Heel de organisatie, het zelfhelend vermogen van de organisatie

‘Heel de organisatie’ is een interessant boek over het herstellen van het zelfhelend vermogen van de organisatie. Dat is een hele mond vol, maar dit boek gaat over ziekmakende patronen die je in organisaties kan tegen komen. ‘Heel de organisatie’ is geschreven door Marieke van Voorn, organisatiesocioloog en veranderkundige. Misschien ken je familieopstellingen, waarbij je in het systeem van een familie duikt door middel van opstellingen? Die manier van kijken en techniek kun je ook in organisaties gebruiken, de systemische benadering. Heel interessant! In mijn eigen werk zie ik ook de ingewikkelde patronen en problemen, alsof het ‘in de muren zit’. Ook daar kun je in de systemische benadering antwoorden vinden. In ‘Heel de organisatie’ lees je aanknopingspunten en voorbeelden over hoe dit werkt, en hoe de organisatie kan helen.

Heel de organisatie

Systemische benadering

Heel de organisatie is een boek wat letterlijk en figuurlijk bom vol informatie staat. Een organisatie is een sociaal systeem, wat gezond blijft door drie basisprincipes: 1) binding (iedereen die bijdraagt aan de essentie van de organisatie heeft recht op een plek in het systeem), 2) ordening (elke plek heeft een rangorde en de plekken staan in verhouding tot elkaar), 3) geven en nemen (dat moet met elkaar in verhouding zijn). Zodra iets verstoord raakt in deze basisprincipes, ontstaan er problemen in de organisatie. Door mensen, posities of problemen in een opstelling te zetten, kun je inzicht krijgen in de verstoring(en) van de balans. Zoals Van Voorn zegt: ‘je kunt alleen veranderen wat je inziet en erkent’. Daarvoor moet je dus durven kijken, zelf en met elkaar.

Van organisatie naar mensen

Van Voorn geeft veel aanknopingspunten hoe je naar een organisatie kunt kijken, en hoe/waar verstoringen ontstaan. Twee modellen zijn in ‘Heel de organisatie’ van groot belang: het Energieveldmodel en Veerkrachtmodel. Daarin staan de verschillende onderdelen die nodig zijn of in balans moeten komen voor een gezonde organisatie.

Om aan de slag te gaan met een opstelling of vanuit een systemische benadering te kijken naar de organisatie, vraagt moed. Want hoewel het boek gaat over ‘heel de organisatie’, gaat het (natuurlijk) over de mensen in die organisatie. Ook al zijn de issues die spelen al ontstaan voordat iemand in dienst kwam. Hoe verhouden mensen zich tot elkaar, wat wordt maar niet besproken en onder tafel geveegd, wie acteert niet volgens de functie die hij/zij heeft enz enz. Dat betekent dus kijken naar jezelf, en naar elkaar. Dat is zeker niet altijd leuk, maar daar ligt wel het onontgonnen terrein om de organisatie verder te brengen.

Heel de organisatie

Ga op onderzoek!

Zoals gezegd, ‘Heel de organisatie’ is een heel rijk boek, ik denk dat Van Voorn dit boek met gemak ook in drie delen had kunnen opsplitsen. Dat vraagt als lezer om niet te snel te willen, en te onderzoeken waar je dingen herkent, wat maakt nieuwsgierig of waar wordt je door geraakt. De ziekte-metaforen in hoofdstuk 6 hadden voor mij niet gehoeven, dat leidt wat af van de informatie die er staat. De informatie zelf is razend interessant. Ik hoop dat veel mensen ‘Heel de organisatie’ lezen, waardoor het onderzoekend kijken in plaats van oordelend, gemakkelijker wordt. Dan kun je samen met elkaar verkennen wat er nu werkelijk gebeurt/achter zit, en kan het helen beginnen.

Marieke van Voorn

Specificaties Heel de organisatie

Auteur: Marieke van Voorn | Uitgeverij: Haystack | 9789461264879 | Januari 2022 | 246 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Anouk
Delen is enorm lief

Ik ben Anouk (40) en samen met mijn zoon Mels van 11 jaar lezen we graag wat af. Althans, ik lees alles wat los en vast zit. Papier en e-reader. Mijn zoon leest alles wat niet saai is. Naast schrijven en boeken verslinden, wandel ik ook graag. En soms met iets meer tempo, dan hardloop ik lekker door Zwolle.

7 reacties

  1. Ik zou graag het boek “Heel de organisatie” willen winnen, omdat ik het belangrijk vind om binnen mijn eigen organisatie goed in de gaten te houden of die nog gezond is.

  2. Ik zou het graag gebruiken om de werking van het bestuur van onze stichting te verbeteren. Het wordt langzamerhand steeds moeizamer om goed te functioneren.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.