The familiar, een historisch fantasy epos van Leigh Bardugo

The familiar heb ik puur om de auteursnaam aangeschaft. Al Leigh Bardugo haar vorige boeken heb ik met grote honger verslonden. Zo werd ik via de Netflixserie in de Grishawereld gezogen. En wat zijn die boeken goed, en worden deze steeds beter! In tegenstelling tot de tv-serie… Daarna werd ik helemaal in de dark academy gezogen van Het negende huis met Alex Stern. Om nu in Madrid van de 16e eeuw terecht te komen. Een historisch fantasy epos vol magie en verveelde adel. Dit is niet mijn genre, maar wel mijn auteur. Ik ben benieuwd!

The familiar leigh bardugo boekerij limited edition voorkant cover omslag boek

The familiar samenvatting

In een klein huis in een armoedige straat in Madrid gebruikt Luzia Cotado magie om het eindeloze zwoegen als keukenmeisje draaglijk te maken. Wanneer Luzia’s sluwe bazin haar geheime talent ontdekt, eist ze dat Luzia haar krachten gebruikt om de sociale positie van haar gezin te verbeteren.

Wat begint als onschuldig amusement voor de verveelde adel, neemt een gevaarlijke wending wanneer Luzia de aandacht trekt van Antonio Pérez, de in ongenade gevallen secretaris van de Spaanse koning. Pérez is er namelijk op gebrand om het vertrouwen van de koning te herwinnen.

Luzia komt in een wereld terecht waarin de grenzen tussen magie, wetenschap en bedrog steeds verder vervagen. Naarmate ze bekender wordt, groeit ook de kans dat haar Joodse afkomst de toorn van de Inquisitie op zal wekken. Ze zal al haar moed en verstand moeten gebruiken om te overleven – zelfs als dat betekent dat ze de hulp moet inroepen van Guillén Santángel, een verbitterde onsterfelijke bekende, wiens geheimen voor hen beiden dodelijk kunnen zijn.

The familiar is voor de lezers van het historische epos Het onzichtbare leven van Addie LaRue*

Historisch epos

Wat heeft Leigh Bardugo weer een grandioze wereld neergezet. Tijdens het lezen was ik echt in een andere wereld dan ooit te voren. Mijn kennis van 16e eeuws Madrid is echt minimaal. Soms wist ik ook niet wanneer iets nou feit, fictie of faction was. Bardugo is een auteur die diep in de feitelijke kennis van haar wereld duikt en zo ook met The familiar. Menig woord, cultuurelement en geschiedkundig feitje komen voorbij. Literatuur, architectuur, muziek en meer vanuit verloren en oude talen kleuren het verhaal. In het begin kon ik de verleiding weerstaan, maar uiteindelijk ben ik toch zo nu en dan gaan googlen. En alles bleek ook echt te bestaan. Meer feit dan fictie in die elementen! Heel tof dat het zo gebouwd is op dingen die bestaan.

Zo heb ik bijvoorbeeld geleerd over de mudéjarstijl, Picatrix, tarasque, matar judios en een alguacil. Ook de mode komt uitgebreid aan bod in The familair. Menig pofmouw, glimmende knoop, glanzende gesp, zacht fluweel en nauwsluitend kant vormt zich een weg naar diverse outfits. De rol van vrouwen komt tevens mooi naar voren. De beperktheid, uiteraard weer door mannen. Je was of huismeid, vrouw of heks. Maar niks mocht je doen zonder toestemming van een man, zelfs het huis verlaten was not done. Vreselijk.

Geloof en geschiedenis

Daarnaast weet Bardugho een hedendaags beladen onderwerp in haar boek te bespreken. Een Joodse afkomst. Het hoofdpersonage Luzia heeft Joodse roots die ze hoe dan ook moet verbergen omdat die roots niet geaccepteerd worden. Iets wat heden ten dage nog steeds actueel is. Naast Joods zijn er meer culturele elementen verweven vanuit Spanje, Portugal en Arabië. Diverse vormen van geloof, culturele aspecten en geschiedenis komen samen als een mooie mudéjarboog.

Al met al zijn deze elementen heel sterk in The familiar en was ik echt in 16e eeuws Madrid.

voorwoord boek leigd bardugo

Boek met fantasy, magie en verveelde adel

The familiar is naast een historisch epos ook een fantasy, misschien zelfs een romantasy te noemen. Er zit romantiek in. Enemy to lovers of een slowburn love zouden ook allemaal passende genres zijn. Ons hoofdkarakter Luzia bezit een bijzondere vorm van magie. Het bestaat uit woorden die gesproken worden vanuit diverse talen. Dit vind ik heel tof. In het boek worden mensen met een kracht zowel gevreesd als geliefd. Maar iedereen is er wel een beetje bang voor omdat het niet vaak voorkomt. En is de magie dan van de duivel of de heer? Geloof speelt een belangrijke rol, en de hitte van de brandstapel is voelbaar.

