De zeven veren van de papegaai – een klassieker
De klassieker De zeven veren van de papegaai is in een nieuw jasje uitgegeven. Een sprookje van Paul Biegel over Doenja en Jorkos. De nieuwe uitgave is prachtig geïllustreerd door Linde Faas en geeft het oude verhaal weer nieuw elan. Met dit boek kun je dus opnieuw kennismaken met het fantasierijke verhaal over de veren van de papegaai die Doenja en Jorkos moeten verzamelen. Ze maken daarbij een spannend avontuur mee. Ken jij het verhaal nog van vroeger?
De zeven veren van de papegaai
Woei-waai, woei-waai
zoek de veren
zeven veren
van de bonte papegaai…
De vader van Doenja en Jorkos is houthakker. Elke dag gaat hij met zijn blinkende bijl het bos in, maar op een avond keert hij niet terug. Als Doenja een droom krijgt die haar vertelt waar ze haar vader kan vinden, besluit ze hem te gaan zoeken. Samen met Jorkos sluipt ze het huis uit en daarmee begint een spannende, geheimzinnige tocht waarin zeven veren van een bonte papegaai een belangrijke rol spelen.
Het origineel – Paul Biegel
In 1975 werd De zeven veren van de papegaai uitgegeven. Dit verhaal van Paul Biegel werd al gauw een favoriet van velen. De illustraties van deze eerste uitgave waren van Carl Hollander.
Paul Biegel (1925-2006) was een Nederlandse schrijver die vooral bekendheid geniet vanwege zijn kinderboeken vol sprookjesachtige vertellingen, magische avonturen en fantasieverhalen. Voor zijn werk ontving hij onder meer twee Gouden Griffels, vier Zilveren Griffels en twee maal de Woutertje Pieterse prijs.
De afgelopen jaren zijn meer boeken van Biegel opnieuw uitgegeven, net als De zeven veren van de papegaai. Dit wordt allemaal gedaan door de Gottmer uitgeversgroep. Bijvoorbeeld:
- De kleine kapitein*
- Het sleutelkruid*
- Nachtverhaal*
- De dwergjes van Tuil*
- Virgilius van Tuil*
- De rover Hoepsika*
- De tuinen van Dorr*
- De vloek van woestewolf*
- Ik wou dat ik anders was*
- Het feest andersom*
- Pak ‘m bij zijn staart*
- De kleren van Sinterklaas
De zeven veren van de papegaai is sprookjesachtig mooi
De zeven veren van de papegaai bevat alle onderdelen van een echt sprookje. Zo bevat het een ‘moraal’, spanning en begint het met… ‘lang lang geleden leefden er…’. Je zit direct in de magische sfeer. Bij sprookjes ben ik vaak wel kritisch omdat ze vaak stereotype beelden bevatten. Ook in dit boek is dit het geval, maar echt zeer minimaal. Het enige is dat Doenja geen houthakker kan worden. Verder is zij net zo dapper als Jorkos en is er bij hen niet sprake van een stereotiep man/vrouw beeld.
Het verhaal is opgedeeld in hoofdstukken. Dit maakt het prettig om voor te lezen. Al kan ik mij ook heel goed voorstellen dat je kind of je klas graag heel De zeven veren van de papegaai wil horen. Het avontuur onderbreken is zo zonde, want je wilt graag weten hoe het afloopt. In het begin vind ik het best een spannend verhaal. Op de achterflap staat dat het geschikt is om voor te lezen aan 5 jarige kinderen en daar twijfelde ik toen wat aan. Achteraf kan ik het geheel gelijk geven, want als je niet op het spannendst stopt en direct doorleest vindt zelfs mijn angstig aangelegde jongste zoon van 5 het een verhaal om van te smullen.
Illustraties van Linde Faas
Zoals ik al eerder heb gezegd in een recensie ben ik echt gek op de illustraties van Linde Faas. Ook De zeven veren van de papegaai heeft ze echt prachtig geïllustreerd. De platen geven het boek namelijk een sprookjesachtig uiterlijk. Een aantal bladzijdes zou ik zo als schilderij ophangen in mijn huis of als poster in de schoolbibliotheek. Ze zijn zo verfijnd dat je er lang naar wilt kijken. Ook heeft Linde Faas het talent om de sfeer van een boek nog beter tot uiting te laten komen dan alleen door middel van het verhaal.
Andere boeken van Linde Faas die we bij StoerLeesVoer lazen zijn:
- Missie Afbreken, met een superheldencape om
- Ergens in de sneeuw – een winterboek
- De flat aan het einde van de wereld is bijzonder
- Sindbad de zeeman, een spannend avonturenboek met magische illustraties
- Wie achter deze deur verdwaalt, een Kromhout en Dragt samenwerking
- Jij mag alles zijn, een prachtig boek over parentificatie
- Waar is Grote Broer? – zoektocht van een kleine kikker
- De jongen en de walvis – Prentenboek toptien
Wie o wie gaat dit boek lezen?
Als ik enthousiast ben over een boek heb ik er vaak al een kind bij in gedachten die dit boek net zo gaat verslinden als ik zelf. Ik neem jullie in mijn reviews dan ook graag mee in het type kind dat ik vind passen bij een boek.
De zeven veren van de papegaai is eigenlijk een boek voor alle kinderen die van magie en sprookjes houden. En ik moet zeggen dat ik weinig jonge kinderen ken die dat niet hebben. Het boek is geschikt om vanaf 5 jaar voor te lezen en zelf te lezen vanaf ongeveer groep 5. Het is ook erg leuk om cadeau te geven, aangezien de uitvoering erg mooi is met de illustraties. Het is een dun boekje, 65 pagina’s, wat logisch is omdat het maar één sprookje verteld.
Specificaties De zeven veren van de papegaai
Auteur: Paul Biegel | Illustraties: Linde Faas | Uitgever: Gottmer | mei 2023 | 64 pagina’s | 9789025776824 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024