Stille Denker – een young adult met beeldfragmenten
Jongeren lezen steeds minder, dit leidt tot heel slechte resultaten en zelfs laaggeletterdheid. Stille Denker is een boek met een vernieuwend concept. Het zal mij niet verbazen als dit aan zal slaan bij de doelgroep jongeren waar de afgelopen weken zoveel over is geschreven in de media. Door beeldfragmenten toe te voegen aan het verhaal komt het verhaal tot leven. Niet door middel van ‘statische illustraties’, maar met een netflixachtig beeld. Ik stel je graag aan dit boek voor!
Stille denker
De vijftienjarige Maya is een vrolijke en sociale meid. Tijdens de herfstvakantie trekt ze samen met de familie Vandevel naar hun vakantiehuisje in Finland om er op hun drie jonge kinderen te passen. Terwijl Ron en Sai Vandevel een congres bijwonen, vermaakt Maya zich prima met Lisa, Robbert en Chloé. Tot er vreemde dingen beginnen te gebeuren in het huis en onbewoonbare vissershuisje. Voetstappen op de vloer, een mysterieuze lichtgloed, verdwenen appels…Maya voelt dat iemand hen in de gaten houdt. Maar wie is die persoon en wat is hij van plan?
Stille Denker vertelt het verhaal van twee jonge mensen die erg verschillend zijn, maar ook op elkaar lijken. Maya is eerder extravert en ondernemend, terwijl Tygo een introverte denker is. Beiden zijn op zoek naar verstilling in een wereld die draait om drukte en prestaties. Tegen de setting van de prachtige Finse natuur leren ze elkaar en zichzelf een stuk beter kennen.
Een Young Adult
Stille Denker is een boek dat is geschreven voor Young Adults. Binnen StoerLeesVoer zijn we wat zoekende naar deze categorie. Met name de leeftijdsaanduiding die passend is bij de boeken die voor Young Adults worden aangeraden. Dit is namelijk een nogal breed spectrum. Voor dit boek zou ik een leeftijdscategorie vanaf 14 jaar aanraden. Deze inschatting maak ik vaak door naar de leeftijdscategorie van de hoofdpersonages te kijken. Maya is in dit boek 15 jaar, Tygo 17.
Voor volwassenen vind ik Young Adults vaak ook aan te raden. Dit is ook het geval bij Stille Denker. Ik heb namelijk ook echt wel genoten van dit boek, ondanks dat het geen ‘volwassen’ categorie heeft meegekregen. Dit geldt voor veel boeken van deze leeftijdscategorie. Mensen vragen mij ook wel eens of hun sterke 12-jarige lezer Young Adult zou kunnen lezen. Het gaat niet zozeer om hoe goed je kunt lezen, maar over de inhoud van de boeken. Zo gaat dit boek over verliefdheid, klimaatproblematieke en zelfstandigheid. Technisch gezien prima te lezen voor een 12-jarige, maar inhoudelijk minder aansluitend bij hun belevingswereld.
Scenes uit Stille Denker
Wat dit boek echt uniek maakt zijn de beeldfragmenten die zijn toegevoegd door middel van subtiele QR codes in het boek. Het is echt supergoed gedaan! Je ziet namelijk niet het hele boek in beeld terug, dat zou ook absoluut af doen aan de beleving van het lezen. De auteur, Annick Beyers, heeft er voor gekozen om een aantal scenes uit te laten spelen en deze te verfilmen. Op de juiste plekken, net nadat de scene zich in het boek heeft afgespeeld, komt het terug in een QR code.
Diep lezen
Naast dat het ‘gewoon heel leuk is’, heeft het toevoegen van deze beeldfragmenten ook echt meerwaarde. Hiervoor moeten we eigenlijk kijken naar de achterliggende oorzaak van het teruglopende resultaten op lezen. Zowel in Vlaanderen als in Nederland hebben we bij de laatste PISA onderzoeken (Europees onderzoek) een teleurstellend resultaat gezien. Onze jongeren van 15 jaar, de onderzoeksgroep, laten echt lage leesresultaten zien. Het gaat hier met name om het ‘diep lezen’, waarbij jongeren niet alleen vragen over een tekst moeten beantwoorden maar ook echt het verhaal met onderliggende boodschap moeten begrijpen.