Verder is er heel veel ruimte voor verveelde adel en allerlei standen des volk. Luzia is een arme bediende, haar “bazen” zijn uitgerangeerde lagere edelen en haar tante is een geheime minnares die het wel goed doet. Vrouwen hebben echt 0 zeggenschap en het is een wereld van zien en gezien worden. Ik raakte regelmatig verdwaald tussen alle namen en intriges zonder dat dit verder echt storend was voor me. Hou je heel erg van al die rangen, standen, roddels, intriges en machtsvertoon? Dan is The familiar jouw boek!

En het leukste element vond ik misschien wel de spelen! Er zitten spelen voor de koning in, een beproeving waarbij de puurheid van de krachten getest gaat worden.

leigh bardugo boek

Nederlandse versie The familiar

Wat betreft The familiar zit ik een beetje in een spagaat. Leigh Bardugo is een goede auteur en ook dit boek is goed geschreven. Ik ben nog nooit eerder in deze historische wereld gestapt en ik vertrouw ook echt op Bardugo haar kennis. Ze dompelt zich in elk boek altijd volledig onder in een hele diverse wereld van kunst, cultuur, geloof, sprookjes, taal, architectuur, lectuur, muziek en historie. Dat vind ik echt heerlijk aan haar boeken. De titel is in het Nederlands gelijk gebleven, al had dat net zo goed ook ‘De familiair’ kunnen worden. Meestal ben ik wel voor titels gelijk houden maar in dit geval komt het woord nergens in het boek verder voor. Ik ben sowieso een beetje verward door de titel. Want een ‘familiair’ is in mijn beleving een persoon die geen familie is maar wel zo aanvoelt, zulke banden en vertrouwen heeft.

Santángel of Luzia?

Gaat dat dan om Luzia? Ze is een bediende, een dienaar. Net zoals Santángel. Worden die twee karakters bedoelt met familiars? Er wordt gesproken over de rol van bediendes, dat ze eigenlijk alles bepalen in een huishouden. En dat er dus een vorm van vertrouwen moet zijn. Tegelijkertijd worden ze gebruikt en als vuil behandelt. De dienaar of bediende was in mijn ogen in ieder geval voor de Nederlandse markt misschien toch beter geweest, gezien er nergens in het boek het woord familiair voorkomt. Als ik naar de cover in het Engels kijk, neig ik juist weer meer meer naar dat de titel op Santángel slaat. Dit omdat hij zowel bij Luzia als het huishouden waar hij verbonden is misschien die rol draagt?

Ook heb ik het idee dat er her en der kleine foutjes staan in The familiar. Dit kan aan mij liggen, ik was soms wat verveeld in het verhaal. Maar soms rolden zinnen niet lekker. Of zoals op bladzijde 328 opeens tussen haakjes staat [beginkapitaal I], hoort dit of is dit een foutje? Ik kan het in ieder geval niet plaatsen.

the familiair boek leigh bardugo hoofdstuk

Review The familiar

Ik hou van Leigh Bardugo en juist met The familiar heeft ze voor mij bewezen een goede auteur te zijn. Juist omdat het op voorhand al niet mijn genre en verhaal is. En ook tijdens het lezen was ik vaak de draad kwijt en wat verveeld. Toch heb ik het boek uitgelezen en heb ik er plezier aan beleefd. Puur om het feit dat Bardugo goed een verhaal kan vertellen. Het sprookjesaspect is gewoon iets waar ik haar in uit vind blinken. En ook omdat ze gedegen kennis heeft en veel soorten kanten weet te verweven in haar boeken.

Ik voelde me niet heel erg verbonden met de karakters maar vond Luzia een leuk hoofdkarakter. De spitsvondige meid met magie is vermakelijk. Toch vond ik de rol van Valentina misschien uiteindelijk boeiender. Haar ontwikkeling als vrouw zijnde is inspirerend. Juist omdat dit niet cliché is. Daarnaast vond ik de elementen als ambitie, vrijheid, macht en ijdelheid ook interessant in dit verhaal.

The familiar is een standalone en echt even een ontsnapping naar een andere wereld. Al met al een vermakelijk boek wat goed verteld is en boeiende elementen bevat. De Nederlandse editie heeft wel een prachtig cover design moet ik zeggen, die ik heel passend vind!

Boekentips fantasy en magie

Specificaties The familiar

Auteur: Leigh Bardugo | Uitgever: Boekerij | Vertaald door Mechteld Jansen en Jonas de Vries | 9789049202903 | Juni 2024 | 400 pagina’s | Meer informatie bij je lokale boekhandel, bezoek de website van uitgeverij Boekerij of klik hier voor Bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer1
Selena
Delen is enorm lief

Ik ben een echte trotse boekennerd. De liefde voor verhalen was onderdeel van mijn opvoeding en deze passie geef ik nu weer door aan mijn twee dochters en kinderen op mijn werk. Lezen, voorlezen en boeken zijn een wereld waar ik graag in verdwaal. En tijdens mijn dwalingen zoek ik de woorden zodat ik het weer met jullie kan delen op StoerLeesVoer.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.