Een helpende hand, een verborgen wereld tussen de regels
Hoeveel nieuwe boeken ik ook lees, er gaat niets boven een klassieker. Of dat nu een Agatha Christie, ‘Anna Karenina van Tolstoj of een Roald Dahl is. Er gaat iets magisch uit van die verhalen. Maar wellicht is het gewoon een idee, of een label, wat met er met de jaren op plakt is, en waardoor je dat als lezer bent gaan geloven.. Uiteraard verschijnen er nu ook nog steeds prachtige verhalen. Misschien worden sommige daarvan, over tientallen jaren, wel weer klassiekers genoemd. Neem bijvoorbeeld Butchers’Crossing* van John Williams, of Het huis van de Moskee* van Kader Abdolah. Echter, toen ik op de boekenlijst van uitgeverij De Geus de heruitgave ‘Een helpende hand’ van Celia Dale zag staan, kon ik mijn geluk niet op. Hieronder lees je waar het boek over gaat en wat ik ervan vond.
Dit is het verhaal van Een helpende hand
Josh en Maisie Evans leiden een schijnbaar onopvallend leven. Wanneer tante Flo, die al jaren bij hen inwoont overlijdt en hun een erfenis nalaat, gaan ze op vakantie naar Italië. Ze snuiven daar de zeelucht op en laten de warmte van de zon in hun botten trekken. Tijdens hun verblijf ontmoeten ze Cynthia Finegal, een rijke weduwe, die samenwoont met haar nicht Lena. Het is duidelijk dat geen van beide gelukkig is met de situatie, dus wanneer Josh en Maisie een band met Cynthia krijgen, door ijsjes te eten en dagelijkse wandelingen, is het logisch dat ze regelen dat ze bij hen intrekt als ze weer thuis zijn. Dat is voor iedereen de beste oplossing.
Auteur Celia Dale
Celia Dale is geboren in 1912 te Londen. Haar beide ouders waren bekende toneel- en televisieacteurs. Haar tante was de bekende romanschrijfster Sarah Harrison. Ze was ooit secretaresse van de auteur Rumer Godden. Tevens heeft ze nog gewerkt als adviseur van een uitgeverij en boekenrecensent. Haar eerste roman, ‘De minste van deze’, verscheen in 1943. Daarna schreef ze nog twaalf boeken. In 1986 won ze de ‘Crime Writer’s Association Veuve Cliquot Short Story Award’ voor haar verhaal ‘Lines of Communication’.
Guy Ramsey, journalist en criticus, was haar man. Met wie ze getrouwd bleef tot haar dood in 2011. Vanaf 2008 zijn er al vier van haar boeken opnieuw gepubliceerd. Waaronder nu dus ook ‘Een helpende hand’.
Het verschil tussen klassiek en modern lezen
Eigenlijk merk bij aanvang met lezen van het boek ‘Een helpende hand’, direct al waarom er zo een groot verschil zit tussen de boeken van nu en de klassiekers van toen. Je gaat namelijk terug naar een tijd waarin zo en zo alles nog veel langzamer ging. Dus een misdaad oplossen gaat ook in een ander tempo dan nu. Tegenwoordig willen lezer van het begin tot het einde van een boek spanning, actie en cliffhangers. Daarbij verkiezen ze ook nog eens een vlotte schrijfstijl en hele ingewikkelde, gestoorde personages.
Dan kom je bij klassiekers meestal bedrogen uit. Want dit is echt lezen tussen de regels door. Genieten van het langzaam opbouwende verhaal. En daarbij langzaam een gevoel van onbehagen krijgen. Ik hou echt van dat soort verhalen. Want dat vraagt een andere manier van lezen. Maar daardoor hoef je niet minder te genieten van een boek zoals Een helpende hand.
