Verlaten oorden – De natuur na de mens: Een beklemmend boek
Meestal schrijf ik reviews van kinderboeken. Ik vind die verhalen gewoon enorm leuk. Maar soms maak ik een uitzondering voor een boek voor volwassenen als ik daar erg nieuwsgierig naar ben. Dat had ik met het boek ‘Verlaten oorden’ van Cal Flyn. Want in dit boek onderzoekt ze hoe de planeet eruit zou zien als zij niet meer door mensen is bewoond.
Wanneer mensen niet meer aanwezig zijn: verlaten oorden
Ik vind dat een heel boeiend en interessant uitgangspunt: want hoe zou het dan zijn? In ‘Verlaten oorden’ worden plaatsen als Tsjernobyl, verlaten mijnen en onbewoonde eilanden genomen om te laten zien hoe de natuur floreert als de mens verdwenen is. De schrijfster is voor haar onderzoek naar al deze plekken afgereisd. Ze beschrijft in dit boek wat ze daar heeft gezien en haar gedachten daarover.
Ze heeft plekken bezocht die door mensen zijn verlaten: overwoekerde gebouwen en kermisattracties bij Tsjernobyl, in de steek gelaten eilanden bij Schotland, spookwijken van Detroit en een giftig meer in Californië.
De invloed van de mens op de natuur
Het boek is opgedeeld in 4 hoofdstukken, die elk een eigen type ‘verlaten oord’ laten zien. Het eerste deel ‘in absentia’ beschouwt het afvalgebied The Five Sisters in Schotland, dat door mijnbouw niet meer bewoonbaar is en waar niets meer wil groeien. Verder gaat dit deel in op het niemandsland van de bufferzone in Cyprus (waar dus echt helemaal niemand mag komen), verlaten oude landbouwgrond in Estland en Tsjernobyl.
Het tweede deel van het boek ‘zij die blijven’ belicht twee steden in Amerika, die vroeger floreerden van de industrie, maar die nu in verval zijn geraakt. Wat doet dit met een stad en welke mensen blijven daar dan wel?
Het derde deel van het boek heeft de naam ‘de lange schaduw’. Dit deel laat vooral zien hoe ver de invloed van de mens kan rijken, lang nadat de mensen zijn vertrokken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een kudde getemde koeien op een eiland achterlaat, zonder mensen? Hoe lang duurt het dan voordat deze koeien weer wild zijn? Ook laat het het verhaal zien van Amani in Tanzania, waar een verlaten botanische tuin zorgt voor een compleet nieuwe vegetatie in dat gebied.
Het vierde en laatste deel van ‘Verlaten oorden’ heet ‘eindspel’ en richt zich op Plymouth, Montserrat, een plek die vrij vrij recent nog getroffen is door een vulkaan en Salton Sea in Californië. Zouden deze plekken de voorspellers zijn van de toekomst van de aarde?
Een bomvol boek
‘Verlaten oorden’ is een bomvol boek. Een dikke pil, met heel veel verhalen, beschrijvingen, informatie, foto’s en beschouwingen. Ik vond het boek super interessant. Het was echter voor mij niet een boek wat ik ‘zomaar even snel’ tussendoor kon lezen. Dat komt vooral omdat het boek zo afwisselend is, dat je soms echt moet schakelen. De verhalen achter de plaatsen die Cal Flyn heeft bezocht voor ‘Verlaten oorden’ zijn heel boeiend en lezen vlot. Maar er zit in elk hoofdstuk ook een wat meer theoretisch stuk, bijvoorbeeld over specifieke plantensoorten, bostransitie en koolstofopslag. Heel interessant, maar dat zorgde er bij wel voor dat ik af en toe moest schakelen. Ook moet je regelmatig schakelen, omdat in de hoofstukken zelf weer uitstapjes worden gemaakt naar andere gebieden op de aarde of andere gebeurtenissen uit de geschiedenis.
Beeldend beschreven
Toen ik over het boek hoorde, hoopte ik eigenlijk vooral dat het een boek zou zijn met heel veel foto’s, met daarbij wat teksten en verhalen. Het omgekeerde is echter waar: het is een boek met veel tekst en enkele foto’s. Dat vind ik wel jammer, van mij hadden er echt heel veel meer foto’s in mogen zitten. Nu heb ik zelf regelmatig even via Google wat foto’s opgezocht van de plaatsen die in het boek beschreven werden.
De beschrijvingen van de verlaten oorden waar Cal Flyn is geweest zijn heel treffend, maar door foto’s gaat het voor mij echt veel meer leven. De foto’s in dit boek zijn ook vrij klein afgedrukt, met 2 foto’s op 1 bladzijde. Wanneer er ook nog een fotoboek over dit onderwerp zou verschijnen, zou ik dat zeker aanschaffen! Want het onderwerp is echt heel bijzonder, dat doet wel wat met je. Het geeft een beklemmend gevoel, je ziet sommige plaatsen gewoon voor je. En het maakt je bewust van de invloed van de mens: we zijn in sneltreinvaart onze aarde kapot aan het maken, maar we hebben het niet eens door hoe ernstig het is. De plaatsen die in dit boek worden beschreven, zijn voorbodes van wat er kan gebeuren als we zo door blijven gaan….
Specificaties Verlaten oorden – De natuur na de mens
Auteur: Cal Flyn | Uitgever: Atlas Contact | Vertaald door Wybrand Scheffer | 9789045043036│april 2021│440 pagina’s│meer informatie bij je lokale boekhandel of vind je hier
- De kudde van Ukkie – een nieuw deel over de kleine jak - 03/12/2024
- Het grote boek over het menselijk lichaam – een pop-up boek - 02/12/2024
- Reusachtig – een kleine walvis met een groot hart - 28/11/2024