Verdronken zielen, een veertiende deel van Team Mortis
Deel 14 alweer van de no-nonsense boekenserie van Team Mortis! Ik heb veel beleefd met jeugdspionnen Erika, Nielsen, Felix en Andreas. De boeken kan je los lezen en in een andere volgorde dan chronologisch. Maar hoe meer je leest hoe meer diepgang het verhaal krijgt. Elk deel is los namelijk een case, een zaak waar onze jonge spionnen aan werken. Maar er spelen ook overkoepelende verhaallijnen, die door alle boeken heen weer terugkomen. Verdronken zielen is een deel waar ik naar heb uitgekeken. Kon dit deel mijn verwachtingen waarmaken? Ik laat het jullie weten, zonder grote spoilers natuurlijk.
Team Mortis Verdronken zielen samenvatting
De zeventienjarige dochter van een prominent internationaal mediamagnaat verdwijnt spoorloos. Het meisje was naar verluidt lid van een moderne commune, de Jonge Dageraad. Die vindt dat de wereld doordraait en dat volwassenen de hoofden van de jeugd brainwashen. Ze lokken ‘verdwaalde jongeren’ naar hun gemeenschap en houden er wel heel bizarre methodes op na om jonge zielen te proberen ‘redden’.
Erika heeft geen zin in een nieuwe case. Zij wil maar één ding: de waarheid over Marco achterhalen. Wanneer de rechterhand van Celine Schield, de negentienjarige Brit Duncan Smith, belooft dat hij Erika op het spoor van Brian Bailey kan brengen, neemt ze de opdracht toch aan. Misschien ontdekt ze zo wat er echt met Marco gebeurd is…
Maar Erika beseft niet hoe erg ze haar vrienden en teamleden in gevaar brengt. Meer dan ooit zal ze zich de vraag stellen of dit het allemaal wel waard is.
Bjorn Van den Eynde is auteur, tv-scenarist en regisseur. Van zijn boeken werden al meer dan 60.000 exemplaren verkocht. Hij werd reeds genomineerd voor de Leesjury en de Hercule Poirot Debuutprijs, en won de MAX Bronzen Vleermuis. De eerste film die hij schreef won de Ensor voor beste jeugdfilm. Verdronken zielen is het veertiende deel in zijn meest populaire reeks: Team Mortis.
Alle boeken Team Mortis serie
Deze spannende boekenserie is geschikt vanaf ongeveer 14 jaar. Je kan instappen waar je wil en de delen kan je afzonderlijk lezen van elkaar. Wel wordt aangeraden om deel 1 tot en met 4 op volgorde te lezen en de delen daarna zijn het instappen vrij om te bepalen. Elk deel staat dus los maar het hangt zeker ook samen. Als vaste lezer wordt je beloond met extra laagjes en informatie! Pas op: zeer verslavende boekenserie… Inmiddels zijn er met Team Mortis: Verdronken zielen, 14 delen.
- Het Romeo & Juliet Mysterie (oktober 2012)
- De bende van Venus (maart 2013)
- Het dodenspel (oktober 2013)
- De zwarte zon (november 2015)
- Kristalkinderen (november 2015)
- Bloedlijst (oktober 2016)
- De spiegelmoorden (november 2017)
- Engel des doods (oktober 2018)
- Blind verdriet (juni 2019)
- De slaventocht (oktober 2019)
- Stille waters (december 2020)
- Meisje van glas (november 2021)
- Grafstemmen (Oktober 2022)
- Verdronken Zielen (December 2023)
Cultuur en geweld
Als er iets is wat ik knap vind van auteur Bjorn Van Den Eynde, is dat wel zijn gouden formule. Elk deel van deze boekenserie maakt de verwachtingen waar. In zijn boeken zit veel actie & geweld en een spannende verhaallijn. Vaak is er een ‘groter’ kwaad die een erg filmisch uiterlijk heeft. In Verdronken zielen is dat de Geest of the Ghost. Een persoon met een geheel wit masker. Een groep jongeren staan een gruwelijk lot te wachten met martelingen en geweld. Maar als tegenhanger neemt Van Den Eynde ons in elk deel mee naar een ander stuk van Europa. Dit keer gaan we naar Schotland. En op die locaties neemt hij ons echt mee in de cultuur en gebruiken. Iets wat ik altijd heel tof vind.
Ook weet hij culturele elementen als muziek, dans, kunst en architectuur te verweven in zijn verhalen. Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd wat de tranen van Malvina zijn. In Verdronken zielen komt Erika haar favoriete balletstuk weer veel naar voren. Deze is verbonden met een bijzonder persoon uit haar leven. Een verhaallijn wat al vanaf boek 1 met ons meegaat.
En dan is er natuurlijk ons vaste clubje jeugdspionnen van Erika, Felix, Andreas en Nielsen. Ze kibbelen wat af en botsen behoorlijk. Er zijn onderlinge banden en frustraties. Een vorm van liefde tussen Erika en Andreas.. en in elk deel is er een grote mate van verwarring die ontstaat door misverstanden, onuitgesproken dingen en emoties die hoog oplopen. Logisch ook, want deze jongeren zijn afgesneden van het normale leven en hun missies zijn ontzettend gevaarlijk. De dood omringt ze.
