Mijn gouden boekje over walvissen – een informatief boekje

Ik ben dol op gouden boekjes. Niet alleen vanwege de glinsterende goudkleurige rand natuurlijk, maar ook omdat het kleine voorleesboekjes zijn in een handzaam formaat. Mijn gouden boekje over walvissen is een van de nieuwe delen die uitgekomen zijn bij uitgeverij Rubinstein.

Mijn gouden boekje over walvissen

Zwem je mee? Mijn gouden boekje over walvissen is een informatief boekje met prachtige illustraties. Een perfect voorleesboekje over de grote wezens in de zee.

Wist je dat er 2 soorten walvissen zijn? Walvissen met tanden en walvissen met baleinen. De tanden herken je natuurlijk direct. De baleinen zijn een soort draden, gemaakt van het zelfde materiaal als onze haren en tanden. Als het breekt groeit het gewoon weer aan.

De tandwalvissen eten vooral grotere vissen, zeehonden en soms zelfs andere walvissen. De baleinwalvissen eten vooral krill en kleinere vissen.

Walvis of dolfijn? Een onbeantwoorde vraag in Mijn gouden boekje over walvissen

In het prentenboekje staat heel veel informatie over verschillende walvissoorten denk aan de potvis, Groenlandse walvissen, bultrug en de blauwe vinvis. Maar ook met dolfijnen soorten zoals de orka en de beloega. Ja je leest het goed een orka is eigenlijk een dolfijn. Alle dolfijnen zijn walvissoorten, maar niet alle walvissen zijn dolfijnen. Wat dat verschil is dat stond niet in Mijn gouden boekje over walvissen, maar ik stelde de vraag maar eens aan chatgpt:

Walvissen: De overkoepelende groep

Walvissen behoren tot de orde Cetacea, die alle walvisachtigen omvat. Deze orde is weer onderverdeeld in twee suborders:

  1. Mysticeti (baleinwalvissen): Dit zijn de walvissen die baleinen in plaats van tanden hebben. Ze filteren hun voedsel (zoals krill en kleine vissen) door het water uit hun bek te persen en het voedsel in hun baleinen te vangen. Voorbeelden zijn de blauwe vinvis en de bultrug.
  2. Odontoceti (tandwalvissen): Dit zijn walvissen met tanden. Tot deze groep behoren dolfijnen, bruinvissen, en andere tandwalvissen zoals potvissen en orka’s.

Dolfijnen: Een familie binnen de tandwalvissen

Dolfijnen zijn een specifieke familie binnen de suborde Odontoceti. De wetenschappelijke naam voor deze familie is Delphinidae. Dit betekent dat dolfijnen inderdaad tandwalvissen zijn en dus binnen de bredere groep van walvissen vallen zoals wordt verteld in Mijn gouden boekje over walvissen.

Dus hoe zit het nu?

  • Alle dolfijnen zijn walvissen omdat ze deel uitmaken van de suborde van tandwalvissen (Odontoceti).
  • Niet alle walvissen zijn dolfijnen omdat er andere families binnen de tandwalvissen bestaan, zoals de bruinvissen (Phocoenidae) en potvissen (Physeteridae), evenals de aparte groep van baleinwalvissen (Mysticeti).
Mijn gouden boekje over walvissen - een informatief boekje

Toch fijn dat je AI soms om een snelle heldere uitleg kunt vragen! Want geheid dat jij een kind voor je hebt zitten die precies wil weten waarom dat zo is!

Mijn gouden boekje over walvissen is perfect voor iedereen die meer wil leren over walvissen, voor leerkrachten die werken binnen het thema zeedieren of als je gewoon net als ik dol ben op gouden boekjes!

Lees ook deze blogs

Mijn gouden boekje over walvissen - een informatief boekje

Specificaties Mijn gouden boekje over walvissen

Auteur: Bonnie Bader | Illustraties Steph Laberis | Vertaling: Xanna Reddingius | Uitgeverij Rubinstein | 9789047634553 | 12 juli 2024 | 32 pagina’s | Meer informatie in de lokale boekhandel, via uitgeverij Rubinstein of via deze link bij bol

Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!

avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek

Footer 8 met bol verwijzing
ellen
Delen is enorm lief

Hoi Ik ben Ellen mede - eigenaar van StoerLeesVoer. Ik ben dol op de geur van boeken. Prentenboeken voor de klas en fantasy voor mezelf en alles daar tussenin. In het dagelijks leven sta ik 3 dagen per week op de leukste Montessori school van Den Haag. Daarnaast heb ik ook nog een lifestyleblog www.mamascrapelle.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bericht reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.