Een boek vol huizen bevat erg mooie platen
Bij ons op school werken we rondom het thema ‘wonen en bouwen’. Een boek vol huizen is een perfect boek om te gebruiken in alle groepen. Maar ook thuis werd het door mijzelf en mijn kinderen met veel enthousiasme bekeken. In het boek word je rondgeleid door huizen van vroeger en in de toekomst. Maar ook huizen uit verschillende culturen en bouwstijlen. Een informatief boek met prachtige platen en achtergrondkennis over architectuur.
Een boek vol huizen
Van traditionele iglo’s tot futuristische koepelwoningen, in Een boek vol huizen vind je veel verschillende woningen. Van paalwoningen in Myanmar tot Nederlandse woonboten. Lees de verhalen over fantastische gebouwen en hun makers.
Laat je verwonderen door huizen op wieltjes, hutten van papier of een fruitig Schots paviljoen in de vorm van een ananas!
Pieter van Eenoge is gefascineerd door architectuur. In zijn prachtige, geometrische illustratiestijl verdiept hij zich in de geschiedenis van bouwen en wonen. Auteur Julie de Graaf deelt graag mooie verhalen en grappige weetjes. Met een knipoog beschrijft ze in Een boek vol huizen dan ook de wereld van vooruitstrevende architecten en eeuwenoude bouwtradities. Van haar las ik eerder Het geweldige Grote Mensen boek.
Voor wie is dit boek geschikt?
Normaal komt deze vraag altijd later in mijn boekenblogs, maar laat ik er nu eens mee beginnen. Ik kan mij namelijk goed voorstellen dat het antwoord op deze vraag best handig is om te weten. Gelukkig kan ik je geruststellen, Een boek vol huizen is werkelijk voor iedereen geschikt. Ik denk bijvoorbeeld aan jonge kinderen met interesse voor huizen. Die zijn namelijk overal om hen heen. Kinderen proberen huizen te tekenen, vaak allemaal op dezelfde manier. Hen in dit boek laten bladeren zorgt voor een verbreding op het perspectief ‘huis’.
Als de kinderen iets ouders zijn, bijvoorbeeld vanaf de middenbouw van de basisschool, zullen de verschillende aspecten die in dit boek centraal staan hen aanspreken. Zo kan je onder andere inzoomen op materiaalgebruik bij de huizen, verschillende vormen, locaties en kunst. In onze middenbouw hebben de kinderen tijdens het thema zich vooral gericht op materiaal en vorm. Zo vroegen kinderen zich bij wereldoriëntatie af van welk materiaal huizen worden gebouwd, hoe beton wordt gemaakt, of huizen ook wel eens rond zijn en waar glas van wordt gemaakt. Bij uitstek geschikt om op te zoeken in Een boek vol huizen.
Van oorsprong is dit boek bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 9 jaar, deze doelgroep kan waarschijnlijk het meest met de bijbehorende teksten. Maar ik kan je zeggen dat ik zelf erg weinig van architectuur weet en dus ook veel geleerd heb van Een boek vol huizen. Ik heb namelijk genoten van de prachtige platen en de informatieve teksten die daarbij zijn geschreven.
Indeling van Een boek vol huizen
Een boek vol huizen is heel gestructureerd ingedeeld. Achterin is een namelijk handige inhoudsopgave opgenomen. De vier onderdelen zijn:
- Materiaal
- Vorm
- Locatie
- Kunst
Bij materiaal kun je denken aan een iglo, woonboot, flessenhuis, paper log house en de geodetische koepel. Er staat al in de inhoudsopgave van Een boek vol huizen opgenomen in welk land dit huis staat, en eventueel wie de architect is en het jaartal van bouwen. Dit maakt het direct al informatief. Materiaal is groen, dus alle groene bladzijdes richten zich op dit kenmerk.
Vorm heeft de bruine kleur meegekregen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een paalwoning, puberhut, penthouse, draagbare huizen, stacaravan, modulaire huizen en shoe house. In de bijbehorende tekst staat uitgelegd waarom de huizen door de architect in die vorm zijn gemaakt. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd dat kegelvormige huizen in veel delen van de wereld voorkomen in verband met de warmte.
Bij locatie wordt in Een boek vol huizen ingezoomd op bijvoorbeeld een kraakpand, La Fábrica in Spanje en een Zweeds buitenhuis. Ik weet dat huizen in Zweden vaak rood zijn, maar waarom dat zo is wist ik dan weer niet. Weer iets geleerd!
Het laatste onderdeel is mijn favoriet, kunst. Hierin wordt architectuur benoemd die ook voor kunst kan doorgaan. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het Rietveld Schröderhuis en Cabanon de Vacances. Prachtig kleurrijk vind ik de illustratie bij Palais Bulles.
Meer lezen over huizen?
Wil je meer lezen over huizen? Kijk dan eens hier:
- Mijn huis mijn thuis – een prentenboek in lieve kleuren
- Thuis – een prentenboek zonder woorden van Mark Janssen
- Ons huis, een kijk- en voorleesboek over een bijzonder huis
- Nine en Mella Bij ons thuis – een geweldig verhalenboek
- Hedendaagse architectuur in Nederland – een prachtig naslagwerk
- Wat is thuis? – over wonen, leven, weggaan en aankomen
- Dit is mijn huis – een informatief prentenboek
- Het huis van Hopper, een kunstig thuiskomen met een kleurrijk interieur
Specificaties Een boek vol huizen
Auteur: Julie de Graaf | Illustrator: Pieter Van Eenoge | Uitgever: Lannoo | september 2023 | 66 pagina’s | 9789401491730 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024