Sophie’s reis naar bevrijding, een boek vol wijsheden en levenslessen

Hoewel ik ongelooflijk veel lees, en me in vrijwel alle genres wel verdiep, zijn er een paar categorieën die me niet zo heel goed liggen. Zo lees ik zelden autobiografieën, alleen als het personage me echt interesseert. Science Fiction is een categorie die ik ten alle tijden vermijdt, want daar kan ik echt niets mee. En wat je ook weinig bij mij in de boekenkasten terug zal vinden zijn zelfhulpboeken. Niet omdat ik zo goed alles beter weet. Integendeel. Meer omdat het allemaal van die standaard gegevens zijn, waar je vroeg of laat toch weer niets mee doet. Veranderen moet uit jezelf komen, niet omdat anderen dat willen, of omdat een boek je dat zegt. Waarom raakte ik dan toch zo geboeid door de synopsis van ‘Sophie’s reis naar bevrijding’?

kader
Boek ‘Sophie’s reis naar bevrijding’ van Hilal Yavuz

Sophie’s reis naar bevrijding samenvatting

De 26-jarige Sophie zit al bijna een jaar thuis met depressieve klachten. Ondanks behandelingen door een psycholoog, verdwijnen die maar niet. Dan overlijdt haar moeder. Twee weken later arriveert er een brief per post. Daarin wordt ze aangespoord om naar een klein dorpje op een Grieks eiland te gaan. Hoewel ze er niets voor voelt, weet haar beste vriendin deze uitnodiging te zien als ‘Sophie’s reis naar bevrijding’.

Met behulp van een ‘Griekse God’ gaat Sophie vervolgens op zoek naar de oorzaak van haar klachten. Dit als laatste poging om uit haar depressie te komen. Daarbij schuwt zij niet gebruik te maken van niet alledaagse geneeswijzen, zoals: hypnotherapie en plantmedicijnen. Hiermee daalt ze diep af in het onbeschreven gebied van haar eigen ziel. Niet alleen de depressie, maar ook het Griekse eiland lijken haar echter in haar greep te hebben. Zal het haar uiteindelijk lukken om de demonen van het verleden af te werpen? En wat heeft de anonieme briefschrijver met ‘Sophie’s reis naar bevrijding’ te maken?

synopsis
Synopsis van het boek ‘Sophie’s reis naar bevrijding

Een indrukwekkend en uitnodigend voorwoord van de auteur zelf

Het boek ‘Sophie’s reis naar bevrijding’ begint met een indrukwekkend en tevens uitnodigend voorwoord. De auteur Hilal Yavuz stelt zich kwetsbaar maar tevens heel sterk op. Ze geeft de lezer meteen de boodschap mee dat hoe diep je ook denkt te zijn gezonken, er altijd weer een uitweg te vinden zal zijn. Tevens dien je dan dankbaar te zijn voor de lessen die je in die tussentijd geleerd hebt.

‘’Het universum zit vol verassingen. Blijf in jezelf geloven. Ooit komt er een dag dat je je mindere tijden als een geschenk zult zien.’’

auteur Hilal Yuvaz
Auteur Hilal Yuvaz

Het Griekse eiland is al een ‘personage’ op zich

Ook het eerste hoofdstuk is direct. Het hoofdpersonage Sophie stelt zich open voor de lezer en je ervaart haar verdriet, angst, wanhoop en twijfel. Ondanks haar protest laat ze zich overhalen om in te gaan op de mysterieuze brief. Die is ze gaan zien als haar, dus, Sophie’s reis naar bevrijding.

Bij hoofdstuk 3 in het boek ‘Sophie’s weg naar bevrijding’ komt ze aan in Griekenland. De auteur laat je dan kennis maken met het eiland alsof het een personage uit het verhaal zelf is. Haar beeldende schrijfwijze helpt daar zeker bij.  Het Griekse zonlicht, de vergezichten en gastvrijheid staan in schril contrast met de depressie van Sophie zelf. Alleen dit zorgt er al voor dat haar gemoedstoestand verbeterd.

