Toen dinosaurussen de lucht in gingen, een ongelooflijke evolutie
Ik weet nog goed de dag dat mijn beeld van de oeroude reuzemonsters die onze planeet hebben bevolkt veranderde.. De dag dat we als mensen de kennis vergaarde dat onze huidige vogels van de dino’s afstamden! Hoe dan? Was de eerste gedachte in mijn hoofd. In Toen dinosaurussen de lucht in gingen is deze evolutie boeiend in beeld gebracht voor jonge lezers. Maar let op volwassenen, lees zeker ook mee want dit boek poetst je kennis helemaal accuraat op. Tot de volgende grote ontdekking dan ;).
Waar gaat Toen dinosaurussen de lucht in gingen over?
Wat zijn vogels eigenlijk? Waar komen ze vandaan? Ontdek allerlei fascinerende feiten over de evolutie van vogels, zoals:
- Vogels zijn ontstaan uit een groep vleesetende dinosaurussen, de theropoden. De T-rex hoorde ook bij die groep!
- De eerste vogels leken net kleine dino’s met veren… en ze hadden ook nog scherpe tanden.
- Vogels verloren in de loop der tijd hun tanden en kregen een snavel
Al lezend zul je van de ene verbazing in de andere vallen in Toen dinosaurussen de lucht in gingen. En je kan je verwonderen bij de boeiende illustraties. Dit boek bewijst eens te meer dat de werkelijkheid nog bizarder is dan fictie. Stel je voor dat je oog in oog komt te staan met een duif met tanden. Ga terug in de tijd en ontdek hoe een opgegraven Archaeopteryx-fossiel de manier waarop we over dinosaurussen denken voorgoed veranderde.
Auteur, vertaler en illustrator
Auteur Jingmai O’Connor is medecurator reptielenfossielen van het Fiel Museum of Natural History in Chicago. Ze is eerste generatie Chinees en tweede generatie Iers. Ze is expert in de evolutie van dinosaurus naar vogel. Toen dinosaurussen de lucht in gingen is haar eerste boek voor kinderen.
Vertaler Ezra van Wilgenburg (1974) was als kind lid van de Lemniscaatclub. Inmiddels is boeken maken haar werk: ze redigeert en vertaalt. Ze werkt ook mee aan het maken van lesmateriaal, en daarnaast ook aan kinderboeken en reisgidsen. Ezra woont met haar gezin in Londen, waar je, naast dubbeldekkers en paleizen, grote parken, prachtige (kinder)boekwinkels en fantastische theaters en musea vindt. Voor Lemniscaat vertaalde ze Toen dinosaurussen de lucht in gingen.
Illustrator Maria Brzozowska (1992) is geboren in Polen en heeft een groot deel van haar jeugd in Turkije gewoond. In 2010 behaalde ze haar diploma aan de Leeds Arts University met een BA in Visual Communication. In 2016 voltooide ze haar MFA in Media and Design. Brozowska is een visuele verhalenverteller met een liefde voor een poëtische benadering. Ze combineert graag traditionele verftechnieken met digitale methodes.
Fascinerende vogels
Sinds ik besef dat vogels en dino’s gelinkt zijn aan elkaar kijk ik heel anders naar vogels. Vogels zijn zo vreemd dat we er heel lang over deden als mensheid om te beseffen dat het reptielen zijn. De klauwen van de hoatzin waren hetgeen wat de biologen op dat spoor wisten te brengen. En zo werkt het in de wetenschap, er wordt een hypothese gevormd op basis van de beschikbare informatie. En deze hypothese kan door de jaren heen weer veranderen als er nieuwe ontdekkingen worden gedaan. Zo weten we nu dat vogels reptielen zijn. Dinosaurussen die geen vogels zijn zouden we eigenlijk niet-vliegende dinosaurussen moeten noemen. Maar in het boek ‘Toen dinosaurussen de lucht in gingen’ wordt dinosaurussen gebruikt als ze niet-vliegende dino’s bedoelen. En bedoelen ze vliegende dinosaurussen als ze vogels gebruiken. Snap je het nog :)?
