De wereldgeschiedenis in 100 dieren – een mooi weetjesboek voor dierenliefhebbers

Maak ook een reis door de wereldgeschiedenis met deze 100 bijzondere dieren! Een verzameling van auteur Simon Barnes met prachtige illustraties van Frann Preston-Gannon. We zijn erg onder de indruk van dit grote boek. Want het geeft een beeld van hoe wij als mens samenleven met andere diersoorten. Hoe wij de loop van de geschiedenis en de levens van vele diersoorten hebben beïnvloed. Een leerzaam, informatief en kleurrijk boek voor alle dierenliefhebbers!

“Duik in deze fantastische verzameling van 100 dieren die een grote invloed hebben gehad op de manier waarop wij kijken naar de wereld om ons heen”

hoofd

De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Wij mensen leven op aarde samen met vele miljoenen andere diersoorten. Dankzij vele van deze soorten kunnen wij zelfs bestaan. Zo wordt in de inleiding uitgelegd hoe we niet alleen naast elkaar bestaan, maar elkaar ook beïnvloeden. Soms positief maar vaak ook negatief. Er zijn soorten die bijvoorbeeld niet meer bestaan door toedoen van de mens. Als we dat begrijpen, zo legt de auteur uit, lukt het hopelijk om de wereld een beetje mooier te maken.

Zo begint de reis door de wereldgeschiedenis van 100 dieren met de leeuw. De eerste mensen leefden miljoenen jaren geleden op de Afrikaanse vlakten naast de leeuw als toproofdier. Vele leeuwen zijn gedood door de mens, omdat ze bang waren voor deze machtige dieren. Andersom zijn er ook mensen gedood door leeuwen. Alhoewel veel minder natuurlijk dan andersom. Zo werden er maar liefst 135 mensen gedood door twee leeuwen tijdens de aanleg van een spoorlijn 130 jaar geleden .

Zo krijgen we een uitleg over de geschiedenis van mens en dier op onze wereld. Over onder andere de oorsprong, leefgebieden en het samenleven met elkaar. Allerlei leerzame wetenswaardigheden over maar liefst 100 dieren!

Dierenverhalen en wetenswaardigheden

Tussen de 100 dieren uit de wereldgeschiedenis staan vele interessante voorbeelden van hoe we met elkaar samenleven. Zo zijn reeds vele dieren door de mens tam gemaakt. Zij hebben een belangrijke rol gekregen in ons leven. Van bijvoorbeeld de huiskat tot de koe. Katten zijn al duizenden jaren geliefde huisdieren. De oorsprong hiervan lijkt te zijn ontstaan toen de mens het nomadenbestaan opgaf en zich op vaste plekken vestigde. Daar werd eten verbouwd, en deze boeren konden de wilde katten goed gebruiken om muizen en ratten te verjagen.

En zo werden ook runderen gehouden voor melk, kaas en boter. En natuurlijk ook voor vlees en leer. Tegenwoordig leven er bijna een miljard koeien op aarde. Veel mensen eten dagelijks vlees, terwijl dat eigenlijk niet noodzakelijk is. Een groot effect dus van de mens op de wereldgeschiedenis en het bestaan van soorten.

De wereldgeschiedenis wordt zo door auteur Simon Barnes door middel van 100 dieren beschreven. Hij legt heel duidelijk uit hoe wij als mens op aarde onze invloed uitoefenen. En hoe belangrijk de diversiteit in soorten is. Naast alle boeiende informatie zijn de illustraties van Frann Preston- Gannon ook nog eens een lust voor het oog. De lay-out op de pagina’s is heel mooi vormgegeven. En op iedere pagina staan ook meerdere kaders met wetenswaardigheden. Zoals:

Een kip heeft een geweldig geheugen en kan meer dan 100 gezichten onthouden!

De prachtige tekeningen en boeiende feitjes maken het een heel afwisselend boek om te lezen en eindeloos in te bladeren. De wereldgeschiedenis in 100 dieren is een mooi bewaarboek voor iedereen die van dieren houdt. Van jong tot oud!

Klimaatverandering en klimaatbewustzijn

De wereldgeschiedenis in 100 dieren eindigt bij de ijsbeer. Misschien wel het belangrijkste symbool van klimaatverandering.

De wereld wordt warmer en het ijs rond de noordpool smelt. De ijsbeer die eindeloos door de zee zwemt, op zoek naar het verdwenen ijs, heeft ons die les geleerd. We moeten iets doen om dit op te lossen – en wel nu.

Auteur Simon Barnes
  • Het boek De laatste IJsbeer sluit hier mooi op aan. Een sprookjesachtig verhaal over een ijsbeer op zoek naar een plek om te wonen.
  • Illustrator Frann Preston-Barnes is ook bekend van het mooie boek Ik wou dat ik een vogel was, met natuurgedichten voor elke dag van het jaar.
  • Bij het hoofdstuk over de Humboldtaalscholver lezen we over de ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt. Hij ontdekte dat de vogelpoep genaamd guano een zeer goede bemesting is voor de grond. De aalscholver is naar hem vernoemd.
  • Kijk voor meer boekentips in de themablog Klimaat en milieu. Want een gezonde wereld is het belangrijkste wat we onze kinderen kunnen meegeven!

Specificaties De wereldgeschiedenis in 100 dieren

Auteur: Simon Barnes | Illustraties: Frann Preston- Gannon | Vertaling: Steven Blaas | Uitgeverij: Lemniscaat | 9789047713883 | februari 2022 | 112 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je hier

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Lianne
Delen is enorm lief

Ik ben Lianne, 40 jaar oud en moeder van drie hele lieve jongens. Opgeleid als orthopedagoog en geïnteresseerd in alles rondom opvoeding en ontwikkeling. Hoe kun je als ouder mindful te werk gaan, hoe zorg je voor jezelf en hoe hou je het een beetje leuk?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.