Meer groei
In mijn vorige recensie van deel 13, Grafstemmen, gaf ik al aan dat ik hoopte op meer groei. Maar dat laat Van Den Eynde niet zien in Verdronken zielen. Hij behoudt zijn gouden formule en dat is natuurlijk prima. Je weet wat je kan verwachten en dat is ook fijn. Voor mij persoonlijk was het te voorspelbaar. Erika die (weer) niet mee wil doen aan een case maar dan komt er een wending dat ze toch gaat meedoen. Die wending is berust op misverstanden en die zorgen weer voor wrijving. Ik zou zo graag groei zien bij onze jonge helden. Ze hebben al zoveel meegemaakt en hun band zou van mij ook volwassener mogen worden. Elke case voelt een beetje als de eerste aan.
Ook snap ik soms bepaalde keuzes in situaties niet. En dan met name tot betrekking van Erika. Een bepaalde mate van seksualiteit kleeft aan haar. Menig keer lees ik over haar slipje, ongemak van starende ogen tijdens omkleden en zweetdruppels die helemaal van haar nek naar beneden glijden. Dit keer plast ze zelfs in haar slipje van angst en dat wordt naar mijn smaak echt teveel uitgemeten. Dit is ook in eerdere delen, en in andere boeken van Van Den Eynde. Er is niks mis mee, maar in Verdronken zielen vond ik het storend. Misschien ook omdat het verhaal als een herhaling voelde van alle eerdere delen.
Doelgroep Team Mortis Verdronken zielen
Zoals gezegd wordt deze boekenserie aanbevolen vanaf 14 jaar. Meestal vink ik hier alleen de categorie aan tot 16 jaar. Maar ik denk dat het ook bij Young Adult kan. Een bepaald hoofdkarakter in Verdronken zielen is 17 jaar. En onze jonge helden worden ook ouder, al speelt dat niet echt een rol in de boeken. Ik kan me in ieder geval geen verjaardag herinneren. In de boeken komt veel geweld en actie voor. Ook seksualiteit al is dat mild. Er zijn veel situaties waarbij macht en machtsmisbruik een grote rol speelt. Door de tegenhangers van bijvoorbeeld ballet, cultuur en architectuur is er wel een balans met alle actie en geweld.
Ik ben een volwassen vrouw en heb tot nu toe best genoten van de Team Mortis boeken. Het ene deel vond ik beter dan een ander, en dat is ook logisch. Toch behoor ik niet tot de doelgroep en het kan zijn dat met dit 14e deel het gat te groot is geworden. Misschien dat mensen uit de doelgroep het helemaal niet raar vinden dat Erika vaak het middelpunt is van seksueel getinte scène’s. En valt het mij als volwassen vrouw meer op. Het is ook echt niet overheersend en veel aanwezig, maar die paar keer vallen mij gewoon op.
Boven alles is Team Mortis een no-nonsense boekenserie. Het is filmisch vermaak, op toffe locaties met grandioze bad guys. Het bevat losse verhalen met veel actie en er zijn overkoepelende verhaallijnen. Spreekt dit jou aan, dan is dit zeker jouw serie!
Afscheid?
Verdronken zielen is zeker een prima deel. En ik kan het ook echt waarderen dat Van Den Eynde een gouden formule heeft en deze handhaaft. Om terug te komen op mijn vraag tijdens de introductie.. Ja dit deel heeft zeker mijn verwachtingen waargemaakt. Het is precies wat ik van te voren had bedacht. Het bevat precies de elementen die voorgaande delen ook hadden. Al dan niet in wat andere verhoudingen. Ik zou alleen wat meer groei willen zien. Een nieuwe impuls aan de boekenserie. Het overkoepelende verhaal in dit deel is ook wat matig in mijn ogen. Een bepaald karakter waar vele boeken naar gezocht is, hangt er een beetje bij en voelt wat verloren en overbodig.
Ook worden er thema’s besproken over de druk van social media, fake news, angststoornissen door online zijn en meer wat samenhangt hiermee. Hele actuele thema’s waarvan het goed is dat deze besproken worden.
Een andere belangrijke vraag waar we in deel 13 mee geëindigd zijn wordt gelukkig wel beantwoord. Al ben ik benieuwd hoe definitief dit is. In de wereld van Van Den Eynde kan alles gebeuren. Ik moet heel eerlijk zeggen dat dit deel voor mij voelt als een afscheid van de Team Mortis serie. Maar ik weet ook wel beter, als er weer een nieuw deel komt ga ik het toch lezen. Erika, Nielsen, Felix en Andreas hebben nou eenmaal een plekje in mijn hart. En ik ben veel te nieuwsgierig naar hoe hun verhaal verder gaat lopen. Ik verwacht namelijk dat het volgende deel qua overkoepelend verhaal weer met een toffe nieuwe impuls gaat komen.
Boekentips passend bij Team Mortis
- Boekenserie Adem
- Ook van Bjorn Van Den Eynde: Confessions of a teenage serial killer 1: De beschermengel, een jeugdthriller
- Boekenserie Bron
- Storm en Bliksem, en de vlucht van de Cloudsurfers
Specificaties Verdronken zielen
Auteur: Bjorn Van Den Eynde | Uitgever: Pelckmans | Deel 14 Team Mortis | 348 pagina’s | 9789463378123 | December 2023 | Meer informatie bij je lokale boekhandel of klik hier voor Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens gezondheid graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek