Geschiedenis van de kunst, een chronologisch overzicht
Geschiedenis en kunst gaan hand in hand. Kunst is van elke tijd, maar elke tijd bepaald ook het soort kunst. Geschiedenis van de kunst plaatst kunstwerken in een chronologische volgorde op een tijdlijn. Er wordt een context aan een kunstwerk meegegeven van de tijd. En daardoor krijg je een andere kijk. Een ander inzicht en dus een ander perspectief naar bekende kunstwerken. En laat dat nou precies de kracht zijn van kunst. Verrijk je perspectief met de unieke kijk en weergave van dit boek!
Geschiedenis van de kunst
Geschiedenis van de kunst brengt de belangrijkste werken uit de westerse kunst scherp in beeld door ze in hun politieke, economische, literaire, wetenschappelijke en sociale context te plaatsen. Het boek geeft uitgebreide informatie over de invloeden die op de achtergrond hebben meegespeeld bij enkele van de grootste meesterwerken ter wereld. Daarnaast verschaft dit naslagwerk veel nieuwe inzichten in de geschiedenis van de kunst.
“Uit het niets kan niets ontstaan”.
~ sir Joshua Reynolds
Tijdsgeest
In den beginnen zal je kunst nog puur benaderen met een zwart-wit blik. Je vindt iets mooi of niet. Als je kunst al durft te benaderen. Het vraagt enige actie en moed soms om toe te stappen op een wereld wat vorm heeft gekregen direct uit iemand z’n hoofd. Maar ik zeg altijd doen! Want als je eenmaal over die drempel ben vervaagt die zwart-wit blik en gaat kunst je echt verrijken. Ongeacht of het je smaak is of niet. Het spreekt tot je en je vindt er iets van. Geschiedenis van de kunst laat mooi de belangrijkste werken in een handige tijdlijn zien.
Want tijd hangt vast in, aan en om kunst. Geen enkele kunstenaar kan geheel aan zijn eigen tijd ontsnappen, lees ik mooi in Geschiedenis van de kunst. Creatieve uitingen van het menselijke brein hebben altijd bestaan. Maar de tijd geeft zeker wel kleur aan kunst. De inleiding van dit boek vind ik al erg boeiend en weet weer meer mijn perspectief te verrijken. En dat voelt lekker die aangename prikkels.
“Het is onbetwistbaar dat ieder mens een groot deel van zijn leven moet wijden aan het verzamelen van materiaal om zijn geest te scherpen”.
Op reis door de tijd
We beginnen in Geschiedenis van de kunst met oudheid & middeleeuwen. Hier lezen we direct al dat kunst toen vooral functioneel was. Het werd gemaakt met en bepaald doel en dat hing vaak samen met godsdienst. Ze zouden onze moderne individuele expressionisme maar vreemd vinden. Ook hoefde een kunstenaar in die tijd niet te rekenen op een grote schare fans. Ze moesten bekwaam zijn maar hoefden zeker niet origineel zijn.
Informatieve teksten worden in Geschiedenis van de kunst afgewisseld met de tijdlijn. Dat lees eigenlijk best lekker. Even wat meer informatie en achtergrond en dan visueel een wat duidelijker overzicht. De Venus van Willendorf vind ik zulke mooie en fascinerende beeldjes. Deze prehistorische beeldjes werden circa 28.000-25.000 v.Chr. gemaakt. Allen hebben in overeenstemming dat het voluptueuze vrouwen zijn die in een hand passen. Deze is ook op de tijdlijn te vinden gelukkig!
Op reis in Geschiedenis van de kunst
Al snel begin ik met bladeren door Geschiedenis van de kunst. De informatie is boeiend maar ik hou ook van bladeren en reizen door een kunstboek. En daar is dit boek perfect voor! Er staan genoeg mooie kunstafbeeldingen in om te bladeren op plaatjes. Tegelijk staat er genoeg informatie voor wie meer wil weten. Soms lekker beknopt, soms wat uitgebreider. Een perfecte balans wat mij betreft tussen al die dingen!
Geschiedenis van de kunst is een heerlijk dik boek. Het eindigt in 2017 én neemt ook vormen zoals lowbrow en streetart in zich op! Omdat deze kunststroming niet door de kunstelite nog officieel wordt erkend, vinden we het ook vaak niet in kunstboeken nog terug. Wat natuurlijk onzin is. Straatkunst is gigantisch geliefd onder het volk en weet vaak een veel breder publiek te raken en bereiken dan kunst wat in een museum hangt. Daarbij is de kwaliteit net zo goed, alhoewel dat natuurlijk ook een kwestie van smaak kan zijn. Een ding wat wel duidelijk is, is dat straatkunst een gerespecteerde en geaccepteerde kunstvorm hoort te zijn. En fijn dat dit boek dat ook zo ziet. Het wordt zelfs benoemd als geaccepteerd en dat vind mijn streetartlievende hart erg fijn.
Kunst is overal
We naderen het einde van Geschiedenis van de kunst in 2005-2010 met de woorden: Kunst is overal. In die tijd zijn kunstvormen door middel van stellages in opkomst. Kunstwerken die buiten zijn, die 3D zijn en een belevenis zijn die nog meer zintuigen weet te prikkelen. Zo wordt de Belgische Daniel Buren genoemd met zijn stellagekunst op het Belgische strand. Maar ik mis wel een beetje onze Nederlandse Theo Jansen met zijn strandbeesten. Ik heb deze zelf mogen ervaren, dwalend over onze stranden en het is zo gaaf!
In 2005 gaat ook YouTube online, de expositie ‘Barely Legal’ van Banksy is in 2006 en in 2007 kwam de iPhone op de markt. Wat mij betreft werkt zo’n tijdbalk erg leuk in dit onderwerp. Geschiedenis van de kunst is een boeiend, vermakelijk en interessant naslagwerk. Zowel om te lezen, als te dwalen en verdwalen. Het verrijkt je kennis en je perspectief. Achterin vind je nog een handige woordenlijst en een register. Ik vind het een mooie toevoeging aan mijn collectie kunstboeken. En de keuze voor Dali op de cover is ook top. Ik hou van deze kunstenaar. Ik mis wel kunstenaars zoals Mark Ryden, maar misschien heb ik er overheen gelezen.
- Lees ook onze themablog met kunstboeken voor jong en oud
- Kunst begrijpen, een inzicht krijgen in de belangrijkste kunststromingen
Specificaties Geschiedenis van de kunst
Auteur: Iain Zaczek | Uitgever Librero | Vertaling: Marianne Palm en Nicole Seegers/ Vitataal | 9789463591317 | Februari 2019 | 288 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- De heksenwinkel, een magische jeugdfantasy van Mel Hartman - 06/10/2024
- Samen door de regen, een prachtig liefdevol prentenboek - 06/10/2024
- James Ensor Stoutste dromen, een prachtig kunstboek - 04/10/2024