Slow reading wordt langzaamaan weer hip
Slow reading was uit. Want het blijkt dat er sinds een aantal jaren toch weer een stijgende lijn in lijkt te zitten. Verschillende uitgeverijen komen met heruitgaven van verschillende auteurs, en die blijken het allemaal goed te doen. ‘Een helpende hand’ verdient het wat mij betreft dan ook zeker om opnieuw uitgegeven te worden. Er zijn zelfs al ‘moderne’ acteurs die, de stijl en opbouw van hun verhaal, weer aanpassen aan de manier van schrijven van een klassieker. Denk daarbij bijvoorbeeld aan schrijvers als Richard Osman, Costello & Richards of Sophie Hannah.
Als lezer pas je je aan het leestempo van Een helpende hand
Wat ik het knappe aan een klassiek opgebouwd verhaal vind, is dat je je op een gegeven moment als lezer gaat aanpassen aan het trage tempo. Ondanks dat de vraag rijst, en dat is zeker ook in het boek ‘Een helpende hand’, waar gaat dit verhaal naar toe?
Schrijfster Celia Dale weet als geen ander een gevoel van ongemakkelijkheid en verontrusting op te roepen, zonder dat je als lezer precies kan benoemen waarom. Onder het drinken van kopjes thee en een deftig gesprek gaat namelijk een duistere wereld schuil. Hier en daar is zijn wat gebeurtenissen ook wel voorspelbaar, maar het einde is totaal niet wat je bij het verhaal zou verwachten. Heel knap gedaan!
Tevens zijn haar personages ook niet we ze lijken. Ze zijn raadselachtig en mysterieus. Celia Dale weet ze uitgebreid te karakteriseren, zonder dat het teveel wordt. De dialogen zijn direct en vlijmscherp.
Terecht opnieuw uitgegeven en een aanrader om te gaan lezen
Het boek ‘Een helpende hand’ is terecht een opnieuw uitgebrachte klassieker die het, in het de hedendaagse drukke tijd, juist heel goed zou kunnen gaan doen. Je hoeft namelijk helemaal geen langdradig of saai verhaal te verwachten. Het is een verrassende en intelligente thriller die aanzet tot verbeelding en smaakt naar meer van deze auteur.
Leestips slow reading/cosy crime:
- Een onschuldige moord, een detective debuut van Chris De Bruyn
- De moord op Mr. Jacques Wijsman, een ouderwetse whodunnit
- En toen waren er nog maar… – een ijzersterke Christie thriller
- Moord in de bibliotheek, een Agatha Christie detective opnieuw uitgebracht
- Miss Austen – de eerste affaire, een moord leidt tot speurdersinstinct
- De man in de Amstel, een geweldig nieuw verhaal over Bob de Winter
Specificaties Een helpende hand
Titel: Een helpende hand | Oorspronkelijke titel: A Helping Hand | Auteur: Celia Dale | Uitgeverij: De Geus | Eerste uitgave: 1966 | Gelezen uitgave: 2024 | Vertaling: Alexandra van Raab van Canstein | Aantal bladzijden: 221 | ISBN 9789044550078 | Voor meer informatie over het boek ga je naar je plaatselijke boekwinkel of naar de site van uitgeverij De Geus of Bol
Welk woord of thema spreekt jou aan in een boek? Klik op een woord en ga naar boeken toe in dit thema!
avontuur boekenserie culturen dieren diversiteit emoties familie fantasie fantasy filosofie geheimen geschiedenis gevoelens graphic novel grappig het leven humor jezelf zijn klassieker klimaat kunst liefde maatschappij magie mentale gezondheid mindful moord mysterie natuur oorlog opgroeien politie prentenboek roman school seizoenen spannend sprookjes sterke vrouw thriller verhalenbundel vriendschap weetjesboek wereld zoekboek
- De chocoladewinkel van verloren liefdes, een healing fictie boek - 03/11/2024
- Het blauwe uur, een menselijk bot in een kunstwerk - 03/11/2024
- Dat ene moment, een verhaal over lotsbestemming - 31/10/2024