Podiumkriebels, een hartverwarmend prentenboek over zenuwachtig zijn

Ik heb vroeger regelmatig op het podium gestaan, dus ik weet maar al te goed hoe podiumkriebels voelen. Dit hartverwarmende verhaal zit dan ook vol met herkenbare momenten. Het niet kunnen slapen en bang zijn dat je je tekst vergeet horen er allemaal bij. Gelukkig blijken de zenuwen achteraf vaak voor niets en anders is hulp nooit ver weg…

Podiumkriebels

Podiumkriebels samenvatting

Wat spannend! Over een paar dagen is het eindelijk zover!
Nog maar een aantal nachtjes slapen en dan is het de dag van het optreden.
De klas is druk aan het oefenen onder begeleiding van juf Elodie. Tim oefent elke avond, maar hij vindt het toch ook een beetje spannend wat als er iets niet helemaal goed gaat?
En… is zijn rol eigenlijk wel belangrijk?

Een lief verhaal over plankenkoorts, piraten en natuurlijk een prinses.

Voor durfals en twijfelaars vanaf 5 jaar.

Tekst: Maude De Bel & illustraties: Quentin Gréban
Tekst: Maude De Bel & illustraties: Quentin Gréban

Op het toneel

Optreden is heel erg leuk, maar als het dan zover is dat je echt op het podium staat kan dat best een beetje spannend zijn. Dit boek is dan een heerlijke voorbereiding op deze spannende dag. Het is een zoete weergave van wat kinderen kunnen verwachten. En dat het naast enorm spannend ook gewoon hartstikke leuk is!

Podiumkriebels is ook heel erg leuk om voor te lezen aan kinderen die niet zelf op het podium staan. Wie weet raken juist zij wel geïnspireerd om dit toch eens te gaan doen.

Podiumkriebels

Voor wie is Podiumkriebels?

Podiumkriebels is geschreven voor kinderen vanaf 5 jaar. Ik denk dat deze kleuterleeftijd ook echt het moment is dat kinderen zenuwen kunnen gaan ervaren. Dit is dan ook een leuk boek om te lezen voorafgaand aan een voorstelling. Ook mijn dochter van (net) acht vond dit boek fijn om te lezen voor haar dansvoorstelling. Het is namelijk een prachtige geruststelling. Podiumkriebels horen er helemaal bij en je mag erop vertrouwen dat het tijdens de voorstelling echt wel goed komt!

Overigens denk ik dat jongere kinderen die al goed naar een verhaal kunnen luisteren dit ook een mooi boek zullen vinden. Het heeft best wat tekst, maar door de lieflijke illustraties is er genoeg te bekijken tijdens het luisteren.

Thema’s in Podiumkriebels

Podiumkriebels is een lief verhaal over zenuwachtig zijn voor een optreden. Dit is wat mij betreft dan ook het belangrijkste thema in dit prentenboek. Het geeft prachtig weer wat zenuwachtig zijn inhoud. En het stelt vervolgens ook gerust dat dit heel normaal is. Maar ook elkaar helpen is een belangrijk onderwerp in dit boek. Want een voorstelling neerzetten doe je samen. Elke rol is belangrijk en als iemand het even moeilijk heeft dan help je die. En dat is precies wat er gebeurd in dit lieve prentenboek. En dat vind ik zo hartverwarmend mooi.

Lieve kleurrijke illustraties

De mooie vrolijk gekleurde illustraties van Quentin Gréban hebben een lieve en zachte uitstraling. En dat komt wat mij betreft door het enorm hoge schattigheidsgehalte van de figuurtjes. Konijntje Loeloe in haar mooie blauwe prinsessenjurk is mijn favoriet. En het is duidelijk dat de kleine Tim daar ook zo over denkt. Je kunt zijn emoties (en die van de andere dieren) duidelijk aflezen op hun snuitjes. Blij, spanning, bewondering, verdriet en trots komen allemaal voorbij.

Ook de geweldige geïllustreerde kostuums van de kinderen zijn nog wel echt even het benoemen waard. Eenvoudig maar precies wat dit verhaal nodig heeft. En ook deze zijn allemaal super snoezig!

Podiumkriebels

Wat vinden wij van Podiumkriebels?

Ik denk dat vele volwassen podiumkriebels wel zullen herkennen, maar voor kinderen is dit vaak een heel nieuwe ervaring. En eerst over nieuwe ervaringen lezen helpt hen deze te herkennen. Zo weten ze dat dit erbij hoort en helemaal niet erg is. En precies dat vind ik zo waardevol aan een prentenboeken zoals deze. Het bereid voor en stelt gerust.

Maar ook zonder optreden in het vooruitzicht vind ik dit een heerlijk prentenboek om voor te lezen. Het verhaal is zo zoet en de lieve zachte illustraties maken het helemaal af.

Schutbladen
Schutbladen van Podiumkriebels

Leestips passend bij Podiumkriebels

Ik ben enorm gecharmeerd van de veelzijdige prentenboeken van Clavis Uitgeverij. En daar ben ik zeker niet de enige in, want bij StoerLeesVoer hebben we al vele Clavis prentenboeken gelezen. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties van Podiumkriebels

Tekst: Maude De Bel | Illustraties: Quentin Gréban | Uitgeverij: Clavis | 31 mei 2024 | 32 pagina’s | 9789044854152 | Meer informatie over Podiumkriebels bij je lokale boekhandel, bekijk de website van uitgeverij Clavis of online bij bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.