Keizers van het ijs – een aangrijpend prentenboek
Op de cover van Keizers van het ijs prijkt een grote keizerspinguïn. Naast dit prachtige dier staan de woorden ‘Red de wereld’. Dit is exact wat het boek inhoudt. Geweldige illustraties en een oproep om klimaatverandering tegen te gaan. Beeldend wordt overgebracht waarom het zo belangrijk is dat jong en oud weet van de opwarming van de aarde en het smelten van het ijs. De keizerspinguïn zijn sterke dieren, ze zoeken een andere plek om te broeden, maar ze hebben ons wel nodig bij het tegengaan van het smelten van hun plek. Nicola Davies gebruikt dit boek om aandacht te vragen voor deze mooie dieren.
Keizers van het ijs
Hoe gaat de keizerspinguïn – een van de meest geliefde dieren op aarde – om met de veranderingen in zijn omgeving naarmate de temperatuur blijft stijgen?
Terwijl de strenge winter neerdaalt en andere vogels naar de warmte trekken, verschijnen op Antarctica rijen keizerspinguïns op zoek naar het perfecte ijs om te broeden en hun kuikens groot te brengen. Maar dat ijs is aan het verdwijnen door de opwarming van de aarde.
Het boeiende verhaal van Nicola Davies, prachtig geïllustreerd door Catherine Rayner, volgt een keizerspinguïnkoppel dat samen een kuiken ter wereld brengt in een omgeving die snel verandert.
Het is een verhaal dat vertedert en tot nadenken stemt – en dat elke lezer zal aansporen om te helpen het milieu te beschermen zodat deze buitengewone dieren nog generaties lang in Antarctica kunnen leven.
Voorwoord voor volwassenen
Keizers van het ijs begint met een voorwoord van Dr. Phil Trathan, een klimaatwetenschapper. Hij vertelt dat satellietbeelden ons informatie hebben gegeven over het wel en wee van de keizerspinguïns. Kiezerspinguïns broeden in het Antarctisch gebied. Er zijn 61 broedplaatsen bekend, die zich voornamelijk bevinden op de bevroren oceaan, op het zee-ijs. Momenteel worden ze geconfronteerd met een aantal gevaren, waaronder de hevige stormen die het zee-ijs opbreken. In Keizers van het ijs gebeurt dit ook. Vele kuikens sterven, omdat hun veren nog niet waterdicht zijn.
Het voorwoord geeft een uitgebreidere context aan het, op zichzelf ook al duidelijke, verhaal. Het zorgt ervoor dat je als ouder of leerkracht iets meer kan vertellen en toelichten. Ook geeft het de urgentie weer en geeft het een verklaring voor het moment dat jouw kind na het lezen van dit boek ook ineens zonnepanelen wil op het dak.
Keizers van het ijs bevat geweldige illustraties
Illustrator Catherine Rayner heeft dit schitterende boek geïllustreerd. Haar illustraties blinken uit in kleurgebruik. Elke pagina is een kunstwerk op zich. De afwisseling tussen volle kleuren en de weidse witte vlakten vind ik erg mooi. Het maakt het boek voor jong en oud interessant om te bekijken en te lezen. De illustraties lenen zich mijns inziens ook heel goed voor het bespreken van verschillende tekenstijlen. Als je dit boek naast een heel andere stijl houdt, kun je met kinderen heel goed praten over materiaalgebruik en compositie.
Steven Blaas vertaalde Keizers van het ijs naar het Nederlands. Hij is vaste vertaler van Lemniscaat van boeken over de natuur. Zo heeft hij ook de volgende boeken vertaald:
- Vandaag ergens op aarde
- Plant
- Dierenvermomming
- Tijd om naar het zuiden te gaan
- Superdierenkrachten
- Alles wat je weet over kriebelbeestjes is fout
- Het bizarre bottenboek
- De wereldgeschiedenis in 100 dieren
Voor wie is dit boek geschikt?
Tijdens het lezen heb ik mij meerdere keren afgevraagd voor welke leeftijdsgroep ik Keizers van het ijs zou aanraden. Eigenlijk is hier geen eenduidig antwoord op te geven en dat hoeft ook niet. Het is een boek dat je breed zou kunnen inzetten. Met kleuters kun je het verhaal, zonder de informatie afsluiting wellicht, voorlezen om te vertellen over het leven van de keizerspinguïns. Het is bijvoorbeeld fascinerend hoe de vader pinguïn lang op het ijs blijft staan, met het ei dicht bij zich. Terwijl moeder de diepe oceaan ingaat om genoeg vis te verzamelen om voor haar kleintje te gaan zorgen zodra het is geboren.
Het boek is ook goed, misschien zelfs nog wel beter, te gebruiken in de midden- en bovenbouw van de basisschool. Of thuis natuurlijk, met kinderen van 6 tot ongeveer 12 jaar. Je kunt met deze kinderen goed gebruik maken van de informatie achterin het boek. Hierin staat uitgelegd waarom keizerspinguïns last hebben van de klimaatverandering, wat dit eigenlijk is en wat jong en oud kan doen om dit tegen te gaan. De oproep die de auteur doet in het boek is namelijk voor iedereen geschreven. Aan de hand van dit boek kun je bijvoorbeeld goed met kinderen in gesprek over hun eigen rol in klimaatverandering en eventueel afspraken maken om thuis hier op kleine schaal mee bezig te gaan.
Laat je betoveren
Keizers van het ijs vind ik echt een aanrader, vanwege de boodschap maar vooral omdat de illustraties zeer onderscheidend zijn. Een mooi boek om cadeau te geven of centraal te zetten tijdens een thema in de klas. Zet het dan wel open neer, zodat je direct kunt genieten van de mooie kleuren.
Specificaties Keizers van het ijs
Auteur: Nicola Davies | Illustrator: Catherine Rayner | Vertaling: Steven Blaas | Uitgever: Lemniscaat | februari 2023 | 32 pagina’s | 9789047714415 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Een Koning is geboren – een boek vol prachtige prenten - 03/12/2024
- Oever – een prachtig debuut van Ludwig Volbeda - 02/12/2024
- Karel viert Kerstmis – een prentenboek voor peuters - 11/11/2024