Stekelsoep, een bijzonder geïllustreerd prentenboek

De kleurrijke cover van Stekelsoep maakte dat ik dit prentenboek graag wilde reviewen. Naast een kleurige, bijzondere cover is het ook een verhaal met een prachtige boodschap. Misschien heb je weleens van dit verhaal gehoord, dat zou kunnen. Maar Alan Durant heeft er zijn versie van gemaakt en het in een prentenboek gegoten.

voorkant Stekelsoep met StoerLeesVoer kader

Noko het stekelvarken is al lang onderweg en heeft al dagen niets meer gegeten. Eindelijk komt hij aan bij een dorpje. Daar heeft niemand eten over voor de vreemdeling. Is echt alles op?

Noko’s verstand is zo scherp als de stekels op zijn rug en hij bedenkt een slim en smakelijk plan.

Alan zegt zelf in onderstaande (Engelstalige) video dat Stekelsoep gebaseerd is op een Europees volksverhaal waarbij een hongerige reiziger of vreemdeling de stedelingen vraagt om een beetje eten om zo een hele maaltijd te bereiden. Hiermee verklapt Alan zelf al een beetje waar Stekelsoep over gaat. Maar zoals het een schrijver betaamt geeft hij natuurlijk zijn eigen draai aan dit volksverhaal. Het prentenboek is dan ook niet voor niets al vertaald in 16 verschillende talen. Het is zelfs genomineerd voor de BIB2021, NAMI concours en White Ravens 2022.

Stekelsoep is een verhaal gebaseerd op een volksverhaal. Noko het stekelvarken heeft honger. Als hij aankomt in een dorpje en de dieren daar vraagt om wat te eten zeggen de dieren dat ze geen eten of ruimte voor Noko hebben. De dieren lijken een beetje bang voor de vreemdeling Noko. En ondanks dat ze heus wel eten hebben zeggen ze niets over te hebben voor het stekelvarken. Noko bedenkt een plan en vraagt om een vuurtje zodat hij zelf iets kan koken. Hij trekt enkele stekels uit zijn rug en gooit ze in de ketel, dan maar Stekelsoep vandaag. Als de dorpelingen horen dat zelfs de koning dol is op stekelsoep, geven ze Noko net genoeg ingrediënten zodat zij ook een slokje van de royale soep krijgen…

Een mooi verhaal over vindingrijk zijn en vrijgevigheid. Samen delen krijgt weer een andere betekenis dan het delen van je speelgoed omdat je daar geen zin in hebt. Je voedsel delen omdat iemand honger lijdt is een hele andere vorm van delen. En zoals je ziet in Stekelsoep hoef je echt niet alles wat je bezit weg te geven of te delen. Als je allemaal een beetje geeft heb je tenslotte ook samen een boel bij elkaar.

bladspiegel 1/3 de dieren in het bos zien de vreemdeling aankomen door hun verrekijker. Rechts de bosdieren, links wat zij door de verrekijker zien; het stekelvarken

Stekelsoep is geïllustreerd door de Afrikaanse Dale Blankenaar. Dale studeerde grafisch vormgeving en studeerde illustratie onder zijn mentor Piet Grobler. Dat zie ik in de cover van Stekelsoep dan ook wel enigszins terug. Voordat Dale full time illustrator wordt werkt hij als ontwerper voor tijdschriften. Dale heeft inmiddels meer dan dertig boeken geïllustreerd. Zijn werk is in negen landen tentoongesteld en heeft zowel lokaal als internationaal erkenning gekregen. Het verbaast mij dan ook dat ik eigenlijk geen boek kan vinden hier in Nederland dat door hem is geïllustreerd.

Ook schrijver Alan Durant is geen onbekende schrijver en toch vond ik vertaald maar 1 ander boek, voor een ouder publiek, dan Stekelsoep: Dubbelspel. Alan heeft al veel boeken geschreven met uiteenlopende thema’s als; griezelige boeken, sciencefiction, schoolverhalen, grappige verhalen, horror, thrillers en voetbal.

bladspiegel 2/3 illustraties dichtbij telkens een andere kleur of kleurencombinatie centraal

Stekelsoep vind ik een bijzonder geïllustreerd prentenboek. De gebruikte kleuren zijn opvallend. Evenals de vormgeving van de dieren en omgeving. Ergens komen sommige pagina’s wat duister op mij over. Terwijl het op andere pagina’s een ander, vriendelijker, gevoel geeft. Wat kleuren en vormen in een illustratie dan kunnen doen met een boek he. Dit positieve verhaal over vrijgevigheid en vindingrijkheid is een mooi verhaal om samen te lezen en te bespreken.

Stekelsoep is een bijzonder prentenboek om samen te lezen. Of om verwonderd doorheen te bladeren. De illustraties zijn van een heel andere orde dan we gewoonlijk gewend lijken te zijn. Maar echt niet minder mooi. Ga het lezen en oordeel zelf de bijzondere illustraties.

bladspiegel 3/3 heldere primaire kleuren in de illustraties met de tekst in zwart

Auteur: Alan Durant | Vertaling: Marie Dirkx / Daniel Hugo | Illustraties: Dale Blankenaar | Uitgever: De Eenhoorn | 9789462917163 | juni 2023 I 40 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, Uitgeverij De Eenhoorn of bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik hieronder op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Natasja
Delen is enorm lief

Vier jaar geleden is Natasja haar steentje gaan bijdragen aan de bibliotheek in de school van haar kinderen. Inmiddels is ze coördinator van de schoolbibliotheek, en een andere locatie. Daarnaast heeft ze een fotografiewebsite, dus haar boeken brengt ze ook graag mooi in beeld hier. Natasja leest nu voornamelijk jeugdboeken en prentenboeken. En ook young adult boeken staan op haar menu!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.