Kees naar de koeien en leuke weetjes over koeien
Toen ik Kees naar de koeien van uitgeverij Gottmer zag wist ik direct dat ik hem wilde aanvragen voor mijn dochter. Voor haar het perfecte leesniveau, AVIE5, en over koeien. Mijn schoonouders hebben jarenlang een boerenbedrijf gehad en nog steeds werken ze in de koeienindustrie. Dus een perfect boek om samen met papa te gaan lezen in de zomervakantie.
Kees naar de koeien
Ik heb het boek dus niet zelf gelezen en ben van deze recensie afhankelijk van manlief en dochterlief. Gelukkig wisten ze genoeg leuks te vertellen en kreeg ik ook nog wat extra ‘koeien’ les van mijn schoonouders. Lees dus vooral verder als je nog wat leuke weetjes wilt horen.
Het verhaal Kees naar de koeien:
De samenvatting van mijn dochter (7 jaar) over Kees naar de koeien. Kees heeft een meisje gezien, Septimia, hij is denk ik stiekem een beetje verliefd op haar. Daarom gaat hij een brief schrijven. Hij weet niet hoe hij haar naam schrijft, dus schrijft hij Sep. Dan gaat hij de brief naar haar brengen en ziet dat ze op de boerderij woont. Hij neemt zijn cavia, Hector, mee want Sep houdt van de cavia van Kees.
Op de boerderij maakt hij van alles mee, Kees wordt ondergepoept en maakt de geboorte van een kalfje mee. Hij leert dat een kalfje snel moet worden afgedroogd en opgewarmd en moet drinken. Maar niet teveel want dat is niet goed voor de magen. Ja een koe heeft meerdere magen, gek he! Daar wordt verder niks over uitgelegd.
Van mijn oupa leerde ik dat de magen, pens, netmaag, boekmaag en lebmaag genoemd worden.
Kees ontdekt ook dat Septimia een geheim heeft want er gebeurde wat ’s nachts. Wat… dat moet je zelf maar lezen!
Hector, de cavia raakt kwijt, en ze vinden hem bij Zwabber. Wie Zwabber is dat moet je ook maar zelf lezen in dit leuke verhaal die ik samen met mijn papa las.
Kees naar de koeien is een goed plattelandsavontuur met heerlijk zomerse illustraties van Annemarie van Haeringen.
Enthousiast geworden van deze recensie van mijn dochter?
Meer weetjes over de koe
Zoals gezegd kreeg ik van mijn schoonouders gelijk een leuke informatie les over koeien. Ondanks dat ze al jaren zelf geen melkveehouderij bedrijf meer hebben, hebben ze nog heel wat spullen bewaard.
Mijn schoonouders hadden voornamelijk Roodbonte Holstein koeien in hun melkveehouderij. Hierboven zie je een model van de meest perfecte koe. Toen ik net in de familie kwam had ik geen flauw benul dat er ook ‘schoonheids’ eisen aan een koe zijn. Want dit alles zorgt voor een goede melkproductie en een lang leven.
De Zwartbonte koe is de meest voorkomende koe hier in Nederland. Ook hier zie je een voorbeeldkoe zoals ze het perfecte model heeft. In Kees naar de koeien zie je alleen Zwartbonte koeien.
Prijzen voor melkproductie en exterieur
Koe Maartje, had bijvoorbeeld meerdere prijzen gewonnen. Op keuringen bleek dat ze er geweldig mooi uit zag (exterieur) en zelfs haar melkproductie is boven de 100.000 liter uitgekomen. ( levensproductie) Een echte topkoe!
Of een koe er mooi uitziet heeft te maken met: Hoogtemaat, of ze voldoende breed is bij haar borstkas, een goed uier heeft en haar achterbenen goed gebruikt.
5 generaties koe
Koeien worden gemiddeld genomen 5 jaar. Maar hele goede koeien kunnen zo 11, 15 jaar oud worden en soms nog wel ouder. Dan krijg je unieke situaties als een 5 generaties foto.
Dat een melkkoe soms maar 5 jaar wordt heeft er mee te maken dat het ze soms niet lukt om weer drachtig te worden. Dan geven ze geen melk meer en zijn ze dus economisch niet meer aantrekkelijk op de boerderij. Of ze krijgen een uierontsteking bijvoorbeeld.
Meestal worden de koeien naar hun moeder vernoemt met een extra cijfertje erachter. Alhoewel de namen minder belangrijk waren dan het cijfer van de administratie wat ze kregen. Zo weet mijn schoonvader nog precies van de koeien welk nummer ze hadden.
Koeien paspoort in Kees naar de koeien
Vroeger werden sommige boeren opgeleidt om koeien te tekenen. Zo ook de opa van mijn schoonmoeder. Alle vlekken moesten nauwkeurig worden nagetekend. Een soort duimafdruk van mensen zeg maar. Tegenwoordig krijgen de koeien een oormerk ingeschoten. Dat ziet er gek uit als ze nog een klein kalfje zijn, maar zo herkent de boer wie welke koe is. Dat is hun paspoort. Ook dat leert Kees, in Kees naar de koeien. Want een sticker blijft natuurlijk niet zitten op hun rug.
Vroeger werd er een eigen nummering gebruikt waar de boeren hun koeien mee herkenden, maar tegenwoordig worden steeds vaker het oormerk nummer gebruikt voor de administratie.
Zie je hier de middelste koe onderaan. Dat is Corine, zij stond model voor een koeboek! Marleen Felius heeft de hele wereld overgereist om overal koeien te schilderen in hun leefomgeving.
Marleen schilderde zo nauwkeurig dat je zelfs aan de buitenkant van de tekeningen kunt zien dat het dezelfde koe is.
Dat is wel wat anders dan de vrolijke illustraties van Annemarie van Haeringen, maar dat was het doel van Kees naar de koeien natuurlijk ook niet.
Melk testen
Zie je de lange staaf met het kleine bekertje eraan en het glazen flesje? Dat werd gebruikt om een beetje melk uit te scheppen en op te sturen naar de melkfabriek. De liters werden gecontroleerd om de productie bij te houden. Na het opsturen van een klein flesje, kreeg je van de koe precies te horen hoeveel eiwit en vet er in haar melk zat. Uitbetaling is namelijk naar kilo’s eiwit en vet, dus als er te weinig inzat kon je het dieet bijsturen en bijvoeden. Ook voor het fokprogramma is dit belangrijk om te weten.
Wil jij zelf meer weten over koeien of een spreekbeurt houden dan zijn er op veel sites heel wat voorbeelden te vinden en nog meer informatie. Zoals deze van klassetv en deheuskidzz.nl. Bij bureau Het Kleine Loo kun je een leuk pakket downloaden.
Specificaties Kees naar de koeien
Auteur: Anke Kranendonk | Uitgever: Gottmer |Illustrator: Annemarie van Haeringen | 9789025774523 | juli 2020 | 176 pagina’s | AVIE5 | meer informatie vind je hier| ook als luisterboek beschikbaar