Roofvogels, een imposante vlucht met wetenswaardigheden voor de jeugd
Roofvogels spreken al eeuwenlang tot onze verbeelding. Deze imposante gevleugelde wezens zijn de basis van veel mythes en mysterieuze verhalen. Meestal zweven ze ongrijpbaar hoog in de lucht op zoek naar een prooi. Eenmaal in het roofvogeloog, en er is bijna geen ontsnappen meer aan. Roofvogels is een indrukwekkend boek vol weetjes, feiten en prachtige illustraties. Van levensecht tot herkenbare grafische icoontjes. Maar er is meer, zoveel meer wat ik over dit grandioze boek wil delen. Vlieg je mee?
Waar gaat Roofvogels over?
Roofvogels spreken tot de verbeelding. Ze zijn de basis van veel mythes en mysterie. Meestal zweven ze hoog in de lucht, op zoek naar prooi of zitten ze goed gecamoufleerd op de uitkijk.
Maar in dit boek kun je ontdekken dat:
- De nagels van de harpij groter zijn dan de klauwen van een grizzlybeer.
- Torenvalken de urine van muizen van metershoog opmerken, dankzij hun fantastische ogen die ultraviolet licht kunnen zien.
- Het nest van een zeearend tot wel 600 kg kan wegen, en meer dan 2 meter breed kan zijn.
En natuurlijk is er nog veel meer. Ontdek maar mee in het imposante boek van Roofvogels. Door de grote afmeting is het al indrukwekkend. Maar de teksten en illustraties zijn niet minder indrukwekkend.
Sprekend informatief
Er bestaan diverse soorten weetjesboeken. Allen proberen op hun eigen manier om informatie op een passende manier voor de doelgroep te brengen. De doelgroep van Roofvogels zijn jongeren. En dit boek valt in de categorie niet kinderachtig en sprekend informatief. En ja die categorieën heb ik zelf verzonnen. Maar je snapt vast meteen wat ik bedoel. De boodschap in woord en beeld is serieus en geheel gespitst op het onderwerp. De illustraties zijn levensecht en de informatie schroomt geen moeilijke, ofwel rijke, woorden.
Als tegenhanger staan er leuke grafische icoontjes van de vogels. Ook is de tekst wat speels geschreven ondanks de moeilijke woorden. De inleiding komt bijvoorbeeld vanuit de Arend die trots zijn woord doet. De illustratie bij de inhoud kan op een dikke ‘WOW’ rekenen van mijn dochters. Direct weten we waarom deze vogel de Filipijnse Apenarend heet… Overigens heel slim geïllustreerd, we zien de vogel in zijn natuurlijke habitat en glorie maar het is niet gruwelijk in beeld gebracht. Het is duidelijk en sprekend wat deze vogel graag eet en is bij ons meteen een mooie start voor een gesprek over de voedselketen.
In vogelvlucht
Het hoofdstuk ‘Wat is een roofvogel?’ vind ik wederom zo slim vormgegeven in beeld. Dit keer geen natuurtrouwe illustraties maar versimpelde icoontjes van de koppen van de vogels. Eenvoudig maar zo sprekend. Deze icoontjes vind je ook terug bij de uitgebreide informatie per vogel, er vind dus herhaling plaats wat altijd goed werkt om informatie op te slaan. Daarbij staan de vogels in verkleinde spanwijdte afgebeeld onder de icoontjes. Het is meteen heel duidelijk wie de grote, en wie de kleinere jongens zijn. Echt heel helder en overzichtelijk, zonder dat je per se de tekst hoeft te lezen.
En zo vliegen we door Roofvogels heen. De informatie laat diverse aspecten zien. De eieren vinden mijn dochters tof, net zoals de pagina van de Slechtvalk met gevangen stadsduif. Soms staan er kaarten bij wat het een werelds aspect geeft en soms is iets juist heel dicht bij huis, zoals de stadsduif. Mijn oudste dochter zoekt zowel nieuwe kennis op als herkenbare dingen.
