Het puberboek – een informatief boek over alles rondom de puberteit
Help je bent (of hebt) ineens een puber! Zo kan het voelen als bij kinderen hun lichaam verandert en ze in een nieuwe levensfase terecht komen. Ongeveer tussen hun 9e en 12e jaar beginnen de eerste signalen. En natuurlijk verloopt het bij ieder kind weer anders, op een ander tempo en met andere struggles. Maar dat het voor iedereen een grote verandering is, dat is zeker. Het kan onzekerheid met zich meebrengen en veel vragen oproepen. En dan is het heel fijn als er een puberboek is waarin allerlei vragen beantwoord worden. En dat is ook voor ouders fijn, want het geeft super handige handvatten en bespreekpunten voor deze uitdagende fase. Lees verder voor meer informatie over Het Puberboek van Sanderijn van der Doef en Marian Latour.
spoedcursus tongzoenen – condoomles – weg met puistjes – tampons of maandverband – op wie val jij? – nooit meer ruzie met je ouders!
Waar gaat het boek over?
De tijd vliegt – dat is een cliché maar wel waar. Het ene moment zwaai je je kind uit op de kleuterschool en het andere moment staat er een beginnende puber voor je, die ineens nors en chagrijnig doet. Maar die je ook nog heel erg nodig heeft. Want er komen veel veranderingen op hen af, en dat ook nog eens in een wereld met een constante stroom van informatie en prikkels. Daar doorheen navigeren is niet makkelijk. Wat daarbij wel heel erg helpt is praten en informatie geven. Bijvoorbeeld over hun identiteit die zich gaat ontwikkelen, de relaties die ze aangaan en het onderwerp seksualiteit.
Daarom is een informatief boek over de puberteit eigenlijk een must voor de boekenkast. Of liever nog, voor op de keukentafel. Om af en toe eens erbij te pakken en een onderwerp eruit te bespreken. Dan is dit puberboek ideaal. Niet te dik, met een kleurrijke vormgeving en duidelijke illustraties. Met gevarieerde onderwerpen zoals de lichamelijke veranderingen in de puberteit, zowel aan de buitenkant als aan de binnenkant. Het gaat ook over vrienden en relaties, over je thuissituatie en over verkering en seksualiteit.
Als jouw puberteit is begonnen, zul je merken dat je anders gaat kijken naar jezelf, de mensen om je heen en wat er in de wereld gebeurt. Je gaat nadenken over wie je eigenlijk bent en wat je zou willen zijn.
Het Puberboek: helder en to-the-point
Wat als belangrijkste opvalt aan dit puberboek: het is echt gericht aan de puber zelf geschreven, en dus heel toegankelijk en luchtig. En dat is belangrijk, want over het algemeen zijn het natuurlijk onderwerpen waar ze liever niet te veel over na willen denken. Scheren, puistjes, ongesteld zijn, condooms, masturbatie, seks etc. komen allemaal aan bod. Maar het wordt gelukkig steeds benadrukt dat het allemaal heel normaal is. En ook dat er geen standaard of gemiddelde is.
Ook zwaardere onderwerpen worden uitgelegd zoals je niet thuis voelen in je eigen lichaam, te maken krijgen met ongewenst seksueel gedrag of cyberpesten. En mede door ervaringsverhalen kan het voor jongeren een geruststelling of herkenning zijn om over te lezen. Zij zullen zich dan minder eenzaam voelen als ze hiermee te maken hebben gehad.
Het boek bestaat uit 5 delen, met een logische opbouw:
- Je lichaam verandert eerst aan de buitenkant
- Je lichaam verandert ook aan de binnenkant
- Hoe je eruit ziet
- Omgaan met elkaar
- Thuis
- Over zoenen, verkering en seks
- Wat, waar en hoe?
Een aantal belangrijke pluspunten
Een kleine opsomming van een aantal punten die je uit dit boek kunt meenemen:
- Ook voor ouders is het puberboek leuk om door te bladeren. Want je staat er toch weer even bij stil welke veranderingen er op pubers af komen. En misschien komen er ook wel weer eigen ervaringen of onzekerheden naar boven, die je weer kunt gebruiken in de gesprekken met je puber.
- Het is in ieder geval goed om je te realiseren dat de kwetsbaarheid van jongeren groter is dan ooit door Social Media. Dat er bijvoorbeeld een steeds groter risico is op onzekerheid, een laag zelfbeeld of psychische moeilijkheden. Dat maakt het extra belangrijk om hier als ouder alert op te zijn.
- Een goede tip uit Het Puberboek voor veilig internetten is het gebruik van de meldknop. Een digitale melding die je kunt doen als je iets naars of vervelends overkomt online.
- Nog een super goede tip uit Het Puberboek waar je als ouder blij van gaat worden: leer als puber de de toverwoorden sorry en dank je wel. Laten we hopen dat de puber die tip ook echt inzet!
- Tot slot in het laatste hoofdstuk is er een uitgebreide lijst met goede websites voor meer informatie. Bijvoorbeeld over seksualiteit, LGBTIQA+, zwangerschap, drugs en meer.
Een aanrader dus dit boek, geschikt voor beginnende pubers vanaf 10/11 jaar en hun ouders/opvoeders! Lees ook meer over de uitdagingen in de puberteit in de blog op MamaScrapelle.
Specificaties Het Puberboek
Auteur: Sanderijn van der Doef | Illustraties: Marian Latour | Vormgeving omslag: Buro Blikgoed | Uitgeverij: Ploegsma | 9789021681207 | juni 2023 | 128 pagina’s | Meer informatie vraag je bij de lokale boekhandel, of vind je bij bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek