Grote mensen mogen ook niet slaan, huiselijk geweld en kindermishandeling
Luuk vertelt tijdens etenstijd hoe leuk zijn dag was. Ondertussen schept zijn vader grote lepels met eten op zijn bord. Luuk zegt dat hij dat niet op krijgt en zijn vader wordt heel boos. Hij gooit de lepel in de pan, slaat met zijn vuist op tafel en roept boos dat Luuk voor straf na het eten naar zijn kamer moet. Luuk schrikt er zo van dat hij zijn water ook nog omgooit.. Dat is het begin van Grote mensen mogen ook niet slaan. Nog maar 2 pagina’s gelezen en ik heb al een verkrampte maag. Arme Luuk!
Grote mensen mogen ook niet slaan; Stille kinderen
Het gebeurt de laatste tijd wel vaker dat Luuk zijn vader schreeuwt. Luuk mag bij opa en oma logeren een weekendje maar is heel stil. Oma merkt dat haar kleinzoon bang en verdrietig is. Als hij vadertje en moedertje speelt met een vriendinnetje slaat hij de pop en schreeuwt boos. Waarom doet Luuk zo denken oma en Renée?
Bij alles wat Luuk per ongeluk verkeerdt doet is hij bang dat er iemand heel hard gaat schreeuwen. Als oma vraagt of ze hem wat wil vertellen dan schudt Luuk zijn hoofd. Papa en mama hebben alletwee gezegd dat Luuk niet mag vertellen over de boze buien van papa tegen anderen. Maar Luuk is heel bang. Hij is stil en vertelt niks.
Verdriettekening
Oma heeft een goed idee. Ze laat Luuk een verdiettekening maken over dat gene waar hij zo’n verdriet over heeft. We zien een illustratie van een boze papa die helemaal rood is aangelopen en bliksemschichten. We zien een huilende mama met een zwart oog en een huilend kindje.
Luuk vertelt heel dapper wat er aan de hand is, maar vind het ook heel moeilijk. En hij zegt er ook snel bij dat papa meestal heel lief is.
Grote mensen mogen ook niet slaan zegt oma. Het is niet de schuld van de kinderen, de grote mensen hebben dan hulp nodig. Luuk vraagt zich af of die hulp dan snel geregeld is en hoe lang dat duurt. Mag Luuk zolang dan bij opa en oma blijven?
Uit de spannende situatie halen
Luuk logeert een tijdje bij opa en oma. Hij is vrolijker geworden en kan weer genieten. Iedere zaterdag komen papa en mama hem ophalen. Papa wordt steeds meer de lieve leuke papa van vroeger. Het duurt vast niet lang meer voordat hij weer thuis kan wonen.
Verwerking voor kinderen
Nadat het verhaal is afgelopen is er nog gedacht aan de verwerking voor kinderen. Er staat een mooi gedicht in het boek Grote mensen mogen ook niet slaan : Wat is er toch? Een doolhof met wegen om te komen bij een vrolijke tekening, waar we ook nog weer even een boze papa en een verdrietige mama zien.
Een voorbeeld van een veilige cirkel om met kinderen te kunnen maken. Bij wie voel jij je veilig? Wie kan je goed troosten? Wie maakt je aan het lachen?
Informatie voor ouders/ verzorgers/ grootouders en leerkrachten
Grote mensen mogen ook niet slaan is een Clavis informatief prentenboek met een pleister erop. Ieder kind is uniek. In sommige gezinnen is er iemand ziek, of iets vervelends gebeurd. Soms is het huishouden een beetje anders. Pleister maakt al die gevoelige onderwerpen bespreekbaar. De pleister boeken bevatten een warm verhaal, een spelletje/ versje voor kinderen en een informatief gedeelte voor volwassenen inclusief een aangrijpende getuigenis of interview met een Pleister-expert.
Hoe moeilijk sommige dingen ook zijn, een Pleister helpt altijd.
Huiselijk geweld en kindermishandeling, grote mensen mogen ook niet slaan
In Grote mensen mogen ook niet slaan, staat uitgebreide informatie over huiselijk geweld en kindermishandeling. Wereldwijd worden miljoenen mensen slachtoffer van huiselijk geweld. Kindermishandeling komt in Nederland meer dan 119.000 keer per jaar voor. Dat betekent dat gemiddeld genomen in iedere schoolklas van 30 kinderen er 1 kind is dat wordt mishandeld. Als moeder van een 6 jarige en als kleuterjuf vind ik dat heftig om te lezen.
Er staat ook een zeer interessant interview in met Agina Bernhard, vertrouwensarts Veilig Thuis.
Wat ik vooral belangrijk vind om in elk geval in deze blog te melden is dat schelden net zo schadelijk is voor kinderen als slaan. Heel veel mensen praten wel eens over de pedagogische tik. Mag je een kind slaan of nee. Misschien lees jij dit wel en sla jij nooit je kinderen, maar schreeuw je wel eens naar je kind? Zeg je vaak lelijke woorden als: “Ik ben helemaal klaar met je!”, “Rot kind waarom maak je alles steeds kapot”. Dat is namelijk ook schadelijk voor kinderen. Ook als ze nog heel jong zijn! Een enkele gewone ruzie waarbij je kinderen ook weer leert hoe je het goed maakt, zijn nuttig voor de opvoeding en zorgen niet voor langdurige stresssituaties.
Tips voor ouders/ verzorgers / leerkrachten
Grote mensen mogen ook niet slaan, sluit af met een goede duidelijke tips voor ouders / verzorgers en leerkrachten.
Laat je kind weten dat ze er mogen zijn, dat je van ze houdt en dat je ze aandacht geeft. Doe leuke dingen en activiteiten met elkaar. Ben je eens boos? Dat mag. benoem je gevoelens, maak het goed met elkaar, spreek het uit! Een ruzie hoeft niet tot huiselijk geweld te leiden. Net zo als dat kinderen elkaar niet mogen slaan en pesten, mogen grote mensen ook niet slaan en schreeuwen!
Specificaties Grote mensen mogen ook niet slaan
Auteur: Ilona Lammertink | Uitgeverij Clavis | 9789044834062 | oktober 2018 | 48 pagina’s | meer informatie vind je hier bij Bol of bij je lokale boekhandel
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek