Kruimels in het heelal, hoe groot is de oneindigheid?

Een van de leukste cadeaus om te krijgen is natuurlijk een boek. Dat dacht ook uitgeverij Columbus. Want met de kerst kreeg ik een heel leuk onverwacht pakketje. Daarin zat hun uitgegeven boek: Kruimels in het heelal. Een onderwerp waar ik van hou. Maar toch is dit boek weer net wat anders. Het is verhalend informatief met het onderwerp God en wetenschap verweven. En ja dat kan allemaal prima samengaan zonder dat je een bepaalde richting wordt opgeduwd.

Kruimels van het heelal voorkant boek cover omslag

Kruimels in het heelal samenvatting

Elke avond voor het slapengaan vuurt Jana haar vragen over de ruimte af op haar vader. ‘Pap, hoe groot is de hemel? Is het daar mooier dan waar ook op de wereld?’ In Kruimels in het heelal leer je meer over de wondere wereld van de ruimte. Ga samen met Jana en haar vader mee op reis door de ruimte en ontdek!

Verhalende non-fictie over het heelal met thema’s: van de aarde tot de maan, over God en de hemel tot het concept van een lichtjaar en nog veel meer. Verteld vanuit de dialoog tussen vader en dochter, aangevuld met informatieve tekstjes en foto’s en met online aanvullend en verdiepend materiaal. Geschikt voor gezinnen en leerkrachten. Met aan het eind van elk hoofdstuk een verstopte knuffelmuis. Kruimels in het heelal is als (voor)leesboek geschikt voor 7 jaar en ouder.

De makers van dit boek

Heino Falcke is een bestsellerauteur, bekroond astrofysicus, professor en lekenpredikant. Hij heeft met zijn team de eerste foto van een zwart gat gemaakt. Er is zelfs ook een asteroïde naar hem vernoemd! Lekenpredikant heb ik moeten opzoeken, geen idee wat dit is. Maar op dat woord vond ik niks. Wel op lekenprediker en lekepriester. Beide hebben in overeenstemming en als uitleg dat ze niet gewijd zijn (een leek zijn) en geen graad in theologie hebben. Ook lees ik terug dat ze niet specifiek een kerk aanhangen en geloven dat iedereen gelijk is. Correct me if I’m wrong!

Dagmar Falcke heeft dus niet echt verstand van zwarte gaten en ons heelal, maar des te meer van kinderen. Ze is leerkracht en directeur van een basisschool in de buurt van Keulen. Heino en Dagmar hebben samen 3 kinderen en een kleindochter.

Gareth Ryans is in 1977 in Noord Ierland geboren. Hij studeert Vrije en toegepaste kunst en design in Belfast en Donegal. Met zijn gezin woont hij in Hamburg, Duitsland. De illustraties voor Kruimels in het heelal zijn ontstaan in Helsinki, Finland!

inhoudsopgave dagmar en heino falcke boek

Geloof en wetenschap in een jeugdboek

Uitgeverij Columbus ken ik als onderdeel van uitgeverij Jongbloed, die ik weer ken als uitgever van boeken binnen het thema geloof en God. Niet alle boeken die uitgegeven worden bij Jongbloed gaan over geloof en ook Kruimels in het heelal is niet specifiek verbonden aan dat onderwerp. De ondertitel vat het mooi samen: “Hoe groot is de oneindigheid?”. En oneindigheid is voor iedereen weer anders. De een benaderd dat vanuit de wetenschap en natuurkunde, waar een ander dit vanuit geloof en spiritualiteit doet. En weer anderen zullen een mix van die twee uitersten maken. Want ja het zijn wel twee uitersten natuurlijk en geen van beide heeft wat mij betreft het ultieme antwoord.

