Vrees niet – Stephen King, een Holly Gibney thriller
Yes! Een nieuwe Holly Gibney. In de Mr. Mercedes trilogie ben ik voor dit karakter van Stephen King gevallen. En met mij vele andere lezers. We kwamen Holly daarna tegen in een kort verhaal in een verhalenbundel van King en ook in De buitenstaander. Het boek Holly volgde daarna en nu dus Vrees niet. Of in het Engels, Never Flinch. Het vorige boek smaakte wat bitterzoet en ik ben heel benieuwd of dit boek mijn liefde voor Holly Gibney weer weet aan te wakkeren.

Vrees niet samenvatting
Wanneer Holly wordt ingeschakeld als lijfwacht voor de beruchte auteur Kate McKay, loopt de klus al snel uit de hand. Holly moet de eigenwijze auteur niet alleen tegen een gewelddadige stalker beschermen, maar ook tegen zichzelf.
Ondertussen heeft een herstellende alcoholist genaamd Trig een nieuwe obsessie gevonden: het straffen van degenen die hij verantwoordelijk acht voor de valse veroordeling en de daaruit voortvloeiende dood van een onschuldige man, Alan Duffrey. Maar in plaats van elk jurylid op te sporen dat hem schuldig heeft bevonden, vermoordt Trig voor elk van hen een onschuldige plaatsvervanger. De politie heeft Holly’s hulp nodig om grip te krijgen op de willekeurige moorden.
Wanneer zowel Holly als degenen die ze beschermt en degenen van wie ze houdt in gevaar dreigen te komen, begint de tijd te dringen. En Holly kan ze alleen redden als ze twee sluwe criminelen tegelijkertijd te slim af is.
Met een boeiende cast van personages, zowel bekend als onbekend, waaronder de wereldberoemde gospelzangeres Sista Bessie en een onvergetelijke schurk die verslaafd is aan moord, komen deze twee verhalen samen in een huiveringwekkend en spectaculair slot.
De buitengewone nieuwe roman van meesterverteller Stephen King, waarin twee ijzingwekkend spannende verhalen samenkomen. Mét Holly Gibney, een van de lievelingspersonages van King én de lezers.
Alle boeken Holly Gibney
Wil je meer lezen van fan favorite Holly Gibney? Dat kan zeker. Ze komt in meerdere verhalen voor van Stephen King. In principe zou ik chronologische volgorde aanraden om eventuele spoilers te voorkomen. En voor de karakterverdieping. Maar je kan ook bijvoorbeeld met Holly of Vrees niet beginnen en dan teruglezen.
- Deel 1: Mr. Mercedes (2014)
- Deel 2: De eerlijke vinder (2015)
- Deel 3: Wisseling van de wacht (2016)
- De buitenstaander (2018)
- Verhalenbundel: Als het bloedt (2020, met 1 verhaal)
- Holly (2023)
- Vrees niet (2025)
Thriller met maatschappelijke thema’s
Ik ben, en blijf, Stephen King liefhebber. Inmiddels gaat hij naar de 100 boeken toe, zit hij op meer dan 100 verhalen. Veel heb ik gelezen, nog lang niet alles, maar ik ben goed op weg. Zo weet ik dus ook dat King een zeer divers palet van schrijven heeft. Sommige boeken zijn ronduit geniaal waar andere boeken een geniale misser zijn voor mij. Vrees niet is een boek waarin hij geliefde karakters laat terugkomen. Boven alles is het een spannende thriller met meerdere verhaallijnen die uiteraard gaan samenkomen. Er zit politiewerk in, privédetective zaken, influencers, popsterren, een seriemoordenaar en andere gekkies. Oftewel genoeg diverse psychologische elementen om het wat netter te omschrijven.
In het vorige boek, Holly, was ik teleurgesteld in het verhaal dat King me bracht. Ik zag dat boek voornamelijk als een masker om de politieke overtuigingen van King te verwerken in een thriller. En ook in Vrees niet vind ik dat Holly weer wordt gebruikt om politieke statements te uiten. Is dit erg? Nee niet per se. Ik sta gelukkig redelijk op dezelfde pagina als King en ik vind het ook erg wat er in de wereld gebeurd. Zeker in Amerika zijn er ontwikkelingen die ik vreselijk vind. Maar het is niet mijn favoriete kant van King voor een verhaal. Ik lees juist om een beetje aan die dagelijkse horror te ontkomen. En ook in dit boek druipen de politieke statements uit de pagina’s. Wil je voorbereid zijn? Denk dan aan thema’s als covid, vaccineren, vrouwenrechten, feminisme, abortus, geloof en de invloed van social media en influencers.
Vrees niet recensie
Vrees niet heeft me helaas niet kunnen bekoren. En dan ben ik nog netjes. Het veranderd niks aan het feit dat ik King zijn boeken graag lees en blijf lezen. Maar waar bij het boek Holly door sommigen zelfs over karaktermoord werd gesproken, zo benadrukt wordt die mening misschien wel in dit boek. Wat mij betreft is de chemie tussen Holly, Jerome en Barbara weg. Het is veel tell, weinig show. En in het tell gaat het voor 75% over politieke statements. Voor mij is Holly echt een reden voor King om via haar karakter zijn politieke en maatschappelijke statements te delen. En dat is prima, hij is de auteur en het is goed dat dit soort onderwerpen op zijn manier besproken worden.
Naast het vuur van King naar de samenleving mis ik juist het vuur in zijn verhaal. In het begin zijn die vreselijke haakjes (dit bedoel ik dan) wederom veelvuldig aanwezig om Holly te verklaren. Dit verdwijnt gelukkig ook wel weer grotendeels. Daarbij maakt King meermaals gebruik van een ‘future flash’. Dan eindigt hij een hoofdstuk met een donkere vooruitblik. Een keer is dat leuk en goed voor de spanning, na vier keer (and counting) vind ik het irritant en juist tegenwerken in de spanning.
Vertaling Stephen King
En zo zijn er meer dingen waardoor Vrees niet gewoon niet mijn boek is. En dat vind ik jammer maar soit. Over de Nederlandse titel en vertaling ben ik ook niet helemaal uit. Never Flinch dekt toch een andere lading dan Vrees niet vind ik. En soms in het verhaal twijfel ik of het King of de vertaling is die voor bedenkingen zorgt bij mij.
Vrees niet is net zoals Holly voor mijn gevoel meer een boek voor King om zich kritisch te uiten over allerlei maatschappelijke en politieke knelpunten. En dat mag natuurlijk. Alleen had ik nu liever een spannend verhaal met Holly en co gehad zoals in De buitenstaander. De slechteriken zijn wel boeiend en er zit zowaar een leuk twistje in. Maar tot volledige spanning komt het voor mij nergens. Het einde daarentegen is best goed in verhouding tot het boek. Iets wat King voor mij ook niet altijd lekker doet, zijn verhalen afronden. Maar in dit boek valt dat mee. Op naar de volgende King!
- Blog alle boeken van Stephen King
Specificaties Vrees niet
Auteur: Stephen King | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Annemarie Lodewijk | Originele Engelse titel: Never Flinch | 496 pagina’s | Mei 2025 | 9789049206703 | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Boekerij, klik hier voor Bol, kijk bij Bruna.nl of bij Amazon
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen debuut dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor interactief jezelf zijn klassieker kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek prentenboek op rijm roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
Schrijf je in voor onze stoere nieuwsbrief die elke eerste week van een maand wordt verzonden en blijf op de hoogte van het lekkerste leesvoer!