Hoe dan ook heden ten dage is onze hypothese over deze imposante reuzen van lang lang gelee, vliegend en niet vliegend, dus flink bijgeschaafd. Dat vraagt om een boek met herziene informatie. En dat is precies wat Toen dinosaurussen de lucht in gingen is! En ja het is voor kinderen, maar ik als volwassene smikkel heerlijk mee van dit interessante leesvoer. Het is accuraat, helder, boeiend en bomvol diversiteit aan allerhande weetjes. Eigenlijk raad ik iedereen aan, met een interesse voor dit onderwerp, om dit boek eens te gaan lezen. Het is zo heerlijk geschreven en aangevuld met natuurgetrouwe illustraties, de optimale omgeving om te leren voor jong en oud.
Sponsmodus -aan-
Ik ben eerst zelf in het boek Toen dinosaurussen de lucht in gingen gedoken. Mijn dochters waren niet thuis en ik was nieuwsgierig. En eigenlijk vanaf de eerste bladzijde vlieg ik zo door het boek heen. Je gaat van een duidelijke tijdlijn, naar de eerste fossielen en langs een dinosaurus-stamboom. En dan zijn we pas op bladzijde 10! Darwin komt voorbij en uiteraard de Archaeopteryx. We reizen over de wereld, verkennen vleugels en duiken in wat er gegeten wordt. Vogelmummies, evolutie, uitstervingen, aanpassingen en eieren. Wauw, mijn sponsmodus staat AAN! En het mooie is, alle informatie is zo heerlijk behapbaar. Korte tekstblokken met precies de juiste, en goed leesbare, informatie.
De illustraties zijn precies goed in balans. Natuurgetrouw en ze beelden datgene uit wat ondersteunend werkt bij de informatieve tekst. Het hoofdstuk, De zesde massa-uitsterving, drukt me even flink met mijn snavel op de feiten. Op dit moment sterven er natuurlijk ook vogelsoorten uit. Zoals het gaat in de wereld, dat is de cyclus van het bestaan. Maar helaas gaat dat nu met een snelheid van zeker 100, misschien 1000 keer het normale tempo. Elk uur sterven er zo’n 3 soorten uit… Dat is echt teveel en wordt om die reden de zesde massa-uitsterving genoemd. Geen meteoriet dit keer, maar de mens is verantwoordelijk voor dit heftige feit.
Voor welke leeftijd is Toen dinosaurussen de lucht in gingen?
Voor elke nieuwsgierige ontdekker is Toen dinosaurussen de lucht in gingen zeker geschikt. Mijn oudste dochter is 9 en dit ligt helemaal in haar interessegebied. De korte tekstblokken lezen lekker en compact voor haar. Het boek staat natuurlijk wel vol lastige woorden, of mooier gezegd, minder frequente woorden. Wetenschappelijke en natuurkundige termen worden niet geschuwd. Maar de zinnen zijn dusdanig opgebouwd dat het ondanks die termen prima leest, en dat woorden dankzij de context vaak de juiste betekenis krijgen.. En de woorden die dan niet meteen begrepen worden schrijven wij in ieder geval op en zoeken die later op. Of meteen maar we willen vaak geen beeldscherm naast een boek hebben, dus wij bewaren ze voor later.
Toen dinosaurussen de lucht in gingen gaat al vele uren mee in huis en alles wat mijn dochter leest vindt ze zo boeiend. En ik ook. Dit is echt tot nu toe, het meest accurate boek over dit onderwerp. Onmisbaar thuis, op school of de opvang. Een goed cadeau voor nieuwsgierige kinderen. En voorlezen werkt ook prima voor de jongere ontdekkers die nog niet kunnen lezen.
Leuk weetje gevonden door mijn dochter: een Pleisiosaurus, Mosasaurus en Ichtyosaurus zijn geen dinosaurussen! Er is geen enkele dinosaurus geëvolueerd om geheel in het water te leven. Dinosaurussen zoals de Spinosaurus en de pinguïn (geen typefout) verzamelen hun voedsel wel in het water, kunnen goed zwemmen maar slapen aan land.
- Tip: op de website van Lemniscaat vind je bij dit boek activiteiten voor thuis of in de klas
- Boeken thema dinosaurus bij ons
Specificaties Toen dinosaurussen de lucht in gingen
Auteur: Jingmai O’Connor | Illustraties: Maria Brzozowska | Vertaald door: Ezra van Wilgenburg | Uitgeverij Lemniscaat | 9789047715214 | 64 pagina’s | December 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- De heksenwinkel, een magische jeugdfantasy van Mel Hartman - 06/10/2024
- Samen door de regen, een prachtig liefdevol prentenboek - 06/10/2024
- James Ensor Stoutste dromen, een prachtig kunstboek - 04/10/2024