Trauma en Ayurveda; inzicht in de Ayurvedische psychiatrie

Mijn volgers op Instagram weten dat ik me verdiep in Ayurveda, een traditionele geneeswijze uit India. Deze interesse is niet uit de lucht komen vallen. In 2004 kwam ik namelijk tijdens een vakantie in Sri Lanka per toeval terecht in een ayurvedisch centrum. Dit bezoek maakte diepe indruk op mij, omdat ik daar voor het eerst kennismaakte met een holistische benadering van geneeskunde en het leven zelf. Ik leerde daar dat zaken die weerslag hebben op je gezondheid, ook weerslag hebben op je geestelijke welzijn en vice versa. Deze holistische benadering oftewel een andere beleving van ziekte en gezondheid staat ook centraal in het boek Trauma en Ayurveda van Lies Ameeuw.

hoofd

Wat maakt mensen ziek:
Dat waar we naar verlangen niet krijgen
Dat waar we niet naar verlangen maar wel krijgen

Het is heel menselijk, heel gezond, heel natuurlijk
te verlangen naar liefde en geborgenheid
Soms beslist het lot er anders over
Soms krijgen we iets totaal anders
Onze veerkracht bepaalt dan onze toekomst

Trauma en Ayurveda

Tegenslagen horen bij het leven en meestal kunnen we, na een periode van verdriet en rouw, weer verder. Echter er zijn ook ervaringen die dieper gaan dan het verlies van een goede vriend of een scheiding. Ze zijn zo ingrijpend dat ze zeer moeilijk te bevatten zijn. Zo overweldigend dat we besluiten de bijhorende pijn, angst, boosheid en verdriet te bevriezen en weg te stoppen, waardoor we niet tot de noodzakelijke rouwverwerking komen. Dat noemen we een trauma. Wanneer zo’n trauma onverwerkt blijft, zet het zich vast in ons lichaam. Dat leidt niet alleen tot psychisch ongemak, maar op den duur ook tot ernstige, soms levensbedreigende fysieke klachten.

In Trauma en ayurveda benadert Lies Ameeuw dit probleem vanuit de Ayurveda. Deze meer dan 5000 jaar oude Indische geneeswijze biedt ons, westerlingen van de eenentwintigste eeuw, een ander model om de mens en de wereld te bekijken en van daaruit ook een ander inzicht in gezondheid en ziekte.

Lies Ameeuw volgde een opleiding kunstonderwijs, maar raakte tijdens haar studie geïnteresseerd in natuurvoeding en alternatieve geneeswijzen. Tijdens een reis naar India kwam ze in aanraking met de Ayurveda. Na het volgen van cursussen, opleidingen en talloze stages in India begon ze met een eigen praktijk en uiteindelijke een succesvol opleidingsinstituut in België. Daarvoor was ze al geboeid door de relatie tussen lichaam en geest en de vraag naar de diepere betekenis van gezondheid en genezen. Dit heeft haar aangezet om zich te verdiepen in alle mogelijke aspecten en opleidingen. Daardoor heeft ze het nodige grondige inzicht en ruime perspectief verworven om de ayurvedische benadering door te kunnen geven. En om onder andere het boek Trauma en Ayurveda te schrijven!

Een ayurvedisch perspectief

Auteur Lies Ameeuw brengt een duidelijke structuur aan in Trauma en Ayurveda. Ze legt eerst uit wat een trauma precies is, hoe de westerse geneeskunde ermee omgaat en wat de gevolgen daarvan zijn. Vanuit een ayurvedisch perspectief wijst ze op het cruciale belang van het omgaan met emoties en het interpreteren en opslaan van waarnemingen. Wat kan een ayurvedisch therapeut voor je betekenen? Maar vooral: wat kun je zelf doen om ingrijpende of schokkende ervaringen op te vangen?

Ik vind dat Lies hier goed in is geslaagd, want een toegankelijk onderwerp is het niet. Ze neemt je mee in Trauma en Ayurveda aan de hand van citaten uit haar spirituele roman Wat ik je nooit vertellen kon. Dit verhaal gaat over een Indische jongen die door Vlaamse ouders geadopteerd wordt en in België een leven probeert op te bouwen. Deze roman bevat verhalen uit de Ramayana, een epos uit de hindoecultuur. De roman en de Ramayana verwijzen naar (onverwerkte) trauma’s en de manier waarop je daarmee kunt omgaan. Dit komt de leesbaarheid van het boek ten goede.

