Een leven op onze planeet David Attenborough
David Attenborough. Een leven op onze planeet. Zelfs bij mijn kinderen (7 en 13) is hij bekend. De man van ‘extroardinary!’ en de natuurfilms waar ze al op 4 jarige leeftijd met open mond naar zaten te kijken. Zeg natuurfilms en je zegt David Attenborough en andersom. inmiddels 94, maar nog steeds heel actief. Hij komt nu met een verhaal dat anders is dan we van hem gewend zijn. Alsof hij deze boodschap bij leven nog aan ons na wil laten; zorg beter voor deze planeet. Hij schetst een verschrikkelijk toekomstbeeld. Het tij is nog te keren, maar dan moeten we wel snel zijn.
Een leven op onze planeet, de klok tikt
Een leven op onze planeet is het testament van David Attenborough aan ons. Of eigenlijk een dringende oproep om het tij te keren. Het boek leest net zo prettig als het kijken naar zijn natuurfilms. Alleen… de boodschap is niet zo mooi. We stevenen af op een ramp. De film begint met de blik op de ramp die de kernreactor van Tjernobyl heeft veroorzaakt. Dat was te wijten aan menselijke fouten. Het was incidenteel. Wat we nu aan het doen zijn is ook een ramp, maar structureel. We verliezen de biodiversiteit op aarde. In feite is de biodiversiteit een nauwkeurige afgestemde beademingsmachine van onze planeet. Dat is kapot aan het gaan. Uiteindelijk zal de aarde een planeet worden waar we niet meer kunnen leven.
Binnen 90 jaar is onze biodiversiteit definitief verdwenen
En als we nu niks doen, zullen onze kleinkinderen daar al wat van merken. Dan is er geen leven meer op onze planeet. Want binnen 90 jaar is het klaar. Dit is overigens een boodschap die al sinds 1970 wordt verkondigd. Denk aan de Club van Rome. Maar, blijkbaar luisteren we er nog steeds niet naar. Corona heeft er overigens voor gezorgd dat de stikstof in de lucht is verminderd, dus blijkbaar kan het wel. Mijn persoonlijke mening is ook wel dat ik geloof dat Corona er is om ons een boodschap te geven. Want, de natuur wint het altijd van de mens. De wildernis zal weer opbloeien. Alleen zijn wij er dan niet meer om die te bewonderen. Dus, voor de mens geen leven meer op deze planeet.
De wilde natuur van 66% naar 35% in een mensenleven
De eerste hoofstukken van Een leven op onze planeet zijn gebaseerd op het van levensverhaal van David Attenborough. Het jaar van de start van zijn carrière, 1937, tot aan het heden, 2020. Het staatje per hoofdstuk geeft aan hoe groot de wereldbevolking is en hoeveel procent de wilde natuur is. Als je leest dat dit in 1937 nog 66% was en in 2020 nog maar 35 %. Dan schrik je toch wel. Met een wereldbevolking die van 2,3 miljard gegroeid is naar 7,8 miljard. We maken de wereld kapot, maar blijkbaar merken we er niks van. Dus, gebeurt er nog heel weinig. Wat kunnen we doen?
Een leven op onze planeet, het tij is nog te keren
David Attenborough geeft in Een leven op onze planeet ook aan wat we kunnen doen. We moeten stoppen met de wens om te groeien, afgemeten aan het bruto nationaal product per land. De neergang van de natuur is hier een gevolg van. Ontbossing gebeurt om soja te kunnen verbouwen als voer voor dieren die wij daarna eten. Plastic Soep in de Oceaan is inmiddels ook bekend. Dit gebeurt door de plastic die wij produceren. En, toevoeging van mijn kant, schrik niet van de afgedankte satellieten en andere instrumenten die in de ruimte zweven. Dat is ook één grote afvalstort. We zien het alleen niet. En daardoor is het er ook niet. Want we leven lekker door op deze planeet.
People, planet, profit
In Een leven op onze planeet kan je lezen dat Milieueconomen bezig zijn om een ander basissysteem te ontwikkelen. Op deze manier rendeert economie niet alleen op basis van winst, maar ook op basis van de mens en de planeet (people, planet, profit). Dat vraagt een complete omwenteling van het huidige gedachtengoed. En vergeet niet dat dit een verandering gaat veroorzaken in de wereldrangorde. Daarnaast moeten we omschakelen naar schone energie. Daar hebben we nog minder dan 10 jaar voor. Zon, wind, golven, getij en aardwarmte zijn natuurlijke krachtbronnen die we daarvoor kunnen gebruiken. Op dit moment levert dit slechts 4 procent van het vermogen dat we nodig hebben op. In Een leven op onze planeet geeft David Attenborough aan dat dit niet zo simpel is te realiseren. Er is een opslagprobleem. Daarnaast is een alternatief voor de luchtvaart het lastigst te ontwikkelen.
Wat zijn de stoppers?
Helaas is verandering bedreigend voor iedereen die voordeel heeft van de huidige situatie. Denk aan olie- en gasbedrijven, zware industrieën, maar ook banken en pensioenfondsen. Met name dit laatste is niet zonder ironie. banken en pensioenfondsen hebben geïnvesteerd in fossiele brandstoffen. Precies datgene waardoor we het waarschijnlijk niet gaan overleven. We zullen dan ook weinig hebben aan het geld dat hiermee wordt opgebouwd. Een koolstofbelasting zou volgens David Attenbourough de duurzame revolutie versnellen. Voorbeelden van opslag zijn er ook. Marokko is bijvoorbeeld een land dat voorop loopt in de ontwikkeling van een goedkope manier van energieopslag, gesmoltenzouttechnologie (MSR). Deze manier van opslag maakt het mogelijk zonnewarmte uren vast te houden in gewoon zout.
Waar liggen de mogelijkheden?
De oceaan bedekt twee derde van het planeetoppervlak. Door het zeeleven te helpen herstellen kunnen we drie dringend noodzakelijke dingen doen: koolstof opvangen, de biodiversiteit doen toenemen en onszelf voorzien van meer voedsel. Waarom kan dat nu niet? We vissen teveel op dezelfde plekken en op bepaalde soorten. Er worden vistechnieken gebruikt die het ecosysteem beschadigen. Dit vraagt om een mondiale aanpak. 90% van alle vispopulaties is overbevist of bevist tot aan de grens. Viskwekerijen zijn alleen een oplossing als dit duurzaam gebeurd. Alleen al in China zijn er garnalenkwekerijen die 43 miljard ton afvalwater per jaar produceren.
Verbeter de wereld begin bij jezelf
Geen vrolijk verhaal, maar David Attenborough screef Een leven op onze planeet niet voor niets. Hij doet een oproep om het tij te keren. Wat kan jij doen? Minder vlees eten en meer groente is al een begin natuurlijk. Want, de natuur verdwijnt omdat er voedsel wordt verbouwd waar vraag naar is. Daarnaast minder gebruik maken van het vliegtuig. Beleggen in duurzame ondernemingen. Kies producten op basis van informatie over o.a. herkomst en productie. Koop zoveel mogelijk lokaal en volgens de seizoenen. Produceer zo min mogelijk afval. Je kan individueel meer dan je denkt. Uiteindelijk bepalen de consumenten de vraag en dus het aanbod. Als jouw vraag verandert, verandert ook de productie. Laat de natuur extroardinary blijven.
Specificaties Een leven op onze planeet
Uitgeverij: LS Amsterdam| Auteur: David Attenbourough | 9789024592074| oktober 2020 |272 pagina’s |Meer informatie vind je hier.