Plato en Cola of het geheim van jouw brein, een hersenkraker
Wat hebben Plato en Cola met elkaar te maken? Het ontrafelen van jouw brein dus. Plato en Cola of het geheim van jouw brein is geschreven door Veerle Visser- Vandewalle. Zij is een vlaamse neurochirurg en bekend van het programma Topdokters. Zij schreef dit boek voor haar zoon voor zijn 18e verjaardag. Over onder andere god, vrije wil, creativiteit en hersenonderzoek. Dat belooft wat!
Interessant, toegankelijk en met humor geschreven
Met een puberende zoon leek het boek ‘Plato en Cola of het geheim van jouw brein’ mij wel wat. In eerste instantie dacht ik dat het over het puberbrein ging. Met het besef dat pubers er echt niets aan kunnen doen dat ze warrig en ietwat lui zijn. Ik had me daarom voorgenomen om mij er eens in te verdiepen. Daar gaat het boek niet over, maar het is wel een ontzettend interessant boek. Ook zeer toegankelijk en met humor geschreven.
Plato en Cola als nalatenschap
Veerle Visser-VandeWalle is een vooraanstaand neurochirurg. Ze is een wereldautoriteit op het gebied van Deep Brain Stimulation (DBS). Dit zijn elektrische stimuli die via fijne elektroden worden overgebracht in de hersenen van patiënten. Het gaat dan om patiënten die lijden aan bewegingsstoornissen (o.a. Parkinson) of psychiatrische stoornissen (zoals Tourette of smetvrees). Daar gaat het in Plato en Cola ook over, maar niet alleen daarover. Het is een nalatenschap van een moeder aan haar zoon. Ze wil hem dingen meegeven. Zoals ze zelf aangeeft :”Dingen die me het leven aangenamer zouden hebben gemaakt als ik die kennis had gehad toen ik zo oud was als hij nu is, toen ik het ouderlijk huis verliet om in Gent geneeskunde te gaan studeren“.
Dartelend over het papier
Veerle Visser-Vandewalle schrijft met het grootste gemak over de meest ingewikkelde dingen. Alsof je een roman aan het lezen bent. Ook met humor. Bijvoorbeeld de passage waarin ze aan haar buurman, die luchtsverkeersleider is, vraagt of hij nooit bang is dat twee vliegtuigen tegen elkaar knallen. Het antwoord is heerlijk droog: “that is not an option”. In het boek ‘Plato en Cola of het geheim van jouw brein’ vertelt Veerle Visser-Vandewalle over haar eerste ervaring met Erik of het klein insectenboek, waar ze in feite niets van begreep. Dat ze graag filosoof (Plato dus) wilde worden, maar uiteindelijk koos voor het vak van neurochirurg. Ze ontdekte tijdens haar studie geneeskunde haar liefde voor de werking van de hersenen. De docent anatomie legde de evolutie van de hersenen uit door middel van een colaflesje. Plato en Cola dus.
Belevenissen en keuzes in het leven
Met het grootste gemak dartelt Veerle Visser-VandeWalle over het papier heen. Moeiteloos schakelt ze over van een verhaal over Stephan Hawking en theoretische modellen naar een verhaal over Greta Thunberg, Naomi Seibt en corona. Het koppelwoord is Shanghai. Als ik heel eerlijk ben kan ik niet herhalen waar het allemaal over gaat. In ieder geval over God, de vrije wil, creativiteit, hersenonderzoek en natuurlijk over Plato en Cola. Ik kan geen samenvatting geven over de onderwerpen, maar het is heerlijk geschreven. En het gaat toch over vrij ingewikkelde onderwerpen. Je leest mee met de belevenissen van Veerle Visser-VandeWalle. Ze laat je toe in haar brein, hoe ze denkt en wat ze beleeft. Hier en daar schakelt ze terug naar haar eigen jeugd en welke keuzes ze heeft gemaakt en waarom.
Boodschap Plato en Cola: Focus op waar je enthousiast over bent.
Als puber begreep ze niets van Erik of het klein insectenboek. Uiteindelijk werd ze enthousiast over de werking van de hersenen. Dat is ook de boodschap die Veerle Visser-VandeWalle in Plato en Cola mee wil geven. Het is goed de beperkingen van ons verstand te kennen. Maar, als je focust op wat je leuk vindt en je verdiept in iets waarover je enthousiast bent, dan krijg je inspiratie, de juiste intuïtie, en ingevingen van iets waar je met je verstand niet bij kunt. En het onderwerp maakt dan niet uit.
Specificaties
Uitgeverij: Manteau | Auteur: Veerle Visser-Vandewalle | 9789022337554 | oktober 2020 | 176 pagina’s | Meer informatie vind je hier
- Ook leuke meisjes worden vijftig, een boek over de overgang - 12/08/2023
- Nieuwe Boeken Najaar 2022. Een Stoere Leeslijst. - 31/10/2022
- De Jonge Samoerai, een bundeling van deel 1 en 2 - 15/08/2022