November, een moderne twist op een klassiek faustiaans pact
Thomas Olde Heuvelt heb ik zien groeien als auteur. Toen ik zijn boeken begon te lezen was Stephen King een groot voorbeeld van hem. Inmiddels straalt hij naast King in marketing filmpjes in Amerika met zijn boek November. Met zijn boek Hex heeft hij de wereld veroverd en dat merk je bij November. Alles is uit de kast getrokken om deze wereld van Olde Heuvelt tot leven te laten komen. Ben jij klaar voor de Donkerder Dagen die een moderne twist laten zien op een faustiaans pact?
November
Welkom in Lock Haven, Washington, waar de gelukkigste straat van de Verenigde Staten zich bevindt. Als je door Bird Street zou wandelen, zou je zien dat het de bewoners voor de wind gaat. Er staan namelijk kasten van huizen. En als je de bewoners zou ontmoeten, dan valt het op dat ze allemaal oprecht gelukkig zijn. Ze hebben succesvolle carrières, doen precies de dingen die ze altijd al wilden doen en ze zijn allemaal gezond. Fysiek, mentaal én spiritueel: het zijn stuk voor stuk vitale, weldenkende en – de meesten van hen althans – ruimhartige mensen. En hun kinderen? Die zijn perfect. Ieder van hen is getalenteerd. Een belofte. Je zou kunnen zeggen dat het de bewoners van Bird Street iets té goed gaat.
Tot het november wordt. Dan breken de Donkerder Dagen aan. Luana en Ralph weten het, en hun kinderen Kayla en Django ook. Ieder jaar in november slaat hun geluk om en worden ze juist overvallen door ongeluk. Daar zijn de pijntjes, de domme pech, de financiële tegenvallers. Periodes van ziekte, mentale verwarring en depressie. Meestal niets onoverkomelijks, maar de Donkerder Dagen kunnen ze elk jaar maar beter uitzitten. Na een week of vier is het voorbij en keert het geluk terug… maar wel tegen een prijs.
Iemand moet sterven in de bossen achter hun huis. Gebeurt dat niet, dan grijpt het onheil om zich heen. En elk jaar stellen Luana en Ralph zich de vraag: hoeveel is een mensenleven waard? Lees het in November waar een moderne twist op een klassiek faustiaans pact een duistere inkijk geeft in mensen.
Faustiaans pact
Een faustiaans pact verwijst naar een overeenkomst die een persoon met de duivel of andere demon zou sluiten. In ruil voor ‘iets’ wat die duivel of demon zou willen, vaak je ziel, worden de wensen van de persoon in kwestie in vervulling gebracht. Het bekendste verhaal met dit thema is de legende van Faust en zijn overeenkomst met de demon Mephistopheles. Vandaar de term faustiaans pact. Maar het komt ook voor in veel christelijke volksverhalen. De moraal achter het verhaal is dat het opgeven van je ziel eigenlijk altijd een te hoge prijs is, want eeuwige verdoemenis wacht degene die de duivel als zijn meester erkent. November is een moderne twist met dit gegeven aan de basis.
Tijdens het lezen zorgt dit voor aangename brainfood. Hoe ver zou jij gaan? En wat is ethisch acceptabel? Olde Heuvelt combineert dit thema met hedendaagse zaken in November zoals euthanasie, depressie, bipolaire stoornis en zelfdoding. In het boek staat een triggerwarning voor deze onderwerpen. Er staat ook aangegeven via welke weg je hulp zou kunnen zoeken als je erover wilt praten.
In 2022 heb ik op twee diverse manieren ervaren hoe de vrijheid van keuze voor euthanasie kan werken. Ik ben blij dat we die vrijheid in Nederland hebben. In Amerika, waar November zich afspeelt, is die keuzevrijheid er niet. Ondanks onze vrijheid in Nederland blijft het een zeer gevoelig discussie. Dit boek brengt verschillende kanten in die discussie naar boven.
Horror thriller
Terug naar mijn intro waar ik aangeef dat alles uit de kast is getrokken voor November! Want nog voordat ik begin met lezen word ik al gevoed met Olde Heuvelt zijn wereld. Op social media duikt zijn boek overal op. Er is een boektrailer gemaakt en zijn boek wordt in Amerika tegelijkertijd gepromoot met Fairy tale van Stephen King. De cover is opvallend en zodra je het boek openslaat is er meer. Een kaart van Bird Street, een overzicht van de bewoners. Ook is er artwork te vinden, staan er quotes en is de vormgeving aangepast naar dit boek. Normaal hou ik heel erg van een eigen wereld vormgeven buiten de basis van een verhaal, nou was het op een vreemde manier wat too much voor mij.
