Dit is geen Dagboek. GEEN Dagboek. Van Erna Sassen

In dit is geen Dagboek van Erna Sassen lezen we over Bou die genoeg heeft om boos over te zijn en daar op cynische toon verslag van doet. Een jeugdroman die ook volwassenen weet te raken. Van uitgeverij Leopold.

Dit is geen Dagboek. Echt. NIET.

Dit is geen Dagboek. Dat we dat maar weten. Boudewijn, door familie en vrienden ‘Bou’ genoemd, moet van zijn vader een dagboek bijhouden. En naar klassieke muziek luisteren. Iedere dag. Om te werken aan zijn herstel. Zelf snapt Bou dat herstel niet. Hij is niet ziek. Hoogstens wat somber. Hij snapt dat zijn klasgenoten niet met hem omgaan. Te somber. Ook saai. Te teleurstellend. Bou houdt braaf dat dagboek bij zodat hij van zijn vader niet naar een psychiatrische inrichting hoeft.

Verboden voor onbevoegden

Te Moe

Dus ligt Bou de hele dag op zijn kamer, luistert klassieke muziek en schrijft in zijn dagboek. Niet altijd, soms gaan er ook dagen voorbij waarvoor hij zelfs daarvoor te moe is. Hij komt soms ook wekenlang niet buiten. In die weken kan hij net het geluid van Marjan, zijn tante verdragen, als zij het huishouden doet. Voor zijn zusje Pluis van zeven jaar kan hij alles hebben. Zijn vader daarentegen is wat problematischer, Zoals dat wel vaker bij puberjongens het geval is.

Dit is geen Dagboek

Destructief gedrag

Zijn moeder is de grote afwezige. Daarom gaat het in het dagboek, dat geen dagboek is, zo vaak over haar. De moeder van Bou is inmiddels al vijf jaar dood namelijk. Ze is voor de trein gesprongen. En Bou is boos. Verdrietig ook. En verliefd. Niet op zijn moeder natuurlijk, maar op Pauline. Dat verknalt hij trouwens ook, zo zegt hij zelf. Het gaat mis als ze bekent zich aangetrokken te voelen tot Bou. Bou weet niet hoe hij daarmee om moet gaan en wil dat alles bij het oude blijft. Hij gaat dan ook destructief gedrag vertonen. Twee flessen wijn drinken op één dag is destructief gedrag. Zijn vader komt er snel genoeg achter. Pikt het gedrag niet en drukt het de kop in door de oma van Bou een oogje in het zeil te laten houden. Zo komt het langzaam goed. Of nou ja, het gaat beter. Uiteindelijk.

Ondersteboven van Dit is geen Dagboek

Je mag best weten dat ik behoorlijk ondersteboven was van dit boek. Dit is geen Dagboek heeft, uiteraard wel het format van een dagboek. Dat blijkt een recept te zijn voor een emotionele achtbaan. Immers, De ene dag voelt Bou zich goed, de andere dag is hij boos of cynisch of verdrietig. Dit alles omgeven met een flinke dosis zwarte humor, waar ik erg om moest lachen.

Dit is geen Dagboek geeft een inkijkje in het hoofd van een puber

Als lezer krijg je een inkijkje in het hoofd van een jongen van zestien die niet goed in zijn vel zit. Die het vijfde jaar van zijn middelbare school moet overdoen omdat hij het grootste deel van het schooljaar met depressieve klachten op bed heeft gelegen. Je voelt de bezorgdheid van de vader van Bou. Zijn onmacht en de angst om na zijn vrouw nu ook zijn zoon te verliezen. Gelukkig krijgt vader hulp van de oma van Bou en Marjan, de zus van de moeder van Bou. En natuurlijk van Pluis, het zusje van Bou. Pluis heet eigenlijk Dolores, maar iedereen noemt haar Pluis omdat ze pluizig haar heeft.

Erna Sassen heeft met Dit is geen Dagboek een prachtig boek geschreven voor iedereen vanaf een jaar of veertien. Ook voor familieleden van kinderen met depressieve of andere psychische klachten kan ik dit boek zeer aanraden. Als troost. Ik zou dit boek geen recht doen als ik het niet zou hebben over de muziek die in het boek wordt genoemd. Hierbij een speciale verwijzing naar Stabat Mater van Pergolesi. Deze muziek geeft instant een extra diepte aan Dit is geen Dagboek.

Dit is geen dagboek is een balanceeract tussen verdriet, humor, cynisme en boosheid. Een zeer indrukwekkende jeugdroman van Erna Sassen.

De link hieronder laat een gekke prijs en lange levertijd zien maar dat is niet het geval. Het boek is gewoon nog te krijgen. Op zoek naar een kinderboek binnen het thema depressie? Klik hier.

Dit is geen Dagboek

Specificaties: Dit is geen Dagboek

Schrijver: Erna Sassen | Uitgever: Leopold | juli 2020 (zevende druk ) | Voor meer informatie kijk je hier

footer5
Tanja
Delen is enorm lief

Mijn naam is Tanja en ik ben het levende bewijs dat historici niet stoffig zijn. Ik houd van lezen, koken en theater en daar geniet ik het liefst van met mijn man en twee dochters van vijf en zeven jaar.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.