Een reis door het menselijk lichaam, met 40 flapjes vol extra informatie
Er zijn bepaalde onderwerpen waar je niet genoeg boeken van kunt hebben. Elk boek heeft weer een andere invalshoek waar een lezer weer aansluiting op kan vinden. Zo ook het onderwerp “lichaam”. Ik vind een boek ideaal omdat je als je online gaat Googlen naar dingen je vaak eerst gebombardeerd wordt met “narigheid”. Een boek is echt gericht op het onderwerp en heeft geen last van nare zoekresultaten. Een reis door het menselijk lichaam is echt een prachtig boek vol illustraties en informatie. Met 40 flapjes vol extra informatie.
Een reis door het menselijk lichaam samenvatting
Een uniek papercut-boek waarin het menselijk lichaam tot leven komt! Dit boek met fantastische uitsnedes en grote en kleine flapjes vol extra informatie is een ware ontdekkingsreis. Bladerend door de lagen van de anatomie ontdek je krachtige spieren, complexe zenuwen en de briljante hersenen. Wil jij ook zien hoe je nou eigenlijk in elkaar zit…?
Geïllustreerd door Gail Armstrong (1966). Dit is een Britse illustrator die papier als primair medium gebruikt. En dat is ook meteen de kracht en het sterke punt van Een reis door het menselijk lichaam. De papieren uitsnedes zijn echt grandioos leuk om in te ontdekken!
Informatief kunstig
Het lichaam blijft jong en oud fascineren. Ik als volwassene lees ook altijd graag mee met de boeken van mijn dochters. Uit elk boek leer ik wel weer iets nieuws. Weet jij bijvoorbeeld wat de hardste stof is in ons lichaam? Dat is ons tandglazuur! Het witte glazuur aan de buitenkant van je tanden is de hardste stof in ons lichaam. Een reis door het menselijk lichaam is echt prachtig gemaakt en nodigt meteen uit tot ontdekken. Flapjes kan misschien wat kinderachtig klinken, het zijn dan ook meer papier uitsnedes. Al flappen ze soms ook. En de kracht van het ontdekken wat achter de “flap” zit blijft aantrekking uitoefenen op elke leeftijd. Yep, ook bij mij.
De uitsnedes zijn zo gaaf gemaakt. Je duikt echt het lichaam in en van verschillende kanten kan je gaan ontdekken. De titel ‘Een reis door het menselijk lichaam’ is wat mij betreft dan ook goed gekozen. Wat behandelt dit boek allemaal?
- Organen & stelsels
- Skelet & spieren
- Hart & longen
- Spijsvertertingsstelsel & -organen
- Zintuigen
- Hersenen
- Voorplantingsstelsels
- Groei van een baby
En dan is er aanvullend nog een woordenlijst. Er valt me wel direct iets op bij de inhoudsopgave van Een reis door het menselijk lichaam. Er staan nergens paginanummers bij… En inderdaad dit boek bevat geen paginanummering. Dat vind ik jammer. Het boek is niet heel dik dus het opzoeken gaat redelijk snel. Maar het is voor wat oudere kinderen en het aanleren van opzoeken naar informatie in een boek is in mijn ogen wel belangrijk. Connecties en verbanden leggen en je hersens trainen hoe je gericht naar informatie kan zoeken. Dat is overigens het enige mindere puntje. We zijn hier in huis allemaal gecharmeerd van dit mooie weetjesboek.
Voor welke leeftijd is dit weetjesboek?
Er staan veel herkenbare en trouwe prenten in Een reis door het menselijk lichaam. De stijl is vriendelijk maar herkenbaar. Bloed is niet heel erg in beeld gebracht. En over poep (feces) en windjes wordt gesproken maar niet uitgebeeld. De toon is dus serieus en niet gericht op humor. Het is echt duidelijke en hapklare informatie in kleine blokjes opgedeeld. De papier uitsnedes zijn wel kwetsbaar! Nogmaals het is geen flapjesboek voor jonge kinderen, dit zijn echt kunstige uitsnedes. Die dienen met zorg bekeken en behandeld te worden.
De schrijftaal is wel gericht op kinderen maar staat natuurlijk vol met moeilijke en rijke woorden. Zo was mijn dochter van 10 mij aan het voorlezen en kwam ze bij het lichaamsdeel ‘wij-doppen’. Echt ik heb te lang nagedacht waar dit in de mond zit. Want de uitleg ging over volwassen tanden en kiezen, dit zijn er normaal 32. Toen ik in het boek mocht kijken zag ik dat het woord ‘wijdopen’ is. En dit staat naast een papier uitsnede van een mond die… wijdopen is :).
Een reis door het menselijk lichaam is voor oudere en nieuwsgierige kinderen die met zorg een boek kunnen behandelen. Mijn dochter van 10 is niet een sterke lezer maar het lukt haar om de korte stukjes tekst te lezen en snappen. Met zorg gaat ze op ontdekking uit. Ik denk dat haar leeftijd een goede richtlijn is. Vanaf 8+ voor sterke en goede lezers, tot ouder. Een mooi boek ook om cadeau te geven of om in de klas te gebruiken!
Boekentips menselijk lichaam
Dit keer geef ik in de boekentips passend bij Een reis door het menselijk lichaam, tips van boeken over het menselijk lichaam. Er zijn zoveel toffe boeken! Hieronder een selectie voor diverse leeftijden.
- Jong kind: Groot gluurboek mijn lichaam
- Volwassen encyclopedie: Anatomie van het menselijk lichaam
- Jong kind: Over botjes, protjes en snotjes
- Jeugd met lens: Mijn waanzinnig lichaam
- Jong kind: Het grote boek over het lichaam
- Jeugd: Waarom? De grote encyclopedie van je lichaam
- Humor jeugd: Adams Anatomie
- Bewustwording lichaam jong kind: Handjes in de lucht!
- Themablog: Boeken over je lichaam
- Jeugd: De waanzinnige wetenschap over jou
- Jeugd: Het mooiste boek van het menselijk lichaam
Specificaties Een reis door het menselijk lichaam
Tekst: Ruth Symons | Illustraties: Gail Armstrong | Uitgeverij: Veltman | 24 pagina’s | Februari 2024 | 9789048321537 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek