In Barbarije – de tweede historische roman van een vierluik
Nadat ik Kroesvee had uitgelezen, was ik zeer benieuwd naar het tweede boek in de serie Zonen van Jafeth. In Barbarije lag al op mij te wachten in mijn boekenkast. Ook dit boek heeft mij veel geleerd over een heel ander perspectief op de slavernijperiode. Waar Kroesvee ging over de slavernij in West-Afrika, gaat In Barbarije over Algiers. Een intrigerend verhaal, met daarbij alle afschuwelijke details uit de geschiedenis. Weer een uitermate interessant boek!
In Barbarije
1678. De Westinjevaarder Sint Joris vertrekt vol goede moet met een lading Schiedamse Jenever en een aantal passagiers richting Paramaribo. Ter hoogte van de Kaapverdische Eilanden slaat het noodlot echter toe: Algerijne kapers enteren het schip en alle opvarenden worden in de boeien geslagen. Na een reis vol ontberingen verdwijnen de Hollanders in de wrede wereld van Moorse slavenhandelaren.
Thomas Hees, afgezant van de Republiek in Algiers, probeert uit alle macht een vredesverdrag met de plaatselijke machthebbers te sluiten, om zo de Hollandse koopvaarders in de Middellandse Zee te vrijwaren van piraterij. Maar de concurrentie is hevig: Engelsen en Fransen streven hetzelfde doel na en schuwen geen middel om Hees dwars te zitten. Tot overmaat van ramp verschijnt er, te midden van intriges, bruut geweld en verraad, een nog grotere vijand in Algiers: de Zwarte Dood.
Zonen van Jafeth
De overkoepelende titel Zonen van Jafeth omvat een reeks van vier historische romans over de Hollanders en hun aandeel in de slavenhandel in de 17de eeuw. In elk van de vier boeken uit deze serie wordt een facet van de slavenhandel onder de loep genomen. John Meilink heeft voor zijn boeken zeer gedegen onderzoek verricht. Dit is leesbaar door het hele verhaal, maar ook zichtbaar in de bronverwijzingen en uitgebreide woordenlijst.
De titel ‘In Barbarije’ heeft mij doen twijfelen aan mijn eigen geschiedeniskennis. Ik kon mij heel eerlijk gezegd niet herinneren wat Barbarije is. Zou het een naam van een specifiek land of landengroep zijn geweest? Gelukkig heeft John Meilink zeer veel achtergrondinformatie over In Barbarije op zijn website gepubliceerd, en daarmee ook informatie over Barbarije:
Barbarije was van de 16e tot de 19e eeuw de benaming van een gedeelte van de kustgebieden van Noord-Afrika. Het bestreek de huidige Noord-Afrikaanse landen Marokko, Algerije, Tunesië en Libië. De Nederlandse benaming is ontleend aan het Middelnederlandse woord barbarien, dat duidt op heidenen en ongelovigen. Al in de oudst bekende vastlegging uit 1290 verwees het woord Barbarien naar het gebied. In Europa werd de term algemeen gebruikt na de verovering van grote delen van Spanje en Portugal door de Islam in de 8ste eeuw.
Website In Barbarije
Historische waarde
Het boek In Barbarije is, net als Kroesvee, echt ongelooflijk interessant. Het geeft meer zicht op het slavernijverleden van Nederland. Het was voor mij heel nuttig geweest als ik dit op de middelbare school had gelezen. Door de verhalende manier van schrijven, maar wel verweven met feitelijke informatie, geeft John Meilink heel veel kleur aan deze tijd. Het leren van nieuwe informatie doe je door kapstokjes aan te brengen, dat is precies wat Meilink met dit boek doet. Ik stel mij levendig voor hoe de Sint Joris is gekaapt. Ook hoe de rangen en standen teniet gedaan werden, zodra de passagiers in het ruim werden gegooid.
Het bekijken van de website is van grote aanvullende waarde voor het begrijpen van het verhaal. Op de website staan schilderijen uit de tijd, veel achtergrondinformatie en ook illustraties met verduidelijkingen. Ik vind het een cadeautje dat John Meilink dit, naast In Barbarije, heeft gemaakt. Zeer duidelijk en transparant is de bronvermelding van In Barbarije. Er staat daarnaast een prettig leesbare verantwoording in het boek, waarin goed te zien is waar fictie en non-fictie elkaar hebben gekruist.
In Barbarije bleef ik lezen… en luisteren
Ik heb In Barbarije in no-time uitgelezen, terwijl het een dikke pil is van 440 bladzijdes. Wel heb ik een klein beetje ‘valsgespeeld’. Ik wilde zo graag weten hoe de twee verhaallijnen verder gingen, dat ik zelfs het luisterboek heb gedownload en in de auto tijdens de ritjes naar mijn werk heb geluisterd. Dit luisterboek is op een zeer prettige manier voorgelezen en maakte het voor mij mogelijk om elke dag een deel van het boek te lezen EN te luisteren.
De twee verhaallijnen die worden gevolgd zijn die van Thomas Hees, die ‘van de zijlijn’ probeert de kapers uit de Hollandse boten te houden en die van de passagiers van de Sint Joris. Deze laatste verhaallijn sprak mijzelf meer aan, omdat ik die hoofdstukken het meest levendig beschreven vond. Je moet overigens wel tegen wat bruut geweld kunnen. John Meilink beschrijft niet zachtzinnig hoe de passagiers van de Sint Joris werden behandeld.
Een bruut, hard, intens boek is In Barbarije. Precies zoals deze tijd geweest moet zijn. Meilink heeft geweld alleen beschreven in de goede context, niet om het overdreven spannend of actiegericht te maken. Het voelt als kloppend in het verhaal, terwijl het tegelijkertijd zo niet-kloppend is als het maar zijn kan. Samengevat: Een confronterende spiegel van de geschiedenis.
Specificaties In Barbarije
Auteur en illustraties: John Meilink | Uitgever: LM Publishers | juni 2022 | 440 pagina’s | 9789460229978 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024