Net zoals eerder werk is November een horror thriller. Het is spannend en bovennatuurlijk, maar de vraag is wie nou precies bovenaan de keten der gruwelijkheden zit. Het verhaal is een grote poel van grijstinten en als lezer wordt je meegenomen in die poel. Echt eng is dit boek voor mij niet. De takkenhopen vind ik goed gevonden, maar de menselijke paniek en gekte voeren de boventoon voor mij. Soms boeiend, soms niet. Nergens werd ik het verhaal ingezogen zoals bij bijvoorbeeld Echo (wat een begin!) of Orakel.
November is verder in twee delen verdeeld en je leest mee vanuit diverse karakters. Elk hoofdstuk geeft aan vanuit welk karakter je gaat lezen. Ook staan er wat steekwoorden onder de karakternamen. Voor mij niet per se een toevoeging, maar ook niet storend.
November in Amerika
Hex is voor mij een cadeautje wat Olde Heuvelt aan Nederland heeft gegeven. Een stukje folklore met sprekende beelden van de heks. Zo sprekend dat ze zelfs even in November wordt aangehaald als Halloweenkostuum. November voelt een beetje als herhaling op dat vlak, maar dan voor Amerika. Alhoewel de basis toch wel anders is, omdat het een pact betreft met een wezen van de duisternis en dat is niet per se plaats gebonden. Hex is ook vertaald naar het Engels met als setting geen dorpje in Nederland maar echt een locatie in Amerika. Toch bekruipt het gevoel van herhaling mij steeds tijdens het lezen desondanks de verschillen.
Olde Heuvelt studeerde Amerikanistiek en Amerikaanse literatuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij woonde ook een half jaar in Ottawa, Canada. November is heel erg Amerikaans. Het staat vol met culturele referenties, gewoontes en locatiegevoelige dingen. Eerst dacht ik ook dat de term ‘Donkerder Dagen’ wat ongelukkig vertaald was. In het nawoord lees ik dat hij dit eerst ‘Zwarte Winter’ wilde noemen, maar in november is het geen winter. Waarom Zwarte Herfst geen optie was, weet ik niet. Hoe dan ook, het is zijn verhaal maar ik moest even wennen aan de term Donkerder Dagen omdat het wat ongelukkig vertaald voelt.
Verder staat November dus bol van referenties. Enkele om de diversiteit van Olde Heuvelt te markeren: oude swing muziek, jazz, Adams Family, James Corden, Hex, Locke & Key, Demogorgon, Maneskin, Stephen King, V.E. Schwab, Neil Gaiman en meer 🙂
Boeken Thomas Olde Heuvelt
Ik ben liefhebber van de boeken van Thomas Olde Heuvelt. Ondanks dat November mij minder wist te grijpen. Zijn schrijverspalet is ruimer dan horror en spanning. Ook zijn andere soort verhalen intrigeren mij. In 1986, toen hij drie jaar oud was, overleed zijn vader. Zijn moeder heeft hem en zijn zus sindsdien alleen opgevoed. In 2015 won hij als eerste Nederlandse auteur een Hugo Award.
Hieronder een overzicht van zijn boeken:
- De Onvoorziene (2002)
- PhantasAmnesia (2004)
- Leerling Tovenaar Vader & Zoon (2008)
- Harten Sara (2011)
- HEX (2013, 2016 herziene editie)
- Om nooit te vergeten (2017, verhalenbundel)
- The Ink Readers of Doi Saket – China (2018, verhalenbundel)
- Echo (2019)
- Dolores Dolly Poppedijn (2019 geïllustreerd door Iris Compiet, uitgave ter gelegenheid van de Spannende Boeken Weken 2019)
- Orakel (2021)
- November (2022)
November leest prima
Ik kan helaas niet zo enthousiast zijn als dat ik in mijn eerdere recensies was. Het boek November leest prima. Toch wist het me nergens te raken, nergens in het verhaal te trekken en nergens bij mijn angstzenuw te grijpen zoals ander werk van hem. Het was allemaal wat veel voor mij qua extra’s met de vormgeving. Dat heb ik nooit gehad, maar misschien is dit omdat het verhaal minder tot me sprak. Voor het eerst stoorde ik me hier en daar ook aan de vele referenties en Engels-Nederlandse taal. Maar niet zo erg dat het me mijn leesplezier verpestte.
De takkenhopen en de November periode zijn wel dingen die me zullen bijblijven en al met al is het een prima faustiaans modern verhaal. Lekker om te lezen tijdens deze gure en donkere dagen. En ik ben zeer benieuwd naar een volgend boek. Al ligt Harten Sara nu klaar om te gaan lezen van Thomas Olde Heuvelt.
Specificaties November
Auteur: Thomas Olde Heuvelt | Uitgever: Boekerij | November 2022 | 464 pagina’s | 9789022591116 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek