Jan Wolkers Prijs 2022 – een shortlist van natuurboeken
Er zijn nog vijf boeken in de race voor de Jan Wolkers Prijs 2022. Deze prijs is een initiatief van Vroege Vogels , het Wereld Natuurfonds en de Volkskrant. De prijs gaat naar ‘het beste natuurboek van het jaar’. Op 23 oktober wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de uitzending van Vroege Vogels op radio 1. We willen de genomineerden graag aan jullie voorstellen!
Jan Wolkers Prijs
De Jan Wolkers Prijs is de prijs voor het beste natuurboek van het jaar. Het gaat hierbij om veldgidsen, monografieën, kinderboeken, poëziebundels, naslagwerken en romans. Dit jaar komt dit heel mooi samen met het thema van de kinderboekenweek 2022, gi-ga-groen.
De Jan Wolkers Prijs wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. De winnaar krijgt 5000 euro en een originele tekening van de winnaar, gemaakt door Siegfried Woldhek. Vorig jaar heeft het boek De ontdekking van de natuur, geschreven door Hans Mulder, gewonnen.
Jan Wolkers was een zeer bekende Nederlandse schrijver. Hij is onder het brede publiek vooral bekend van Turks Fruit en Terug naar Oegstgeest. Zelf vond hij zich voornamelijk beeldhouwer en op de tweede plaats ook schrijver. Jan Wolkers heeft verschillende prestigieuze prijzen gewonnen met zijn werk.
De boeken die op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2022 staan
Het lied van de spreeuw
Het eerste boek op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2022 is Het lied van de spreeuw. Dit kinderboek is geschreven door Octavie Wolters. De spreeuw in dit prentenboek wil een lofzang houden op wat hij allemaal ziet tijdens zijn vluchten over het land. Om zeker te zijn dat hij niets vergeet, vraagt hij alle vogels die hij kent om raad: wat moet ik in elk geval niet vergeten te vertellen?
De prachtige lino’s van schrijver en beeldend kunstenaar Octavie Wolters laten een wereld zien waarin je even stil mag zijn. Om dan goed om je heen te kijken.
Wolven op het ruiterpad
Een dier dat Nederland de laatste tijd aardig in z’n greep houdt, is de wolf. Schaapherders die het beest vrezen, maar ook liefhebbers die hun geluk niet op kunnen dat het dier weer in Nederland is. In die laatste categorie valt schrijver Tijs Goldschmidt. In zijn jongste boek ‘Wolven op het ruiterpad’, schrijft hij dat hij lijdt aan ‘wolfsverwachting’.
Bron: NPO radio 1
Tijs Goldschmidt is met dit essay genomineerd voor de Jan Wolkers Prijs 2022. Eerdere essays van hem gaan, net als dit essay over het verband tussen cultuur en evolutie. Goldschmidt vindt zelf dat een essay zou moeten lezen als een brief aan een goede vriend of vriendin.
Nu ga ik er eens op uit
De derde genomineerde van de Jan Wolkers Prijs 2022 is het boek over natuurkenner Jac. P. Thijsse (1865‒1945). Hij geldt als een fenomeen op het gebied van natuurbescherming in Nederland en zijn albums en andere publicaties waarop hij op originele wijze de aandacht verstigde op de natuur. Dat Thijsse ook een dagboek bijhield is nauwelijks bekend. ‘Nu ga ik er eens op uit’ bevat de twee oudste en boeiendste dagboekdelen, die de jaren 1884‒1887 en 1894‒1898 beslaan. Thijsse is dan als jonge onderwijzer werkzaam in Amsterdam en vult zijn vrije tijd met lange wandelingen in de wijde omgeving van de stad.
De dagboeken van Thijsse zijn echte natuurdagboeken. Anders dan een ‘gewoon’ dagboek gaan ze niet over de dagelijkse beslommeringen, maar over de planten en dieren die Thijsse op zijn wandelingen waarneemt en waarover hij met smaak en literair talent weet te vertellen. Zijn waarnemingen vult hij aan met opmerkingen over het weer en het omringende landschap.
Bron: website van Oorschot
In dit boek zijn de illustraties gebruikt die Thijsse zelf heeft getekend. Daarnaast is het beeldmateriaal uit de Verkadealbums gebruikt.
Verhalen van een fladdertak als genomineerde Jan Wolkersprijs 2022
Over de hele wereld spelen bomen een rol in sprookjes, verhalen, legenden, religies en bijgeloof. In dit schitterende kinderboek vertelt een boom, de Fladdertak, verhalen over zijn soortgenoten. De verhalen moeten wel spannend zijn, want zijn leven hangt er van af. Ja, je hoort het goed…ze leven, die bomen, van dat kleintje in de tuin tot die woudreus in het bos. Luister maar!
We hebben Verhalen van een fladdertak al eens besproken op Stoerleesvoer. Klik hier voor de recensie.
De vogel en de componist
Het laatste boek op de shortlist van de Jan Wolkers Prijs 2022 is De Vogel en de componist. Een boek over vogelzang en hoe componisten zich hebben laten inspireren hierdoor.
Componisten uit alle eeuwen en streken lieten zich door vogelzang inspireren. Sommigen waren echte vogelaars of natuurliefhebbers, anderen hoorden dan weer een puttertje of een zanglijster in een volière zingen. Ze observeerden, luisterden en evoceerden daarna het gefluit van de vogels in de muziek.
De vogel en de componist introduceert de lezer eerst in de vogelzang: waarom zingt een vogel? Waar kan je de vogel het best spotten? 42 verschillende vogels klinken in 100 composities van meer dan 70 componisten. Van Händel tot Vivaldi en Prokovjef, van Ravel tot André Rieu en Alban Berg … Elke zang van de vogel en elk muziekstuk waarin de vogel klinkt kan je oproepen via een QR-code.
Wie o wie wint Jan Wolkers Prijs 2022?
Een verscheidenheid aan boeken dus, de genomineerden van de Jan Wolkers Prijs 2022. Eind oktober zullen we weten wie er vandoor gaat met deze prachtige literatuurprijs.
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024