Dochters van Sevilla, een perfect gecombineerde historische roman
Het is al vaker gebleken dat het uiterlijk van de omslag van een boek, alles bepalend kan zijn of een lezer het wil aanschaffen. Ook ik kies boeken vaak op een eerste indruk. Nu zou ik het boek ‘Dochters van Sevilla’ zo voorbijgelopen zijn. Door de ietwat simpele uitstraling, in mijn ogen dan, zou waarschijnlijk de gedachten aan een eenvoudige roman omhooggekomen zijn. Zo eentje, waar met alle respect overigens, er al honderden van zijn. Het kan ook aan de kleur paars liggen. Sowieso een moeilijk verkoopbaar kleur. Omdat er echter een recensie-exemplaar, vanuit uitgeverij Luijtinngh-Sijthoff, mijn kant uit kwam ben ik dit boek toch gaan lezen. En wat was ik aangenaam verrast. ‘Dochters van Sevilla’ bleek zoveel meer is dan slechts een ‘historische’ roman.
Dit is het verhaal van Dochters van Sevilla
Sevilla, 1580. De stad beleeft haar hoogtepunt van pracht en praal als kruispunt tussen de nieuwe en de Oude Wereld.
Het boek ‘Dochters van Sevilla’ begint wanneer de koninklijke armada op het punt van uitvaren naar West-Indië staat. Door een macabere ontdekking wordt echter alles stilgezet. Het boegbeeld van een van de schepen is namelijk bedekt met de huid, en het rode haar, van een vrouw. Deze vrouw is afkomstig uit Babylon.
Vlakbij de havenwijk El Arenal ligt La Babylon. Het door muren omgeven, gerenommeerde bordeel waar Damiana woont en werkt. Even verderop ligt het karmelietessenklooster, waar Catalina leeft. De twee vrouwen groeien samen op in de straten van de stad, tot hun levens uiteenliepen. Hun paden kruisen zich opnieuw wanneer Damiana de dood van haar metgezellin gaat oplossen.
Geld, macht, eer en vooroordelen spannen samen rond Damiana, die niet alleen haar leven op het spel zet, maar ook het best bewaarde geheim van de kroon.
Een perfecte mix tussen werkelijkheid en fictie
Het boek ‘Dochters van Sevilla’ is de perfecte mix tussen historische gegevens en geromantiseerde fictie. Het verhaal begint met een opmerking vooraf van de auteur Susana Martín Gijón. Het is zo bijzonder hoe zij tot het schrijven van dit boek gekomen is. Het werd haar als het ware in de schoot geworpen. Twee jaar lang heeft ze zich eraan overgegeven, en het resultaat mag er wezen. Het boek gaat vervolgens verder met een mooie afbeelding van het oude Sevilla.
Korte hoofstukken met veel informatie en een beeldende schrijfstijl
De schrijfstijl is vlot maar wel geheel in de stijl van die tijd. Hierbij worden dan ook wel eens woorden en gebruiken uit die tijd genoemd en kan het zijn dat het niet voor iedereen wellicht meteen duidelijk is wat er bedoeld wordt. Maar dit went snel. Door gebruik te maken van korte hoofdstukken, soms bestaande uit zelfs maar één bladzijde, zorgt de schrijfster voor een hoog leestempo. Toch weet ze in deze korte hoofdstukken zoveel informatie te verschaffen dat er het de lezer nergens aan ontbreekt. Ook heeft Susana Martín Gijón een hele beeldende schrijfstijl en waan je door de nauwe, donkere en smerige steegjes van Sevilla.
Het vraagt wel om je aandacht maar op een goede manier
‘Dochters van Sevilla’ is wel een boek wat je aandacht vraagt en niet zomaar even tussendoor gelezen kan worden. Je volgt als lezer namelijk twee verschillende verhaallijnen. Die van 1580 en eentje uit 1218. Van deze laatste was me, tot over het tweede gedeelte van het boek, niet helemaal duidelijk wat de bedoeling was. Uiteindelijk komen de twee verhalen bij elkaar en blijken ze meer gemeen te hebben dan je in eerste instantie had gedacht. Sterker nog; het ene verhaal had niet zonder het andere verhaal gekund.
De rauwheid en het uitzichtloze van de manier van leven in die tijd wordt als een goed tijdsbeeld beschreven. De drang om te overleven, de onderdrukking van vrouwen en de macht van de inquisitie, alles wordt heel beeldend en geloofwaardig overgebracht. Het is een helder tijdsbeeld over onvoorwaardelijke vriendschap, politieke relaties en moordonderzoek. Hier en daar wordt er soms net iets te lang uitgeweid of doorgegaan maar het is Martín Gijón vergeven.
Hopelijk volgt er, onverwacht, een tweede deel van Dochters van Sevilla
Aan het einde van het boek kon ik me niet onttrekken aan het vermoedde dat er wellicht een vervolg komt. Er zijn wat kleine open eindjes die een mooie instap zouden kunnen zijn voor een tweede deel. Maar dat kan uiteraard ook de wens van de gedachte zijn.
Klik hier voor meer reviews van historische romans
- Edwards keuze – een geweldig eerste deel in de Ridgewood Hall trilogie
- De Bloemendochters, een nieuwe serie vol mysteries
- Daniels belofte – een leuk vervolg op Edwards keuze
- James’ geheim – een mooie afsluiter van de Ridgewood Hall trilogie
- De huwbare miljonairsdochter, een kijkje in de ‘zwarte’ high society
- Gouden toekomst, een familie-intrige in de wereld van de cosmetica
- Het huis aan de gouden bocht – een betoverende historische roman
- De grote scheiding, een historische roman over het Panamakanaal
Specificaties Dochters van Sevilla
Titel: Dochters van Sevilla | Originele titel: La Babilonia 1580 | Auteur: Susana Martín Gijón | Uitgeverij: Luijting-Sijthoff | Vertaling: Fennie Steenhuis | Eerste uitgave: 2023 | Nederlandse uitgave: 2024 | Aantal bladzijden: 445 | ISBN 9789021048468 | ISBN e-book 9789021048475 | Voor meer informatie over het boek ‘Dochters van Sevilla’ ga je naar je plaatselijke boekwinkel of bezoek je de site van uitgeverij LS Amsterdam of Bol.com of kijk hier bij bruna.nl
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek