Deze rots is van ons – een verhaal met twee kanten
Vanaf de kaft van ‘Deze rots is van ons’ staren een hoop schattige otters je aan. Maar zijn ze eigenlijk wel zo schattig? Want als je wat beter kijkt, is er misschien iets heel anders aan de hand. Dit boek is een bijzonder boek, omdat je het ook van achter naar voor kunt lezen. En dan kijk je er ineens heel anders tegenaan!
Er is hier geen plek voor jou: deze rots is van ons!
Er is geen plek op onze rots
Dus is het gek om te zeggen
Er is hier ruimte voor iedereen
Hup, ga weg! Nu meteen!
Er is hier niemand die zomaar zegt
Welkom thuis.
Een verhaal heeft altijd twee kanten en daar zul je achter komen als je ‘Deze rots is van ons’ leest. Je leest eerst dit verhaal, en daarna lees je het opnieuw, maar dan van achteren naar voren. En dan zul je ontdekken dat het ineens heel anders kan zijn, als je het vanaf de andere kant bekijkt!
Een negatief of een positief verhaal?
Toen ik het verhaal in eerste instantie las, vond ik het maar een vervelend en onaardig verhaal. De otters zijn heel onaardig en negatief. Het is hun rots, en die bewaken ze met hun leven. Wanneer er een moeder otter met een baby aankomt, zeggen ze ‘Deze rots is van ons!’ en ze proberen haar zelfs weg te jagen. Maar als je het verhaal andersom leest, zie je juist een moeder die met haar kind op de vlucht gaat, en welkom wordt geheten door onbekenden. Dat is een veel mooiere boodschap! En zeker in deze tijden is dit een mooi onderwerp: bijvoorbeeld als je het hebt over vluchtelingen uit een oorlogsgebied.
Een bijzonder boek
Het eerste wat opvalt, is dat de zinnen van ‘Deze rots is van ons’ heel kort zijn. Ook de schuingedrukte woorden vallen op. Deze zijn groter, en benadrukken de belangrijkste boodschap. Het is natuurlijk heel logisch dat de zinnen kort zijn, want als je teveel tekst hebt, is het niet meer mogelijk om het verhaal in omgekeerde volgorde ook goed te lezen. Toch vind ik het zelf niet een heel prettig boek om voor te lezen. Ik vind het wel knap in elkaar gezet, maar de zinnen zo toch net wat té veel gezocht. Je komt daardoor niet echt in een ‘voorleesflow’ (zoals ik het maar even noem). Wel is het heel leuk bedacht, om met kinderen te bespreken dat je altijd moet proberen om dingen van verschillende kanten te bekijken. Het kan er dan ineens heel anders uitzien!
Specificaties ‘Deze rots is van ons’
Auteur: Kate en Jol Temple | Illustraties: Merel Eyckerman | Vertaling: Lisette Ma Neza | Uitgeverij: Lannoo | 9789401486835 | Januari 2023 | 36 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek