Orakel, een Nederlands horrorwerk van Thomas Olde Heuvelt
Kosmische horror? Wel eens van gehoord? De oervader van dit genre is H.P. Lovecraft. Een belangrijk uitgangspunt bij kosmische horror is dat de alledaagse werkelijkheid zoals wij dit ervaren als mensen maar een masker is. Een dunne schil om een diepere werkelijkheid. Een werkelijkheid die zo groots en bizar is, dat ons brein dit maar moeilijk kan bevatten. Thomas weet wat mij betreft nieuw leven in dit bizarre horrorgenre te blazen. Orakel is een vervolg op zijn alom geliefde Hex.
Orakel
Op een mistige winterochtend zien Luca Wolf en Emma Reich een achttiende-eeuws zeilschip in een bollenveld bij de duinen liggen. Orakel, staat er op de achtersteven. Het ligt er, in alle opzichten, verkeerd. Emma kan haar nieuwsgierigheid niet bedwingen en gaat het luik op het hellende dek binnen. Niemand ziet haar nog terug. Luca blijft verbijsterd achter: hij wilde haar wel achternagaan, maar iets hield hem tegen. De uitdrukking op haar gezicht toen ze door het luik ging, maakte hem bang…
Niet veel later zijn er elf mensen verdwenen, worden Luca en zijn moeder afgeschermd van de wereld vastgehouden en staan de geheime diensten voor een raadsel. Alles moet uit de kast worden gehaald om een mediastorm te voorkomen. Maar als men graaft in een ver verleden om het mysterie van de Orakel te ontrafelen, blijkt het schip een voorbode te zijn van iets onheilspellends.
“Alle ellende begon altijd met blaffende honden.”
Blz 49 ~ Orakel
Kosmische horror
Ik start al met dit begrip in mijn inleiding: kosmische horror. Een verborgen werkelijkheid die zo groots is dat het menselijk brein dit (meestal) niet kan bevatten. H.P. Lovecraft heeft dit genre groots gemaakt. Maar Edgar Allen Poe wist het ook al te gebruiken. Clive Barker is een grootse auteur hiervan en Stephen King en Neil Gaiman gebruiken het ook graag. Toch wordt het begrip niet vaak gebruikt en dat vind ik wel jammer. Het omschrijft namelijk heel simpel en direct het soort verhaal. Maar het begrip heeft helaas ook een negatieve smaak en wordt vaak in de hoek pulp gestopt. Orakel past perfect in het genre wat mij betreft, op een positieve manier.
Bijna elk genre uit de horrorhoek wordt neerbuigend in een verdom- of schaamhoekje gestopt. Alsof horror, angsten, ‘kwaad en goed’ niet thema’s zijn die de mensheid al sinds het begin der tijden sturen en beheersen. Of zou het meer te maken hebben met een oerangst en dat mensen vanuit dat gegeven snel dingen die “eng” zijn wegschuiven? Dat als een brein iets leest wat zo groots en/of bizar is het in een reflex van zich af wil duwen? Hoe dan ook, Thomas weet met zijn werk en zeker ook Orakel, wat mij betreft het genre heerlijk te verrijken met niet alleen een bloedstollend spannend boek. Nee zijn werk is ook nog eens van een aangenaam hoog niveau.
Oer-Hollands
Thomas zijn werk wordt vaak vergeleken met bovenstaande auteurs namen. En ik snap dat wel, in Nederland kennen we namelijk niet zoveel auteurs die horror op deze manier voor volwassenen brengen. Ik hou van zijn oer-Hollandse manier van schrijven. Zijn Hollandse nuchterheid combineert perfect met het keihard overschrijden van de grens van wat mogelijk is. Wat is nog meer zo Nederlands? Allereerst is de setting gewoon in Nederland in Orakel. Het begint met een spookschip midden in een bollenveld. We reizen onder andere langs dorpjes en steden, kustplaatsen, de Noordzee en de waterkeringen.
Tegelijk gebruikt hij mooie Nederlandse taal, mooie woorden waar ook mijn vocabulaire fijn mee verrijkt wordt. Woorden zoals atonaal en atavistisch bijvoorbeeld. Aan de andere kant gebruikt hij graag veel Engelse woorden. En die zijn juist kort en krachtig en to the point. Ook dat is Nederlands voor mij, ik gebruik het zelf ook die afwisseling van beide talen. Daarmee weet hij denk ik ook een jonge generatie in dit genre te zuigen. En tegelijk een groep lezers te verwarren en voor de schenen te schoppen.
Atonaal: muziek zonder vaste toonsoort
Atavistisch: een kenmerk of gedachtegoed wat onze voorouders bezaten maar wat nu niet meer zo is (bijvoorbeeld angst voor onweer, het werd verklaard als goden)
Pandemonium: chaos, opschudding, demonen verblijf, totale verwarring
Orakel is het vervolg op Hex
Hex is ontzettend succesvol in zowel ons land als in het buitenland. Ook dit is een Nederlands horrorwerk en voor het buitenland is er een aanpassing gemaakt qua vertaling. Je leest er meer over in mijn review over dat boek. Orakel is een vervolg. We zien een karakter terugkeren, maar daarmee is ook wel alles gezegd wat mij betreft. Het is een totaal nieuw en ander verhaal. En voor mij was dit boek “beter” dan Hex. Waar Hex een beetje als een klucht begon en pas halverwege die rauwheid en echt kosmische knal kreeg waar ik van hou. Zo knallend begint Orakel direct, en stopt nergens.
Het begint zo bloedstollend spannend en mijn geest kan meteen al niet helemaal bevatten waar we nou naar toe gaan in dit verhaal. Ja we gaan weer die bovennatuurlijke horrorgrens over maar niet op een manier die je al kan voorspellen. Je stapt echt in het ritje en je moet je laten meevoeren. Tegelijk heb ik ook vragen omdat het een vervolg is. Hoe kan hij hier zijn? En wat is nou precies de connectie.. Ik zeg alleen dit erover: hou vol en het zal beantwoord worden!
“Helemaal weggeweest was het nooit: de vloek die Robert Grim had overgehouden aan Beek was de vloek van het herinneren.”
Blz 70 ~ Orakel
Aangename gelaagdheid
De horror van dit boek is wat mij betreft dus weer kosmisch van aard. Mijn brein kan het soms niet bevatten. Tegelijk speelt er meer horror mee. Die aangename lijn weet Thomas weer haarfijn te bewandelen. Want wanneer is het de mens zelf en wanneer is het bovennatuurlijk? Een aantal karakters uit zijn boek zijn toch wel echt intens naar. Gedreven door het leven en omgeving misschien, misschien ook wel de aard van het beestje. Thomas weet me ook te raken door een familietragedie, wat heeft hij dit rakend en beeldend omschreven in Orakel.
De aangename gelaagdheid van zijn verhaal vind ik heerlijk. Enerzijds een zenuwslopend horrorboek, anderzijds een verhaal van mensen wie dit overkomt en die moeten dealen met alles wat er gebeurd. Verlies, rouw, overleven, vechten maar ook dingen als vriendschappen, verliefdheid en vertrouwen. Je leest vanuit diverse oogpunten mee. Van jong tot oud, man tot vrouw. Tel daarbij nog de aangenaam beeldende zinnen, en ik heb intens genoten van Orakel. Misschien wel mijn favoriete boek van Thomas Olde Heuvelt so far.
‘Geef en geef in overvloed’
Orakel
Hulde
Niks dan hulde wat mij betreft voor Orakel. Dit boek past mij perfect zonder dat het per se perfect is. Thomas heeft een verhaal te vertellen, dat doet hij ook met de volle overtuiging en dat vind ik heerlijk. Ook zo tof dat hij een onderdeel vanuit Gaiman zijn boek ‘American Gods’ heeft gebruikt. Ik herkende de naam tijdens het lezen, heerlijk als auteurs zulke verwevingen doen.
De vormgeving is ook op en top kloppend. Zo gaaf met de omslag en de diverse hoofdstukken. En als ik zijn nawoord goed begrepen heb kan er misschien nog een deel volgen, ik hoop het! Dit is geen standaard vervolg en daarom juist zo gaaf. Ik hou van verrassing en buiten de kaders gaan en dat is precies wat Thomas mij weet te geven met Orakel. Ik zoek graag verhalen op die mijn brein soms te boven gaan en dat is Orakel. Een kosmisch genot voor deze horrorfan.
Boeken Thomas Olde Heuvelt
Ik ben gek op de boeken van Thomas Olde Heuvelt, dat kan ik inmiddels wel zeggen. Zijn schrijverspalet is ruimer dan horror en spanning. Ook zijn andere soort verhalen intrigeren mij. Omdat ik alles van deze Nederlandse auteur wil en ga lezen, heb ik een handig overzicht van alle boeken van hem op volgorde van uitkomst!
- De Onvoorziene (2002)
- PhantasAmnesia (2004)
- Leerling Tovenaar Vader & Zoon (2008)
- Harten Sara (2011)
- HEX (2013, 2016 herziene editie)
- Om nooit te vergeten (2017, verhalenbundel)
- The Ink Readers of Doi Saket – China (2018, verhalenbundel)
- Echo (2019)
- Dolores Dolly Poppedijn (2019 geïllustreerd door Iris Compiet, uitgave ter gelegenheid van de Spannende Boeken Weken 2019)
- Orakel (2021)
- November (2022)
Specificaties Orakel
Auteur: Thomas Olde Heuvelt | Uitgever: Boekerij | Omslagontwerp: DPS Design & Prepress Studio | 456 pagina’s | 9789022591109 | 456 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur basisschool boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Gebroken, een spannende jeugdthriller van Mel Wallis de Vries - 13/12/2024
- Het wordt vast supervet! Later als ik groot ben - 12/12/2024
- De leraar, een thriller van Freida McFadden met twists - 12/12/2024