Morgen ben je een ander kind, over jezelf mogen zijn

In Morgen ben je een ander kind wil mama Suus van Tara een ander kind maken, namelijk een kind in een jurk. Maar Rode Krijgers zoals Tara dragen toch helemaal geen jurk! Wat voor een moeder misschien ‘normaal’ is, is voor een Rode Krijger om te huilen. Waarom begrijpt haar moeder dit toch niet? En wat doe je als je moeder je raar vindt? Ook al houdt ze heus wel van je. Moet je dan toch het kind worden dat je van binnen niet bent, voor de lieve vrede? Tara worstelt hier mee, net zoals haar moeder worstelt met dat ze een beeld heeft bij een dochter, waar Tara niet aan wil en kan voldoen.

Jezelf mogen zijn; van binnen en van buiten

Tara worstelt dus met hoe ze zich voelt en wie ze wil zijn, versus hoe haar moeder wil dat Tara is: meisjesachtig. Morgen ben je een ander kind, gaat over diversiteit. Over mogen zijn wie je bent, los van verwachtingen van je ouders of anderen in de buitenwereld. Verwachtingen over hoe meisjes en jongens zich moeten kleden bijvoorbeeld.

Het is een boek vol tegenstellingen, zoals mama Suus met haar rode jurk en roodgelakte nagels, met Tara die absoluut geen jurk aan wil. Ook niet voor haar verjaardag. Maar het is ook een boek met overeenkomsten tussen mensen, ook al zien ze er bijvoorbeeld anders uit. Want wil niet iedereen vrede en gezien worden? En er aan de buitenkant uitzien, zodat het klopt met hoe het van binnen is?

Tara haalt heel diep adem. De jurk moet uit de kast. Ja, het moet. Voor de lieve vrede. Ze trekt de jurk aan. Over haar Rode Krijgershuid. Tara kijkt heel lang in de spiegel naar dat andere kind in de jurk. Dat meisje is ze niet.

Thema diversiteit bespreken

Levendig Uitgever wil kinderen ondersteunen In hun sociaal-emotionele en levensbeschouwelijke ontwikkeling. Met als doel grote en kleine dromen waar te maken. Morgen ben je een ander kind biedt de mogelijkheid om een belangrijk thema herkenbaar te maken en te bespreken. Hier vind je lesmateriaal behorende bij het boek om op school of thuis aan de slag te gaan met het thema diversiteit. Het is een actueel thema, mede vanwege dat we steeds meer de scheidingslijn aan het loslaten zijn tussen wat mannelijk en vrouwelijk is.

Dit prentenboek is in de eerste plaats bedoeld voor kinderen thuis en op school, als voorlees- of leesboek. Maar Morgen ben je een ander kind gaat ook over de rol van de opvoeder en de leerkracht, die vaak onbewust hun eigen verwachtingen op kinderen projecteren. Dat is vaak niet slecht bedoeld, maar kan een kind alsnog onzeker maken. Een boekje zorgt voor een bewustwording zonder belerend vingertje, waarna je een mooi gesprek kunt hebben over anders en vooral jezelf mogen zijn.

Morgen ben je een ander kind

Morgen ben je een ander kind voor kinderen vanaf 6 jaar

Een belangrijk thema waar iedereen mee te maken krijgt. Ik heb altijd moeite gehad met aansluiting vinden, maar wist niet waarom. Zowel thuis, op ballet, in de familie, bij tennis, op de basisschool, op de middelbare school en waar maar ook, voelde ik geen echte diepe verbinding. Ik speelde het spelletje maar mee en paste me aan. Maar ik was eenzaam omdat ik een masker op had. Pas toen ik wist dat ik autistisch en dus anders was, leerde ik mezelf echt kennen. Sindsdien ben ik steeds meer mezelf en heb ik in contact met anderen geen masker meer op. Het erkennen van anders zijn, maar nog steeds gelijkwaardig, heeft me zo geholpen. Ik zit nu goed in mijn vel.

Er blijven uitdagingen, zoals mezelf niet vergelijken met andere mensen met autisme of met het stereotype. En ook blijven zien wat de positieve dingen zijn van anders zijn, zoals elkaar kunnen aanvullen en de wereld beter maken. Ik geloof dat anders zijn goed en leuk is. Wat zou het een saaie bedoeling worden als we allemaal hetzelfde deden! Laten we kinderen opgroeien met die wijsheid: jij ben jij en dat is goed. Morgen ben je een ander kind kan in de proces goed worden ingezet, al bij kinderen vanaf zes jaar.

Waarom? Gewoon daarom.

Tara

Specificaties Morgen ben je een ander kind

Auteur: Regine Hilhorst | Illustraties: Lies Koning | Uitgever: Levendig | Mei 2021 | 48 pagina’s | ISBN 9789083140711 | Aanbevolen vanaf 6 jaar | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier

Footer5
Delen is enorm lief

Waar zou ik zijn zonder boeken? En waar zonder schrijven? Ik houd van woorden en puzzel er graag mee. Mijn leven begint meestal op papier, want daar heb ik overzicht. Pas daarna snap ik dingen in de praktijk. Ik heb autisme en blog daar ook over, want ik vind openheid en diversiteit belangrijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.