Nou moet ik zeggen dat ik niet gelovig ben en niet in een God geloof en dus van de wetenschap en natuurkunde ben. Daar vinden we steeds meer antwoorden, waar er ook steeds meer vragen blijven komen omdat we meer ontdekken. Door die oneindigheid ben ik gefascineerd net zoals mijn dochters. Elke dag worden we omringd door de hemel en kunnen we met onze eigen ogen de wereld buiten onze aardbol zien. In Kruimels in het heelal wordt onderscheid gemaakt tussen een hemel en sterrenhemel om het gelovige aspect wat te verhelderen.

voorwoord kruimels in het heelal boek

Dialoog tussen vader en dochter

Wat ik heel knap vind aan Kruimels in het heelal is dat beide uiterste uitgangspunten naast elkaar in een verhalend weetjesboek kunnen staan. Er wordt geen kennis uitgesloten wat soms gebeurd vanuit bepaalde geloofskanten. Maar het geloof wordt ook niet minderwaardig afgedaan door de wetenschappelijke kant. Het is een dialoog tussen vader en dochter waarin ruimte is voor beide kanten. Het boek is opgedeeld in 7 hoofdstukken. Elk hoofdstuk is een dag van de week. Zo zou je op elke dag van een week een hoofdstuk kunnen voorlezen. Het voorwoord is gericht aan ouders en er is een voorwoord voor kinderen. Ook altijd leuk vind ik.

Het informatieve deel is kloppend en wordt in de tekst aangevuld met illustraties. Deze zijn lief, warm en trouw aan wat er getoond wordt. Her en der komt het geloof in de dialoog tussen vader en dochter naar voren. Denk aan het benoemen van een hemel, een korte quote wordt benoemd vanuit de Bijbel en de Koran, een dominee tijdens een begrafenis en mijmeringen over een God. Ook kan je Kruimels in het heelal een beetje als zoekboek zien. Aan het eind van elk hoofdstuk mag je de knuffelmuis zoeken in de illustratie. Dit is niet heel moeilijk, maar wel een leuke manier om kinderen tijdens het voorlezen betrokken te houden.

kruimels in het heelal boek hoofdstuk inkijk

Kruimels in het heelal recensie

De leeftijdsindicatie van 7 jaar en ouder lijkt me prima voor Kruimels in het heelal. Mijn jongste dochter van 6 kan het verhaal ook prima volgen. Voor mij als niet ‘gelovige’ is de samenkomst van geloof en wetenschap wel prima. Je wordt als lezer niet een bepaalde kant “opgeduwd”, maar krijgt wel stof tot denken mee. En hoe anderen denken. Ik denk dat dit boek dan ook een mooie brug kan zijn in bijvoorbeeld een klas of opvang. Dit om te laten zien dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Ieder mag namelijk zijn of haar keuzes maken en gedachten hebben zonder een ander vlak helemaal te hoeven uitsluiten.

De dialoog tussen vader en dochter is warm en vind ik mooi. Mijmeringen, de ruimte, rouw, afscheid, begin en oneindigheid zijn ook mooie thema’s die bij Kruimels in het heelal passen. Leuk dat er een interactief element aan toegevoegd is in de vorm van het zoeken naar de muis.

Boven alles toont dit boek dat het in gesprek zijn met elkaar, de dialoog aangaan, belangrijk is. Gedachten uitspreken, vragen stellen en naar elkaar luisteren zijn dingen in het leven die voor ieder mens belangrijk zijn. Ook kan het zijn dat je door een dialoog aan te gaan je mening of richting wat bij gaat stellen. En dat is ook prima. Blijf verwonderen, vragen stellen en naar elkaar luisteren. En ik denk persoonlijk dat we niks moeten uitsluiten, er is nog zoveel wat er te ontdekken valt voor ons mensen. Laten we dat vooral op goede voet met elkaar proberen te doen.

kruimels in het heelal inkijk boek illustratie tekst bij de maan

Specificaties Kruimels in het heelal

Auteurs: Dagmar & Heino Falcke | Illustraties: Gareth Ryans | Uitgever: Columbus | September 2024 | 9789085435839 | 96 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Columbus, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer4
Selena
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding. Deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en andere kinderen en volwassene. Lezen, voorlezen, verhalen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen hier op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.