Mijn tip is om voordat je aan dit boek begint alvast een inleiding op Ayurveda te lezen, zodat je vertrouwd raakt met de basisbeginselen van de ayurveda. Dat leest gewoon fijner! Onderaan deze review geef ik je enkele leestips, waaronder van mijn eigen Vaidya Robert Swami Persaud, de eerste ayurvedische arts in Nederland.

Trauma en Ayurveda: terug naar de basis

Naast het stuk theorie in Trauma en Ayurveda komt ook de aanpak aan bod. Wat kun je zelf doen? Zelfkennis en bewustwording van je oorspronkelijke natuur (dosha) is stap 1. Klinkt logisch hè? Een ayurvedisch arts kan je helpen in evenwicht te komen en je waar nodig doorverwijzen voor behandelingen zoals massages. Maar nog belangrijker; je kunt zelf met eenvoudige wijzigingen al een enorme stap vooruit maken en jezelf monitoren. Het is terug naar de basis; aandacht voor je lichaam en dagritme, meditatie, rust en tot slot voeding die voor jou dosha werkt. Ik spreek uit ervaring!

Ik vind de lijst met dertien vormen van ontladen goud waard, want het maakt je bewust van je gedrag. Waarom gaap je? Waarom zo’n last van je buik? En waar komt dat genies vandaan? Zo mooi om te zien dat je ook uit de spreekwoorden en gezegden veel kunt aflezen. Die zijn er niet voor niets.

Een trauma kan zo heftig zijn dat er behandelingen nodig zijn. In Trauma en Ayurveda komen voorbeelden voorbij zoals ayurvedische massage en Panchakarma, maar ook storytelling en familie-opstellingen. Wat ik mooi vind, is dat je in deze oplossingen de holistische gedachte ziet; er wordt beweging op een lichamelijk én geestelijk vlak in gang gezet.

Trauma en veerkracht

Trauma en Ayurveda wordt met een positieve boodschap afgesloten; hoe harder de ondergrond (trauma) waartegen je je afzet, hoe groter de druk waarmee je naar boven schiet. Het trauma kun je zien als een springveer die in elkaar wordt geduwd. Er schuilt een enorme kracht in, die kracht is er al, maar schiet pas los tot de springveer wordt losgelaten. Een prachtige metafoor!

Mijn perspectief van Trauma en Ayurveda

Trauma en Ayurveda is een aanrader voor iedereen die meer wil weten over een holistische oosterse benadering van trauma. Behandelingen zoals familieopstellingen zijn de laatste jaren gangbaarder te worden, maar met dit boek begrijp je dat dit maar een van de vele oplossingen is die je kunt toepassen. Ayurveda is geen trend, maar maatwerk gestaafd op eeuwenlange ervaring. Dat maakt ook dit boek helder en daarmee heel waardevol. Ik zeg het nu wellicht wat kort door de bocht; ik vind het voor alle spiri wiri’s en nuchteren onder ons de moeite waard om te lezen. Mijn wens voor komend jaar is dat er nog meer draagvlak ontstaat voor de holistische benadering, omdat dit de start is van een wereld waarbij er ruimte is voor zelfontwikkeling en het niet wordt afgedaan als een tijdelijk verschijnsel of hysterie.

Muziek en en Ayurveda

Een paar geleden heb ik de film Ayurveda, art of being gezien. Daar is een mooie soundtrack van te vinden.

De film is in zijn geheel te bewonderen op Youtube!

Specificaties

Auteur: Lies Ameeuw| Uitgever: Houtekiet│ 9789089249609│ september 2021│181 pagina’s │ Meer informatie bij de boekhandel of Bol.com

Meer boeken van Lies en aanbevolen literatuur tref je achterin haar boek aan, waaronder:

  • Wat ik je nooit kon vertellen

Een mooi basisboek over Ayurveda is van Robert Swami Persaud, de eerste Nederlandse ayurvedische arts.

Een kookboek waar ik helemaal blij van ben geworden, is van Amadea Morningstar

Op zoek naar ander mindful leesvoer?

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer5
Emy
Delen is enorm lief

Ik ben Emy, een bookstagrammer (@eemleestenschrijft) en vinylverzamelaar uit Nijmegen. Met veel plezier blog ik voor StoerLeesvoer. Er zijn plannen voor het schrijven van een boek… een spannend verhaal met een magisch randje. Ik spot graag minibiebs en de mooiste tweedehands boekenpareltjes waar dan ook!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.