Blind & Liefde, een spannende roman over een jonge blinde vrouw

Ik ben helemaal niet zo thuis in boeken zonder fantasy elementen. En ik merkte dan ook dat ik een beetje afwachtend was naar wat ik zou kunnen verwachten. Maar jeetje wat een intens, spannend en heftig verhaal is dit. De laatste honderd bladzijde van Blind & Liefde heb ik echt achter elkaar verslonden.

Blind & Liefde

Blind & Liefde samenvatting

Blind & Liefde gaat over het leven van Jill, een meisje met een visuele beperking dat gebeurd is door een tragisch ongeluk. Haar leven verandert compleet als zij Frank tegenkomt. Een hartstochtelijke relatie ontstaat en hij neemt haar mee op turbulente avonturen. Maar is deze mooie liefde een illusie of een sprookje?

Auteur Marco van Zuijlen
Auteur Marco van Zuijlen

Blind & Liefde iets uitgebreider

De samenvatting van Blind & Liefde is wat mij betreft wel erg beperkt. Ik merkte zelf dat ik toch graag iets meer informatie had gehad. Ik ga deze hier geven en zal daarbij proberen geen spoilers weg te geven.

Zoals je al hebt kunnen lezen gaat dit verhaal over Jill. Zij is al bijna haar hele leven blind waardoor ze een beschermd leven leidt. Met veel liefde zorgen haar ouders voor haar door een veilige omgeving te creëren. Hoewel zij dit zeer waardeert droomt ze ervan om meer vrijheid te hebben. Wanneer ze op een dag Frank tegenkomt lijkt deze droom in vervulling te gaan. Zonder twijfel wordt Jill opgenomen in zijn vriendengroep en nemen ze haar mee met alles wat ze ondernemen. Een prachtige nieuwe wereld vol avontuur en liefde gaat voor haar open. Maar langzaam veranderen er dingen en volgen er verschillende heftige gebeurtenissen. Hierdoor twijfelt Jill aan alles in haar leven. Voelt Frank wel hetzelfde voor haar als zij voor hem of wordt hier een vreemd spelletje gespeeld?

Blind & Liefde gedicht verward hart
Uit Blind & Liefde

Beschermd leven

Door haar beperking leidt Jill een zeer beschermd leven. Ze heeft bij veel dingen hulp nodig en woont nog bij haar ouders. Haar vrijheid is zeer beperkt en het is dan ook haar grote wens om meer zelfstandigheid te hebben. Je leest dat Jill haar leven compleet veranderd nadat ze verliefd wordt. Maar ook hoe snel haar wereld weer klein wordt als het leven tegen zit. Ik vind dat auteur Marco van Zuijlen heel knap heeft beschreven hoe veilig en gelijktijdig benauwend dit leven is.

Poëtisch of naïef

In Blind & Liefde praat Jill op een bijna poëtische manier over liefde. Ze heeft een duidelijk beeld in haar hoofd van hoe liefde er voor haar uitziet. Ze is dan ook niet bang om zich hierover uit te spreken en aan te geven wat ze verwacht. Toch merkte ik aan mezelf dat ik haar hierin soms wel heel naïef vond. Dit begon op een gegeven moment zelfs een beetje te irriteren. Maar misschien is dit wel een bewuste keus geweest van de auteur. Aangezien Jill erg beschermd is opgevoed komt haar ervaring dan ook voornamelijk uit luisterboeken en podcasts. En als je dit bedenkt is het natuurlijk niet zo gek dat ze hierin een beetje naïef is.

Blind & Liefde hoofdstuk 2
Hoofdstuk 2 uit Blind & Liefde

Trigger warning

Dit boek bezit enorm veel verschillende heftige gebeurtenissen. Waarvan ik o.a. zelfdoding, moord en mentale gezondheid even apart wil benoemen. Mocht je gevoelig zijn voor deze onderwerpen is dit boek mogelijk minder geschikt voor je. Ik heb hier zelf geen moeite mee gehad en vond het binnen het verhaal passen.

Wat is mijn leeservaring van Blind & Liefde?

Zoals ik in de intro al aangaf lees ik vooral fantasy boeken. Dat maakte dat ik ook niet zo goed wist wat ik kon verwachten. Ik had dus echt tijd nodig om de richting van het verhaal te begrijpen. Daarbij stoorde ik me soms aan de manier van praten van Jill. Het voelde voor mij een beetje aan als een combinatie tussen poëtisch, belerend en naïef. Naarmate Blind & Liefde echt vorm aannam en de spannende gebeurtenissen elkaar aaneengesloten opvolgde had ik hier geen last meer van. De laatste honderd bladzijde heb ik echt verslonden. Met elke bladzijde die ik las kreeg ik meer vragen en naar de antwoorden kon ik alleen maar gissen. Hoewel ik de verschillende clichés wel een beetje zag aankomen vond ik het verhaal toch echt enorm spannend.

Hoofdstuk 8
Hoofdstuk 8 uit Blind & Liefde

Leestips passend bij Blind & Liefde

Bij StoerLeesVoer hebben we nog veel meer romans gelezen. Nieuwsgierig? Lees dan ook eens deze reviews:

Specificaties van Blind & Liefde

Auteur: Marco van Zuijlen | Uitgeverij: U2pi BV | 21 maart 2024 | 283 pagina’s | 9789493364165 | Meer informatie over Blind & Liefde bij je lokale boekhandel, bekijk de website van uitgeverij U2pi BV of online bij Bol*

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.