De beestjesbende, een prentenboek over insecten in nood

Begin dit jaar mochten wij De berenkring lezen. Het eerste deel uit een reeks over dieren in nood. Nu is daar De beestjesbende aan toegevoegd, want ook de insecten hebben onze hulp nodig. Opnieuw een mooi boek met een krachtige boodschap!

De beestjesbende

De beestjesbende samenvatting

Wanneer een lief knuffelmuisje na een ochtend spelen achterblijft in het gras, vindt ze de verstopte wereld van de insecten en andere beestjes. Haar nieuwe maatjes vertellen haar hoe belangrijk ze zijn voor een gezonde wereld. Een schattig en informatief prentenboek over de wereld van insecten. Voor kids vanaf 6 jaar die van de natuur houden.

Tekst door Ellen DeLange & illustraties door Malgosia Zajac
Tekst door Ellen DeLange & illustraties door Malgosia Zajac

Een lief verhaal met een duidelijke boodschap

Ik hou van boeken met een duidelijke boodschap over de natuur. Dit omdat ik geloof dat kinderen de sleutel zijn tot het redden van de natuur. En wat is er nou een betere manier om liefde voor dieren door te geven dan via een mooi prentenboek. De beestjesbende verteld een belangrijke boodschap op een lieve en eenvoudige manier. Het is een prachtig avontuur in de natuur. En daarnaast leren kinderen van alles over verschillende insecten en wat zij kunnen doen om deze dieren te helpen. Een mooie combinatie van een verhaal, informatie en tips die kinderen zeker zal inspireren.

De beestjesbende
Uit De beestjesbende

Voor wie is De beestjesbende?

De beestjesbende is geschreven voor kinderen vanaf zes jaar. Maar omdat het begint met een mooi en lief verhaal zullen jongere kinderen dit boek ook zeker al leuk vinden. De boodschap die erin verwerkt zit zal denk ik vooral de oudere kinderen aanspreken. Zeker kinderen die houden van dieren en begaan zijn met de natuur zullen dit boek zien als een oproep om insecten te helpen. Dit interessante prentenboek zal ook nieuwsgierige kinderen aanspreken door de informatie over verschillende insecten.

De beestjesbende
Illustratie uit De beestjesbende

Dieren in nood

Als we het hebben over dieren die in nood zijn denken we al snel aan grote bedreigde diersoorten zoals tijgers en beren. Maar veel dichterbij huis zijn er ook dieren in nood. Dieren die wij op een eenvoudige manier kunnen helpen te overleven. Vele insecten zoals onder andere bijen en hommels hebben het vooral vroeg in het voorjaar ontzettend zwaar. In De beestjesbende wordt juist aan deze groep dieren aandacht besteed. Want hoe komt het toch dat deze insecten juist dan zoveel moeite hebben om te overleven? En wat kunnen wij doen om deze dieren in nood te helpen?

Maak kennis met verschillende insecten

In De beestjesbende lees je waarom insecten zo belangrijk voor ons zijn. En hoe het komt dat deze dieren bedreigd zijn. Maar over welke insecten hebben we het dan? Nou dat zijn de bestuivers. Deze groep bestaat uit de honingbij, de wilde bij, hommels, lieveheersbeestjes, wespen en vlinders. Dan heb je ook nog de afvalverwerkers. Dit zijn mieren, kevers & torren en wormen. En als laatste lees je hoe de natuur zichzelf kan beschermen door het inzetten van lieveheersbeestjes en sluipwespen. In dit vrolijke prentenboek kun je over al deze insecten interessante weetjes vinden waardoor je meer over hen kunt leren.

Maak kennis met insecten
Maak kennis met de insecten in De beestjesbende

Wat kunnen wij doen voor de insecten?

Wat wij kunnen doen om deze insecten te helpen is natuurlijk ook erg belangrijk. In dit hoofdstuk staan zes tips uitgeschreven die we eenvoudig kunnen toepassen. Denk aan onder andere het gras minder vaak maaien en geen pesticiden gebruiken. Mijn dochter was erg enthousiast over de tip om een waterbadje te maken voor de insecten. Bijen maken op meerdere manieren gebruik van water, dus zij zijn hier ontzettend mee geholpen.

Wat kun jij doen?
Tips uit De beestjesbende

De berenkring

De berenkring is ook een boek over dieren in nood. Het is zeer vergelijkbaar met De beestjesbende, maar staat helemaal in het teken van beren. Ook hier is weer gebruik gemaakt van een lief verhaal met een duidelijke boodschap in combinatie met informatie en tips. Leer meer over onder andere zwarte beren, ijsberen en pandaberen. En ontdek welke beren nu onze aandacht nodig hebben omdat ze met uitsterven worden bedreigd.

Klik hier voor onze review over De berenkring.

De beestjesbende
De berenkring & De beestjesbende uit de Dieren in nood reeks

Wat vind ik van De beestjesbende?

Ik vind De beestjesbende een heerlijk boek. Dit prentenboek is namelijk een prachtige laagdrempelige combinatie tussen een lief verhaal, interessante informatie en bruikbare tips. Het spreekt mij aan omdat het op een eenvoudige manier aandacht schenkt aan problemen in de natuur. Problemen waar wij als mens wat aan kunnen doen. Daarnaast leert het kinderen waarom insecten zo belangrijk zijn voor een gezonde aarde. En wat we zelf kunnen doen om deze belangrijke insecten een handje te helpen. Ik weet zeker dat je met deze combinatie kinderen enthousiast krijgt om te helpen. En misschien cliché, maar kinderen zijn onze toekomst. Hopelijk zullen zij met deze informatie goed voor de insecten zorgen.

De beestjesbende
Illustratie uit De beestjesbende

Leestips passend bij De beestjesbende

Insecten zijn een geliefd onderwerp voor verschillende soorten boeken. Ook bij StoerLeesVoer zijn we dol op boeken over insecten. Nieuwsgierig? Lees dan zeker ook eens deze reviews:

Informatief

Prentenboek

Verzamelblog

Specificaties van De beestjesbende

Tekst: Ellen DeLange | Illustraties: Malgosia Zajac | Uitgeverij: Clavis | 31 juli 2024 | 40 pagina’s | 9789044853803 | Meer informatie over De beestjesbende bij je lokale boekhandel, bekijk de website van uitgeverij Clavis of online bij Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
Jolien
Delen is enorm lief

Ik ben Jolien en ik ben gek op boeken lezen en voorlezen. Samen met mijn dochter (2016) duik ik graag een prentenboek in. Ik werk als pedagogisch medewerker. Om zelf te ontspannen lees ik graag fantasy verhalen. Even afsluiten van de wereld om me heen en wegdromen in werelden vol magie en romantiek. Vampiers, weerwolven en elfen daar word ik blij van!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.