Ik vind de Harpij echt prachtig. Sowieso neig ik meer naar zweven tussen de illustraties in eerste instantie. Deze zijn zo prachtig gemaakt door Joris De Raedt. Achterin, naast de terminologie, staat een bladzijde met uitleg over hoe hij deze illustraties heeft gemaakt. Ook dit vinden mijn dochters hele toffe informatie. Ze zijn heel erg bezig met beroepen en wat je kan worden “later als je groot bent“.
Roofvogels is een imposant weetjesboek
Het formaat is groot maar de indruk die Roofvogels achterlaat is ook groots. Roofvogels is een imposant boek in formaat, woord en beeld. De herhaling die plaatst vindt in bepaalde vormgevingselementen zorgt voor een welkom gevoel. Maar verder is gekozen voor veel diversiteit. Sommige vogels worden getoond met wat ze graag eten, waar mijn dochters in het begin graag naar gaan zoeken. Ze hangen tussen het gevoel van gruwelen en fascinatie in. Daarna leren ze dat er bij elke vogel een korte infographic staat met de belangrijkste informatie. En langzaam aan zie ik dat ze naast zoeken naar toffe afbeeldingen ook de informatie in zich gaan opnemen.
Roofvogels is een geweldig boek voor thuis maar zeker ook in de klas of op school. Nieuwsgierige kinderen zullen er veel informatie en verhalen uit halen. Het is een boek om telkens even in weg te vliegen en er later weer bij te pakken. Ook bij een spreekbeurt past het prima.
Voor welke leeftijd is Roofvogels?
Aangeraden wordt vanaf 9 jaar. Dat komt doordat de teksten wel moeilijke, rijke, lastige woorden kunnen bevatten. Die worden wel uitgelegd en achterin is een terminologie. Ook staan er dus illustraties bij van vogels met hun prooi. Nooit bloederig, wel realistisch. Mijn jongste dochter van 4 is onder de indruk van de illustraties en is zeker al geboeid. Mijn oudste dochter van 9 vind ook de illustraties erg interessant maar leest ook de korte weetjes er graag bij.
Ondanks dat Roofvogels een weetjesboek is, bomvol informatie. Dromen ze toch weg. Ze vliegen met hun gedachten mee met de imposante vogels. Groot of klein. Want dat deze dieren een bron blijven tot mythen en mysterieuze verhalen zal nooit veranderen. Een prachtboek wat ons betreft!
Leestips passend bij Roofvogels
Er zijn inmiddels veel diverse soorten weetjesboeken op StoerLeesVoer verschenen en ook boeken over vogels. Hieronder een lijstje met tips die hierbij passen.
- De bionische vogel – een bijzonder informatief boek
- Vogeleiland, een kleurrijk vogel prentenboek om te zoeken en dwalen
- Van Bigkikker tot Neushoornvogel – een fantasierijk prentenboek
- Bijzondere beesten en doodgewone dieren, een ongelooflijke fauna
- 1001 weetjes die je gelukkig niet hoeft te onthouden: een cadeautip!
- 100 waanzinnige weetjes over wetenschap, een wondere wereld
- 321 superslimme dingen die je moet weten over wetenschap
- Echt serieus geweldige gids voor alles, een Terry Dentons boek
- De wereldgeschiedenis in 100 dieren – een mooi weetjesboek voor dierenliefhebbers
- Het dikke zeedierenboek – vol bijzondere weetjes en versjes
- Het Mode ABC boek, een kleurrijk weetjesboek van All Star tot zonneklep
- De bizarste beesten ooit – een tof weetjesboek
- Held of schurk, een te gekke geschiedenis!
- Het allermooiste boek over spinnen en insecten, een imposant weetjesboek
- Mijn boek vol slimme weetjes
Specificaties Roofvogels
Auteur: Walter De Raedt | Illustraties: Joris De Raedt | Uitgever: Lannoo | November 2023 | 80 pagina’s | 9789401496001 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek