Dit is mijn hof, een eerbetoon van Chris de Stoop.
Dit is mijn hof. Meteen toen ik de titel las wist ik dat dit boek mij erg aan zou spreken. En dat is ook zo gebleken. Het boek gaat over het onder water zetten van de Hedwigpolder in Zeeuws-Vlaanderen. Dit is mijn hof gaat over de veranderingen van het boerenleven, de regering van België en Nederland die er samen niet uitkomen, de Natuurorganisaties. Maar bovenal is het een persoonlijk verhaal. Over de familieboerderij van Chris de Stoop. En over de andere families en hun boerderijen. Eeuwenoude boerenbedrijven moesten wijken voor nieuwe natuurgebieden.
Herkenbaarheid in Dit is mijn hof
Ik kom oorspronkelijk uit Zeeuws-Vlaanderen. Mijn voorouders van moeders kant komen al generaties lang uit Zeeland. Op mijn 18e ben ik weg gegaan omdat ik wilde studeren. Ik woon er al jaren niet meer. En toch ben ik nog altijd een Zeeuw. Het zit in mijn bloed. Bij het lezen van Dit is mijn hof kwamen er veel herinneringen terug. Ik heb altijd gehouden van de polders van Zeeuws-Vlaanderen. Als het even kon was ik te vinden op de boerderij van vriendjes. Chris de Stoop brengt mij weer helemaal terug. Naar het landschap van uitgestrekte polders met z’n boerderijen. Naar Terneuzen, Hulst, het verhaal van Reinaerd de Vos, het verdronken land van Saeftinghe, Antwerpen, Doel, naar… ja, wat eigenlijk niet. Zijn teksten zijn voor mij zo beeldend dat ik het zo voor me zie.
Dit is mijn hof is bijna poëzie te noemen
Wat een prachtig boek is dit. Helder, bijna poëtisch geschreven. Bijvoorbeeld het stuk waarin hij aangeeft wat het is om boer te zijn: “Het raakte de kern van ons wezen. Dit was wat zij kenden, waar zij dag en nacht mee waren begaan. De omgang met de cyclus van geboorte, leven en dood, gaf zin en ritme aan hun wereld. De strijd om het bestaan, een strijd met de natuur vaak, verbond verleden en toekomst”. En daarna in de Epiloog de pijn die Chris de Stoop voelt omdat het bij hem gaat eindigen: “Ik zie de tijd die komen gaat. ik, van beide kanten afkomstig uit grote boerengeslachten, moet een einde maken aan de eeuwenoude ketting van het boerenleven, terwijl boeren voor ons altijd even vanzelfsprekend was als het hebben van een moeder. Ik ben niet eens de laatste schakel van de ketting. ik ben de tang die ze doorknipt”.
Dit is mijn erf
Dit is mijn hof is een sublieme titel. Hof is Vlaams voor erf. Dus in feite, dit is mijn erf, mijn domein.Dit is mijn hof gaat niet alleen over het afscheid dat Chris de Stoop moest nemen van de familieboerderij. Niet alleen van de boerderij, maar ook van zijn broer. In het boek wordt duidelijk dat hij stierf omdat hij niet meer wilde leven. Het boer zijn zat hem in zijn bloed. Dit is mijn hof gaat ook over de strijd van de boeren samen met of juist tegen natuurorganisaties. Het blijkt erg dubbel. Hun boerderijen moeten wijken voor nieuwe natuurgebieden. Voor veel boeren onbegrijpelijk. Wat zij doen, is dat dan niet de natuur? Hun boerderijen die vaak al eeuwen in familiebezit zijn moesten wijken.
Enthousiast geworden na deze boekrecensie? Het boek koop je hier!
Specificaties
Uitgeverij: de Bezige Bij |Auteur: Chris de Stoop | 9789023499688| 2019 | 288 pagina’s | Meer informatie vind je hier.
- Ook leuke meisjes worden vijftig, een boek over de overgang - 12/08/2023
- Nieuwe Boeken Najaar 2022. Een Stoere Leeslijst. - 31/10/2022
- De Jonge Samoerai, een bundeling van deel 1 en 2 - 15/08/2022