De verhalen van de mensen van de ambulance – aangrijpend

De verhalen van de mensen van de ambulance is een boek in één van mijn lievelingsgenres: waargebeurde verhalen. Ik vind het heel intrigerend om mee te lezen in het dagelijks leven van mensen die totaal iets anders doen dan ik, zoals het werken in de (spoedeisende) zorg. Het is een aangrijpend inkijkje, waarbij er af en toe terecht een triggerwarning wordt gegeven. Ik had het in mum van tijd uit. Niet omdat het zo’n dun boek is, maar omdat ik het niet weg kon leggen!

De verhalen van de mensen van de ambulance

De verhalen van de mensen van de ambulance

Vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week zetten de mensen van de ambulance zich in om zorg te geven aan wie dat nodig heeft. In deze bundel vertellen ambulanceverpleegkundigen, -chauffeurs en meldkamercentralisten de verhalen over wat ze meemaken: van heftige reanimaties tot hartverwarmende patiënten en van bizarre ongevallen tot aangrijpende 112-gesprekken. Ze worden namelijk geconfronteerd met lief en leed, hoogoplopende emoties, paniek en soms vreemde situaties. Maar vooral met mensen en hun verhalen.

Een omnibus

De verhalen van de mensen van de ambulance is een verzameling van drie boekdelen. Het eerste deel is in 2009 verschenen onder de titel ‘De mensen van de ambulance’. Daarna verscheen in 2016 ‘Verhalen uit de ambulance’, waarvan ook een deel is opgenomen in deze omnibus. De auteur, Mariëtte Middelbeek, heeft in dit nieuwste boek de voorgaande delen aangevuld met nieuwe verhalen. Ik had de eerdere verhalen niet gelezen en ze waren dan ook allemaal nieuw voor mij.

Zijn de verhalen van de mensen van de ambulance waargebeurd?

Ik begin mijn recensie met het benoemen van het genre ‘waargebeurde verhalen’. Toen ik de disclaimer op de flaptekst van De verhalen van de mensen van de ambulance las, begon ik te twijfelen of het wel waargebeurde verhalen waren. Dit blijkt wel het geval te zijn. De verhalen zijn namelijk gebaseerd op de belevingen en ervaringen van ambulancezorgverleners, zorgambulancebegeleiders en meldkamercentralisten ambulancezorg. Namen van personen en van ziekenhuizen, regio’s, plaatsnamen, wijken en straten zijn gefingeerd of weggelaten. Dit geldt ook voor sommige gebeurtenissen en (herkenbare) andere gegevens.

Bovenstaande doet voor mij totaal niet af aan de omnibus. Ik heb namelijk gelachen om de verhalen, ben er soms van geschrokken, was er van onder de indruk of raakte ontroerd. De wijze waarop Mariëtte Middelbeek de verhalen heeft opgetekend doen voor mij voorkomen alsof ze geschreven zijn door de ambulancemedewerker zelf, het is dan ook een echte aanrader.

Mariëtte Middelbeek

Mariëtte Middelbeek is auteur en journalist. Haar eerste boek met ervaringsverhalen verscheen in 2009 en was een groot succes. Daarna volgden meer bundels met waargebeurde verhalen, waaronder De verhalen van de mensen van de ambulance en andere titels, zoals ‘Verhalen van de brandweer’ en ‘Verhalen uit het kinderziekenhuis’. Mariëtte Middelbeek heeft ook vele romans en thrillers op haar naam staan en onder de naam Linda van Rijk publiceert ze vakantiethrillers. Van de boeken van Mariëtte Middelbeek/Linda van Rijn zijn miljoenen exemplaren verkocht.

Dat Mariëtte Middelbeek schuil gaat achter het pseudoniem Linda van Rijn was mij volledig ontschoten. Pas nadat ik De verhalen van de mensen van de ambulance uit had realiseerde ik mij dat. Haar vlotte schrijfstijl herken ik dan ook erg in haar boeken. Van deze auteur lazen we bij StoerLeesVoer daarnaast:

Wil je meer ervaringsverhalen lezen? Kijk dan eens hier:

Specificaties De verhalen van de mensen van de ambulance

Auteur: Mariëtte Middelbeek | Uitgever: Marmer | 352 pagina’s | februari 2024 | 9789460684715 | meer informatie op de website van de uitgever, bij je lokale boekhandel of via bol.com

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Linda
Delen is enorm lief

Mijn naam is Linda en alles in mijn leven is verbonden met kinderboeken. Ik ben getrouwd met een hogeschooldocent taal en ben moeder van 3 kinderen in de basisschoolleeftijd. Ik werk als directeur op een basisschool en daar mag ik elke ochtend een half uur lezen om, samen met de kinderen, mijn team en onze schoolhond, de dag fijn te beginnen. Ik praat graag over boeken en ik neem jullie graag mee in mijn leesbelevenissen!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.