw

Zoals jullie al kunnen lezen ben ik enorm enthousiast over Suzanna Jansen en haar schrijfstijl. Het boek De omwenteling, of de eeuw van de vrouw, gaat door daar waar Het Pauperparadijs ophoudt. In dit nieuwe boek beschrijft ze, vanuit het perspectief van een vrouw, de grote veranderingen van de afgelopen eeuw. Wanneer je het boek leest kom je steeds maar weer tot de ontdekking dat alle vrijheden die wij als vrouwen nu hebben nog niet eens zo lang geleden zijn. En dat vond ik best schokkend. Ook al geniet ik nog steeds van de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw, het is ook erg fijn om de keuze te hebben te kunnen werken, stemmen en noem maar op.

“Laten we dus nooit aan zijn goede bedoelingen twijfelen, als hij haastig de keuken binnenkomt, terwijl we het laatste pannetje afgewassen op de plank zetten. Het feit, dat hij wil helpen, stempelt hem al tot een geheel andere man, dan die van een vijftig jaar terug.’’

De omwenteling of de eeuw van de vrouw – Suzanna Jansen

Synopsis De omwenteling of de eeuw van de vrouw

Op een ochtend in 1981 hangt Betsy Jansen Dingemans een laken buiten. Het is geen wasdag en het laken is niet eens nat. Haar jongste dochter, de auteur, weet: mijn moeder stelt nu een daad, ze spreekt zich uit voor de vrouwenbeweging. Betsy is geboren in 1922, het jaar waarin vrouwen voor het eerst kunnen stemmen. Toch tellen ze amper mee: ze krijgen minder loon, worden op hun trouwdag ontslagen en zijn bij wet handelingsonbekwaam. Honderd jaar later heeft haar dochter meer rechten en is haar wereld groter dan de huiskamer. In geen enkele eeuw veranderde een vrouwenleven zo sterk – en daarmee dat van ons allemaal.

Vanuit het perspectief van haar moeder, haar oudere zus en zichzelf vertelt Suzanna Jansen in De omwenteling hoe vrouwen ondergeschikt en dienstbaar moesten leven, en hoe de strijd verliep om te worden behandeld als gewoon mens. Terwijl de eeuw voorbijtrekt legt dit verhaal de wortels bloot van de genderverhoudingen van onze tijd. Gaandeweg ontdekt Betsy dat een vrouw ook naar een ander leven mag verlangen.

De omwenteling of de eeuw van de vrouw – Suzanna Jansen

230 jaar geleden

Het boek De omwenteling of de eeuw van de vrouw begint 230 jaar geleden. Toen startte een marktvrouw in 1789 samen met andere vrouwen, De moeders der natie, de vrouwenmars. Hiermee werd het einde van de monarchie ingeluid. Onder druk van het volk tekende de Vorst de Verklaring van de Rechten van de Mens en de Burger. Het verhaal gaat vervolgens in chronologische volgorde verder tot 2022. Zelf ben ik te jong, ook wel eens fijn om te zeggen, om de grote protestacties meegemaakt te hebben. Voor mij was het, in de jaren ’80, heel normaal om in mijn jeugd een werkende moeder te hebben, aan de pil te gaan en uiteindelijk op mezelf te gaan wonen zonder relatie.

Tijdens het lezen van het boek Omwenteling, of de eeuw van de vrouw, wordt je als lezer met je neus flink op de feiten gedrukt. Hoe we nu leven is namelijk te danken aan hard strijdende vrouwen die niet opgaven om hun vrijheid te behalen.

De omwenteling of de eeuw van de vrouw – Suzanna Jansen

Veel kennis van feiten in De omwenteling

Suzanna Jansen schrijft wederom met veel kennis van feiten. Vol respect voor haar moeder en alle andere vrouwen in het verhaal. Ondanks de zwaarte van het onderwerp is het toch een heel luchtig verhaal geworden. Een roman met onnoemelijk veel historische kennis en boeiende personages.
Het is stuitend om te lezen dat je als vrouw vroeger alles wat je deed moest verantwoorden. Dat is voor ons niet voor te stellen. Jansen laat ook heel erg goed het belang van opkomen voor jezelf zien. Met respect naar de ander.

Dit boek is, denk ik, ideaal voor leesclubs omdat het een discussie uitdaagt en iedereen zijn eigen ervaringen kan vergelijken tussen toen en nu. Maar lees het boek vooral zelf. Het is een verrijking voor je kennis. Het boek De omwenteling, of de eeuw van de vrouw leest heel gemakkelijk en voor je het weet heb je het uit. Het boek zal je echter nog wel lang, in positieve zin, bijblijven.

Specificaties De omwenteling, of de eeuw van de vrouw

Auteur: Suzanna Jansen | Uitgeverij: Ambo-Anthos | Aantal bladzijden: 268 | Genre: Biografie, Mens en Maatschappij, Waargebeurd, Historisch | Eerste uitgave: september 2022 | ISBN 9789026355493 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.