Diep lezen vraagt van kinderen, jongeren en volwassenen dat ze een ‘filmpje’ maken van het boek. Dus dat het verhaal zich in het hoofd afspeelt, waarbij de lezer ‘voor zich ziet’ hoe het verhaal gaat. Als je dit kunt maak je onderlinge verbanden duidelijk en kun je een verhaal ook gemakkelijk navertellen. Helaas gaan kinderen en jongeren steeds minder lezen. Dit maakt dat ze niet meer gewend zijn aan het afspelen van zo’n filmpje in hun hoofd. Daarnaast is er in het onderwijs heel veel aandacht gekomen voor ‘opzoekvragen’, waardoor kinderen alleen nog maar leren snel door een tekst te gaan. De beeldfragmenten in Stille Denker kunnen jongeren een stukje op weg helpen bij het afspelen van zo’n mentaal filmpje.
Inhoudelijk veel om over na te praten
Stille Denker bevat, naast een goedlopend verhaal wat leuk is om te lezen, ook inhoudelijk sterke thema’s. Beide jongeren hebben een heel andere persoonlijkheid. In het verhaal wordt dit nadrukkelijk naar voren gebracht en wordt ook duidelijk gemaakt dat de combinatie van deze persoonlijkheden heel sterk is. Aan het eind van het boek staat er een nawoord, geschreven door jeugdpsychologe Katrien Dewippe. Hierin wordt ingegaan op je eigen persoonlijkheid door middel van de vraag: Aan wie kun jij je het meest spiegelen? Aan Tygo of aan Maya?
Naast introversie en extraversie wordt er ook ingegaan op verschillende denkbeelden rondom duurzaamheid en klimaatverandering. Heel actueel dus! Er worden meningen en standpunten van verschillende belanghebbenden tegenover elkaar gezet. Dit is heel natuurlijk gedaan, door het goed te verweven in het hele verhaal.
Het verhaal over de twee jongeren vind ik heel leuk om te lezen. Het tempo is goed en de afwisseling tussen inhoudelijke en meer luchtige thema’s vind ik ook prettig. Tegen het einde wordt het verhaal wel wat chaotischer, wanneer de vader van Tygo een grotere rol gaat krijgen. Het volledige einde is voor mij onverwachts en komt ook wat ‘uit de lucht vallen’. Toch heb ik met veel plezier Stille Denker gelezen en bekeken!
Annick Beyers is de auteur van Stille Denker
Annick Beyers is de auteur van prenten- en kinderboeken. Met Stille Denker schrijft ze voor het eerst een verhaal voor Young Adults. Het boek behandelt vragen waar jongeren vandaag mee worstelen: over hun persoonlijkheid, klimaatverandering en respect voor de natuur, natuurlijk over duurzaamheid daarbij. Daarnaast gaat het ook over hun eigen rol in de samenleving en over hun toekomst. Annick wil jongeren tonen dat ze, wanneer ze in zichzelf geloven, veel meer kunnen bereiken dan ze soms denken.
Annick is een Vlaamse auteur. Dit kun je in Stille Denker ook teruglezen. Er staan wat Vlaamse uitdrukkingen in en het woordgebruik is voor een Nederlandse lezer soms ook wat onbekend. Ik vind dit absoluut niet storen en houd er wel van om op deze manier mijn woordenschat uit te breiden!
Er hebben bij dit crossmediale concept meerdere mensen gewerkt aan Stille Denker. Zo schreef en zong Anouk van Wichelen de soundtrack en was zij ook productie-assistente. Liebie Wellens heeft de film geproduceerd, Sander Heynderickx heeft het gefilmd en gemonteerd. Maya wordt gespeeld door Louise Van Der Auwera en Tygo door Cédric Galle. Joes Brands heeft de productie op zich genomen.
Specificaties Stille Denker
Auteur: Annick Beyers | Uitgever: Beefcake Publishing | paperback | 252 pagina’s | september 2023 9789493293359 | meer informatie bij je lokale boekhandel of via bol.com
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- Dit is Vos – een geweldig AVI-groeiboek - 03/10/2024
- Zuid-moeders hebben geen geheimen – een tweede roman - 01/10/2024
- Peetje en Flieflo – een boek over de verdwaalde superstinker - 01/10/2024