Sophie's reis naar bevrijding

Te makkelijke uitleg voor intensieve therapieën

Dan is er de ontmoeting met de ‘Griekse God’, die haar tevens laat deelnemen aan hypnotherapie en ceremonies met plantmedicijnen. De wat mij betreft te simpele schrijfstijl maakt van de heling en introspectie, een ietwat te makkelijk proces. Dat kan natuurlijk ook omdat het, gezien de gehele schrijfstijl van het boek meer op jonger publiek is gericht. Ikzelf had van ‘Sophie’s reis naar bevrijding’ van tevoren wat meer diepgang verwacht.

Sophie's reis naar bevrijding

Sophie’s reis naar bevrijding: een innerlijke en emotionele reis

Het boek Sophie’s reis naar bevrijding beschrijft de weg naar heling van een depressie en rouw naar een spirituele genezing. Deze gaat gepaard met veel emoties en liefde. Het is een verslag van een innerlijke reis die aanzet tot de zoektocht. Een zoektocht naar de basis van haar depressieve klachten, en de daarvoor benodigde genezing en groei. Sophie is een sympathieke, en voor vrijwel iedereen herkenbaar personage. Zo zal menig lezers zich makkelijk met haar kunnen identificeren

Sophie’s reis naar bevrijding is een soort van zelfhulpboek in romanvorm geworden. Daardoor is het vele male makkelijker te lezen en te begrijpen. Het geeft de lezer mee dat het niet erg is om toe te geven dat het allemaal niet meer gaat. Dat het juist dapper is dat je je angst en pijn durft te delen. En dat je een helingsproces niet uit de weg gaat. Daarover zegt de auteur Hilal Yuvaz zelf:

‘’Je doel bereiken is mooi, maar nog mooier is te genieten en te leren van je reis ernaartoe.’’

Wellicht is dat niet bij iedereen bekend, maar deze uitspraak zal gebaseerd zijn op de quote van Ralp Waldo Emerson. Een Amerikaanse filosoof, die ook al zei:

“It is not the destination that matters, but how one arrives there.’’

Sophie's reis naar bevrijding

Een beetje van Hilal Yuvaz, anderen en het leven samen ineen

En dat geldt een beetje voor het gehele boek Sophie’s reis naar bevrijding. Het is geen zelfhulpboek, want daarvoor is het teveel geromantiseerd. Het is ook niet echt een roman, want daarvoor zitten er weer te veel wijsheden in verwerkt. Eigenlijk is het van alles een beetje. Van de auteur zelf en een beetje van wat al meerdere keren beschreven is. Ik denk dat het een te persoonlijk verhaal is. Daarom is het voor een recensent ook lastig om daarover te oordelen. Als dit de reis van Hilal Yuvaz is geweest, dan ben ik heel blij voor haar. Dat meen ik oprecht. Dan heeft dat haar gemaakt tot wat ze nu is. En dat ze met haar verhaal wellicht anderen ook dat steuntje in de rug kan geven zou nog mooier zijn.

Leestips romans

Specificaties Sophie’s reis naar bevrijding

Titel: Sophie’s reis naar bevrijding | Auteur: Hilal Yuvaz | Uitgever: Paris Books | Eerste uigave: 2024 | Aantal bladzijden: 139 | ISBN 9789493345836 | Ga voor meer informatie over het boek Sophie’s reis naar bevrijding naar je plaatselijke boekwinkel, bezoek de website van uitgeverij Paris Books, kijk bij Bol, bij Bruna.nl of bij Amazon

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Sophie's naar bevrijding
Footer 8 met bol verwijzing
Noelle
Delen is enorm lief

Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!

Hoi ik ben Noëlle van deleestrein. Ik lees van alles en veel! Voor deleestrein schrijft ik al sinds 2012 recensies op Blogspot. Daarnaast leidt deleestrein ook al sinds 2012 een boekenclub waarin zeer divers door 8 leden gelezen wordt. Ik lees zelf ook graag diverse genres (al kan sciencefiction haar boekenhart echt niet blij maken), oude klassiekers en het nieuwste wat uitkomt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.